Marea Britanie urmează să impună sancțiuni împotriva a încă 370 de ruși, printre care 50 de oligarhi și familiilor lor, cu o avere totală de peste 100 de miliarde de lire sterline, în cea mai recentă dintre seriile de sancțiuni impuse împotriva regimului Putin.
Oligarhii supuși acum sancțiunilor din Regatul Unit îl includ pe Mihail Fridman, care a cofondat conglomeratul rus Alfa Group cu German Khan, de asemenea supus sancțiunilor, precum și aliatul apropiat al lui Putin, Petr Aven, care a fost șeful celei mai mari bănci comerciale din Rusia. FCO a spus că membrii familiei vor fi, de asemenea, supuși sancțiunilor.
Îi lovim pe cei mai apropiați de Putin, de la marii oligarhi, la prim-ministrul său și propagandiștii care îi vând minciunile și dezinformarea. Îi tragem la răspundere pentru complicitatea lor la crimele făcute de Rusia în Ucraina.
Legea potrivită
Valul de noi sancțiuni asupra oligarhilor și elitelor individuale, precum și a întreprinderilor, politicienilor și organizațiilor a venit după adoptarea, luni seara, a legii privind criminalitatea economică, care face mai rapidă și mai ușoară sancționarea oligarhilor și a intereselor rusești.
Toți cei numiți de Regatul Unit marți au fost deja plasați sub sancțiuni de SUA, UE, Canada și Australia, iar Marea Britanie ar putea folosi noile prevederi legale, care au primit noaptea trecută și acordul regal, pentru a trece cât mai repede la sancționarea lor.
Liz Truss: Îi sancționăm pentru complicitate la crimele făcute de Rusia în Ucraina
„Mergem mai departe și mai repede ca niciodată pentru a-i lovi pe cei mai apropiați de Putin, de la marii oligarhi, la prim-ministrul său și propagandiștii care îi vând minciunile și dezinformarea. Îi tragem la răspundere pentru complicitatea lor la crimele făcute de Rusia în Ucraina”, a spus Liz Truss, șeful diplomației britanice.
Persoanelor care fac obiectul sancțiunilor li se vor îngheța bunurile în Regatul Unit și li se va interzice să călătorească în sau dinspre Regatul Unit.
Marea Britanie va interzice, de asemenea, exportul de produse de lux în Rusia, inclusiv modă și opere de artă valoroase, precum și creșterea tarifelor la produsele cheie rusești, inclusiv vodca și blană, ca parte a celor mai recente măsuri de sancțiuni.
În urma unei mișcări similare a SUA, Marea Britanie va refuza Rusiei și Belarusului accesul la tarifele acordate pentru națiunea cea mai favorizată pentru sute de exporturi, un avantaj cheie al apartenenței la Organizația Mondială a Comerțului.
Tarife suplimentare
Guvernul a declarat că mărfuri în valoare de 900 de milioane de lire sterline vor fi supuse unor tarife suplimentare uriașe ca o nouă barieră în calea comerțului cu Rusia, care va intra în vigoare săptămâna viitoare.
Pe lista mărfurilor rusești care se confruntă cu tarife suplimentare de 35% se numără: blana rusească, vodca și alte băuturi spirtoase, peștele alb, precum și produse industriale precum îngrășămintele, anvelopele și cimentul.
Interdicția de export va include vehicule de lux, modă de ultimă generație și opere de artă care merg din Marea Britanie în Rusia. De asemenea, Trezoreria a anunțat că nu va mai emite noi garanții, împrumuturi sau asigurări pentru exporturile către Rusia și Belarus.
De asemenea, Trezoreria a spus că, fără sprijinul guvernamental al creditelor la export, orice sprijin financiar din partea sectorului privat către regiune era „practic imposibil”.
La rândul său, Departamentul pentru Comerț Internațional a declarat că 54 de licențe pentru exporturi către Rusia au fost deja anulate voluntar chiar de întreprinderile din Marea Britanie.
Peste 1.000 de persoane și entități au fost până acum vizate de sancțiuni de la invadarea Ucrainei. Printre ele: purtătorul de cuvânt al Kremlinului - Dmitri Peskov, ministrul apărării - Serghei Șoigu, și toată elita sa de consilieri „siloviki” – puternicii zilei din Rusia, precum și premierul - Mihail Mișustin, fostul președinte - Dmitri Medvedev, precum și purtătorul de cuvânt de la afaceri externe, Maria Zaharova.
Canada, noi sancțiuni împotriva a 15 oficiali ruși
Canada impune noi sancțiuni ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, inclusiv restricții asupra a 15 oficiali ruși care au permis și susținut decizia președintelui Vladimir Putin de a invada țara, a anunțat marți ministrul Afacerilor Externe, Mélanie Joly.
Potrivit Global Affairs Canada, sancțiunile demonstrează un angajament global de a impune măsuri economice cuprinzătoare conducerii ruse pentru a-i slăbi capacitatea de a mai putea duce război Ucrainei.
„Canada nu va ceda în sprijinul acordat Ucrainei și poporului său. Președintele Putin a ales să-și continue invazia ilegală și nejustificată și, de asemenea, poate alege să-i pună capăt oprind violența fără sens și retrăgându-și forțele. Canada nu va ezita să ia măsuri suplimentare în cazul în care conducerea rusă nu va schimba cursul”, a spus Joly în comunicat.
Autoritățile spaniole au confiscat iahturile „Valerie” și „Lady Anastasia”
Autoritățile spaniole au confiscat un iaht de 140 de milioane de dolari „al unuia dintre principalii oligarhi” ai Rusiei, în portul Barcelona, a declarat prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez luni seara într-un interviu televizat, fără să-l numească pe oligarh.
„Am confiscat – termenul tehnic este imobilizat provizoriu – un iaht al unuia dintre principalii oligarhi”, a declarat Sanchez pentru La Sexta TV din Spania. „Vorbim despre un iaht despre care estimăm că are o valoare de 140 de milioane de dolari și o lungime de 85 de metri.
Iahtul poartă numele „Valerie”, iar autoritățile spaniole doresc să stabilească dacă este deținut sau controlat de o persoană sau companie sancționată de Uniunea Europeană după ce Rusia a invadat Ucraina, a anunțat Ministerul Transporturilor din Spania într-un comunicat.
Aceasta este prima „imobilizare provizorie” a unui iaht legată de sancțiunile UE împotriva Rusiei, făcută de Direcția Marinei Comerciale, o agenție a Ministerului Transporturilor, se arată în comunicat.
Sanchez a spus că Spania va contacta serviciile de informații și departamentele economice ale țărilor aliate din Uniunea Europeană și din alte părți pentru a încerca să identifice proprietarul iahtului.
„Este dificil, pentru că aceștia sunt oameni care au companii intermediare”, a spus Sanchez, referindu-se la oligarhi. Dar el a adăugat că „vor fi mai multe”.
Autoritățile au confiscat provizoriu, marți, un al doilea iaht pentru a stabili dacă proprietarul acestuia este supus celor mai recente sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, potrivit ministerului.
Oficialii din portul Palma de Mallorca au reținut marți al doilea iaht, „Lady Anastasia”, la mai puțin de 24 de ore după ce oficialii au confiscat provizoriu primul iaht. „Lady Anastasia” are o lungime de 48 de metri.
Sancțiunile au efect
Chiar dacă Occidentul a spus foarte clar că nu va face nimic care ar putea fi interpretat ca participare la luptă împotriva Rusiei, blocada sa economică și sancțiunile de o amploare fără precedent au în mod clar un efect, consideră analiștii economici citați de CNN.
Rusia a căutat ajutor economic și militar din partea Chinei, care s-a păstrat distantă în timpul invaziei Ucrainei, potrivit conversațiilor avute de CNN cu doi oficiali americani.
Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică pentru CNN că privește cu îngrijorare o eventuală sprijinire a Rusiei de China, dar că nu este clar dacă China intenționează să o și facă.
Ambele țări au negat că Rusia ar fi făcut o astfel de solicitare. Ca să fie sigur, Sullivan a zburat luni la Roma pentru a se întâlni cu oficialii chinezi și a descuraja orice ajutor acordat Rusiei.
Pe de altă parte, Rusia a transmis că, pentru prima oară de la revoluția bolșevică, de acum mai bine de un secol, nu va putea să-și onoreze obligațiile datoriei externe.
Jumătate din rezervele valutare ale țării – aproximativ 315 miliarde de dolari – au fost înghețate de sancțiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei, a declarat duminică ministrul rus de finanțe Anton Siluanov. Drept urmare, Moscova va rambursa creditele către „țările care sunt neprietenoase” în rubla care a scăzut dramatic până când sancțiunile vor fi ridicate, a spus el.
Agențiile de rating ar considera probabil că Rusia este în stare de nerambursare dacă Moscova nu va plăti miercuri cele peste 117 milioane de dolari sau nu-i va rambursa în dolari sau euro, ci în ruble sau în yuanul Chinei.
O asemenea decizie nu ar face decât să-i pună pe fugă și pe puținii investitori străini rămași din Rusia și ar izola și mai mult economia în prăbușire a țării.
Rusia a amenințat că va confisca activele companiilor care se retrag din Rusia, un fel de naționalizare.
Cel mai bogat om de afaceri din Rusia, Vladimir Potanin, președintele gigantului metalurgic Norilsk Nickel - care, în ciuda faptului că compania sa pierde cea mai mare parte din valoare, încă valorează aproximativ 22,5 miliarde de dolari - a implorat Rusia să nu preia activele companiilor occidentale.
„În primul rând, ne-ar duce cu o sută de ani înapoi, până în 1917, iar consecințele unui astfel de pas – neîncrederea globală în Rusia din partea investitorilor – le-am experimenta timp de multe decenii”, a spus el într-un mesaj postat pe contul de Telegram al Norilsk Nickel.
Întrebarea este dacă rușii sunt dispuși să accepte noul lor statut de paria global și să renunțe la confortul occidental cu care unii s-au obișnuit.
Putin este evident dispus să accepte aceste lucruri.
„Nimic nu îl va opri pe Vladimir Putin”, a spus Vladimir Kara-Murza, politicianul disident rus care a supraviețuit după două tentative de otrăvire. El a apărut luni la CNN de la Washington și a spus că Putin a șters deja 30 de ani de câștiguri politice de la încheierea Războiului Rece.
„Singurul final strategic al acestui lucru este ca Vladimir Putin să nu mai fie la putere în Rusia. Aceasta este singura soluție strategică. Inutil să spun că numai rușii pot face asta”, a declarat el.
El a susținut că SUA și alte țări ar trebui să își dubleze eforturile pentru a deveni mai creativi tehnologic pentru a le transmite rușilor, supuși blocadei informaționale, în același mod informații în care au făcut-o cu rețelele de radio în timpul Războiului Rece.
Al patrulea pachet UE de sancțiuni
Consiliul Uniunii Europene a aprobat, marți, al patrulea pachet UE de măsuri sectoriale și individuale împotriva Rusiei.
Ce măsuri cuprinde al patrulea pachet de sancțiuni:
- Interzicerea tuturor tranzacțiilor cu anumite întreprinderi de stat rusești
- Interzicerea furnizării a oricăror servicii de rating de credit, precum și accesul la orice servicii de abonament în legătură cu activitățile de rating de credit, către orice persoană sau entitate rusă;
- Extinderea listei persoanelor care au legătură cu industria de apărare a Rusiei, cărora li se impun restricții mai stricte la export în ceea ce privește bunurile, precum și tehnologia care ar putea contribui la îmbunătățirea tehnologică a sectorului de apărare și securitate din Rusia.
- Interzicerea de noi investiții în sectorul energetic rus, precum și introducerea unei restricții la export pentru echipamente, tehnologie și servicii pentru industria energetică
- Introducerea unor restricții comerciale suplimentare privind fierul și oțelul, precum și bunurile de lux.
În plus, Consiliul a decis să sancționeze oligarhii importanți, lobbyștii și propagandiștii care care răspândesc narațiunea Kremlinului cu privire la situația din Ucraina, precum și companii cheie din sectorul aviației, militar, construcții navale și construcții de mașini.