UPDATE: Transmisiunea din Parlament a avut probleme tehnice și ea nu a putut fi ascultată clar la televizor. Intervenția lui Volodimir Zelenski nu a primit traducere integrală sau au fost momente când traducătorul nu s-a auzit.
Discursul președintelui ucrainean a durat aproximativ 10 minute și vine la scurt timp după dezvăluirile prezentate în presa internațională despre crimele de război ale Rusiei lui Putin.
Birourile Permanente Reunite au aprobat plenul comun în care președintele Zelenski se va adresa aleșilor din Parlament. Premierul Ciucă va avea și el un discurs, deși, inițial, propunerea venită de la Senat prevedea discursuri de trei minute pentru Florin Cîțu și Marcel Ciolacu. O stare de incertitudine și confuzie a existat în parlament înaintea deciziilor luate în Biroul Permanent Reunit, au remarcat deputații și senatorii.
Florin Cîțu, aflat într-o vizită oficială în Statele Unite, a anunțat, pe 30 martie, că președintele Ucrainen va ține un discurs în Parlamentul României. Informația a fost dezvăluită după o discuție cu premierul ucrainean. Președintele Senatului preciza că el a făcut demersurile necesare acestui discurs.
Președintele Comisiei de Apărare, Pavel Popescu, declara pe 31 martie că s-a întâlnit cu reprezentanți speciali ai președintelui Zelenski pentru a stabili ca discursul să aibă luni seara.
„Lupta ucrainenilor nu este doar a lor. Este o luptă pentru libertate și pentru toate statele și popoarele care iubesc pacea. Așteptăm cu nerăbdare intervenția Președintelui Zelenskyy, care se va adresa Parlamentul României luni seara, săptămâna viitoare”, a postat Popescu pe Facebook.
Parlamentul nu primise însă vreun document oficial, până luni dimineață, despre un posibil discurs al președintelui Zelenski. Singurele informații despre subiect au apărut pe contul de Twitter al președintelui Senatului și în postarea de pe Facebook făcută de Pavel Popescu, președintele Comisiei de Apărare.
MAE nu a fost implicat
„Ministerul de Externe nu a fost abordat pentru acest demers, care s-a făcut prin intermediul parlamentului. S-a ținut legătura cu ambasada Ucrainei. Nu s-a solicitat sprijinul Ministerului de Externe”, au precizat surse guvernamentale pentru Europa Liberă.
Sursele citate susțin însă că Ambasada Ucrainei la București știa că președintele Zelenski o să susțină un discurs. Surse parlamentare au precizat pentru Europa Liberă că discursul va avea loc luni seara, la ora 19.00. Ambasada Ucrainei a trimis Parlamentului un document, pe 4 aprilie, în care anunță că președintele Zelenski se va adresa aleșilor români.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și-a arătat și el nemulțumirea față de procedura utilizată de Florin Cîțu.
„Calea diplomatică și nu calea de Facebook și încercarea de pe Facebook de a ne face imagine, calea diplomatică este cea normală. Până la ora 12.30 când avem un Birou Permanent Reunit, aștept o solicitare din partea Ambasadei Ucrainei pentru acest discurs sau o informare din partea ministerului afacerilor externe. Așa se lucrează într-un stat democratic într-o situația atât de delicată”, a susținut președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD).
El a precizat că este totuși posibil ca discursul să fie ținut luni seara, dar după depășirea pașilor procedurali.
Practic, se vor convoca Birourile Permanente Reunite, care vor stabili plenul reunit pentru discursul lui Zelenski. Pașii procedurali sunt însă obligatorii.
„Vorbim de președintele unui stat suveran atacat de Rusia în acest moment, unde este un genocid. Din acest moment, nu mai am nicio reținere să spun că Putin este un criminal de război”, a declarat Marcel Ciolacu înaintea unei ședințe a conducerii PSD.
Unii liberali susțin însă că președintele Zelenski se va adresa Parlamentului luni seara, iar procedurile vor fi stabilite în timp util.
„Cîțu l-a sunat duminică pe Ciolacu și l-a informat despre ce urmează. Nu poate să spună Ciolacu că nu știa despre discursul lui Zelenski”, au precizat surse din PNL.
Potrivit acestor, în ședința Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului urmează să fie introdus un memo care are un singur punct: discursul președintelui Zelenski în Parlament luni seara.
„Domnul Ciolacu știe foarte bine ceea ce spune. Conform Regulamentului Camerei Deputaților, orice solicitare de acest gen este introdusă pe ordinea de zi a Birourilor Permanente Reunite. Avem o astfel de întâlnire în jurul orei 12.30. Dacă vom avea o solicitare de acest gen o vom și discuta”, a declarat Florin Roman (PNL), vicepreședinte al Camerei Deputaților.
Potrivit deputatului PNL, nu a existat „vreo discuție în partid pe această temă sau vreun anunț pe linie parlamentară”.
„Nu pot bănui ce a dorit Florin Cîțu, vă spun care este procedura parlamentară, iar noi nu am abdicat niciodată de la procedură. Dacă va exista o solicitare pe cale oficială așa cum prevede Regulamentul și există o aprobare din partea Birourilor Permanente Reunite, acest lucru se va întâmpla”, a afirmat Florin Roman.
Surse parlamentare au dezvăluit pentru Europa Liberă că va fi introdus un Memorandum în Birourile Permanente Reunite, iar el va fi aprobat pentru ca președintele Zelenski să poată vorbi în Parlament de la ora 19.00.
„I-am transmis o invitație președintelui Ucrainei pentru a se adresa Parlamentului. Vă solicit reunirea plenului celor două camere ale parlamentului Româniai, astăzi, la ora 19.00, pentru ca președintele Ucrainei să țină un discurs și să se poată adresa în mod direct Parlamentului României", se arată în Memorandamul intern care urmează să fie aprobat.
Președinții Senatului și Camerei Deputaților vor avea fiecare câte un discurs de 3 minute înainte a i se da posibilitatea lui Volodimir Zelenski să se adreseze Parlamentului.
Președintele ucrainean a avut până în prezent discursuri în mai multe parlamente: SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Parlamentul European.
Reacțiile politicienilor
Vicepreședinta Senatului, Alina Gorghiu, a dezvăluit că a primit mailuri bizare în care i se cere să refuze dialogul cu Zelenski, deoarece „acceptându-l ne băgați în război!".
În replică, Gorghiu subliniază „pentru cei care nu au aflat, Putin este un criminal de război!".
Fostul premier Ludovic Orban a catalogat drept genocid ce a făcut Rusia în Ucraina.
„Asta face criminalul de război în Ucraina. Rusia a devenit un stat terorist sub Putin. Rusia trebuie izolată total. Ucraina trebuie susținută cu tot ce este necesar pentru a alunga trupele ruse de pe teritoriul național”, este mesajul transmis de Orban.
El vrea ca România să solicite Tribunalului Penal Internațional să emită mandat de arestare pe numele lui Putin, să stopeze importul de gaze și petrol din Rusia și să întrerupă relațiile diplomatice cu Rusia lui Putin.
PSD a decis, luni, excluderea din partid a deputatului Dumitru Coarnă, după vizita făcută la ambasada Rusiei. Propunerea a venit din partea lui Marcel Ciolacu.