Linkuri accesibilitate

Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.
Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden îi retrage Rusiei clauza națiunii celei mai favorizate. Putin trimite 16.000 de mercenari în Ucraina

În a 16-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, forțele Rusiei se apropie de capitala Kiev și au provocat distrugeri majore în zonele din jurul acesteia. Orașele Cernigău și Mariupol sunt devastate, mai multe orașe sunt încercuite.

Putin și-a dat acordul pentru trimiterea a 16.000 de mercenari din Orientul Mijlociu în Ucraina.

Biden cere revocarea clauzei de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia și interzicerea exporturilor de produse de lux și de înaltă tehnologie în Rusia și importurile rusești de caviar, vodkă și diamante.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, le-a mulțumit românilor, de la București, pentru omenia de care au dat dovadă față de refugiații ucraineni.

Rusia s-a retras din Consiliul Europei, pe motiv că UE și NATO au fost „neprietenoase”.

Parchetul General al Federației Ruse a cerut ca Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp să fie declarată drept organizație extremistă, iar activitățile acesteia să fie interzise în Rusia.

ONU contrazice Rusia și spune că maternitatea de la Mariupol nu doar că nu era nicio bază a vreunui batalion nazist de ucraineni, așa cum a spus în urmă cu o zi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, pentru a justifica bombardarea sa, dar că era identificată ca operațională.

Liderii UE au salutat aspirațiile europene ale Ucrainei, care a depus cerere de admitere în regim de urgență în alianța europeană, dar nu i-au transmis niciun calendar de desfășurare accelerată a procesului îndelung de aderare la UE.

2,5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara și alte 2 milioane sunt strămutați în interiorul țării, anunță ONU. Cifrele înseamnă că 10% din ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza războiului ordonat de Vladimir Putin.

Forțele Rusiei au atacat vineri dimineață și orașe nevizate până acum. S-au auzit explozii la Luțk, Dnipro și Ivano-Frankivsk, oraș care se află la mijlocul distanței dintre Cernăți și Lvov, la circa 130 de kilometri distanță de fiecare dintre acestea.

Orașul Mariupol este încercuit și devastat, spune primarul localității, care descrie drept „iad” situația din ultimele zile. Zeci de persoane au fost îngropate fără sicriu, într-o groapă comună. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în atacul asupra maternității și a unui spital pentru copii.

Forțele Rusiei se apropie de Kiev, au preluat controlul asupra orașului Bucea și avansează înspre sud-vestul capitalei în încercarea de a o încercui.

23:57 11.3.2022

Rusia va trimite echipament militar modern în Belarus

Liderii Rusiei și Belarusului au căzut de acord ca Moscova să trimită echipament militar modern în viitorul apropiat, potrivit agenției de presă de stat BelTA din Belarus, citată de CNN.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și omologul său rus, Vladimir Putin s-au apropiat pe plan politic după ce liderul de la Minsk a fost exclus de comunitatea internațională în urma fraudării masive a alegerilor din august 2020
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și omologul său rus, Vladimir Putin s-au apropiat pe plan politic după ce liderul de la Minsk a fost exclus de comunitatea internațională în urma fraudării masive a alegerilor din august 2020

Belarusul va oferi la schimb echipamente agricole moderne sau produse de inginerie, a informat BelTA, citându-l pe purtătorul de cuvânt al liderului Belarusului, Aleksandr Lukașenko.

Două delegații de diplomați ruși și ucraineni vor purta discuții luni la Moscova pentru a elabora decizii specifice la inițiativele propuse.

23:07 11.3.2022

Noi bombardamente în Nikolaiev, sudul Ucrainei

Rusia a bombardat vineri seara orașul Nikolaiev, aflat în sudul Ucrainei, potrivit CNN.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată mai multe incendii izbucnite în oraș, iar șeful Administrației Regionale Nikolaiev a transmis că la momentul respectiv aveau loc lupte în satul Guryivka, aflat în apropierea orașului.

Orașul Nikolaiev este ultimul centru urban de dinainte de Odessa. Capturarea acestuia ar ușura avansul rușilor către unul dintre marile porturi ale Ucrainei la Marea Neagră.

22:26 11.3.2022

Ucraina acuză Rusia de răpirea primarului din Melitopol

Ministerul de Externe al Ucrainei i-a acuzat pe soldații ruși de răpirea primarului din Melitopol, un oraș aflat în sud-estul țării.

Oficialii au transmis că trupele rusești l-au răpit pe primarul Ivan Fedorov vineri după-masă, după ce l-ar fi acuzat în mod fals de terorism.

„Răpirea primarului din Melitopol e clasificată drept crimă de război potrivit Convenției de la Geneva și Protocoalelor ulterior apărute, ce interzic luarea de ostatici civili pe durata războiului”, a transmis Ministerul de Externe al Ucrainei într-un comunicat, citat de BBC.

Orașul Melitopol a fost capturat de ruși în urmă cu circa două săptămâni, iar Fedorov le-a spus jurnaliștilor miercuri că rezidenții „nu cooperează sub niciun chip cu rușii”.

21:44 11.3.2022

Transportul american de asistență de securitate pentru Ucraina va ajunge în Europa în următoarele 24 de ore

Un transport de asistență de securitate din Statele Unite pentru Ucraina va ajunge în Europa în următoarele 24 de ore, a declarat vineri reporterilor un înalt oficial american din domeniul apărării.

„Vom continua să transferăm resurse către Ucraina cât de repede și cât putem”, a spus oficialul.

SUA lucrează, de asemenea, la „coordonarea” transporturilor de asistență de securitate de la alte națiuni care contribuie la susținerea Ucrainei, a adăugat oficialul.

„Nu suntem doar noi. Alte 14 națiuni oferă, de asemenea, resurse Ucrainei. Ajutăm la coordonarea lor”, a spus oficialul.

„Lucrăm pentru a le obține, genul de lucruri de care știm că au cel mai mult nevoie”, a spus oficialul, în special pentru „apărare aeriană și antiblindate”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG