El a vorbit despre ceea ce a văzut în timpul vizitei sale de luni, făcute în orașul ucrainean Bucea, și a cerut ca liderii ruși să fie „aduși în fața justiției pentru crime de război”.
„Ieri m-am întors din orașul nostru Bucea, recent eliberat de trupele rusești nu departe de Kiev. Nu există o singură crimă pe care să nu o fi comis armata rusă. Au căutat și au ucis intenționat pe oricine și-a slujit țara. Au împușcat și au ucis femei în fața caselor, doar pentru că au încercat să sune pe cineva, au ucis familii întregi, adulți și copii și au încercat să ardă cadavrele”, a spus liderul ucrainean.
La o zi după ce Joe Biden a cerut ca Putin să fie anchetat pentru crime de război, Zelenski a spus că ar trebui să existe un tribunal internațional similar proceselor de la Nürnberg împotriva naziștilor după cel de-al doilea război mondial.
Zelenski a vorbit despre civili „împușcați și uciși în ceafă după ce au fost torturați. Unii dintre ei au fost împușcați pe străzi; alţii au fost aruncaţi în fântâni. Așa că au murit acolo în suferință.”
ONU nu a vrut să vadă nici ocuparea Crimeei, nici a Transnistriei, nici a Georgiei și nici cum Rusia s-a pregătit de alte războaie
El a criticat ONU pentru că a ignorat atât invadarea Crimeei, a Georgiei, a Transnistriei, dar și cum Rusia s-a pregătit pentru alte războaie.
„Ei (rușii) au urmat o politică consecventă de distrugere a diversității etnice și religioase, apoi au aprins războaiele și au condus în mod deliberat în așa fel încât să omoare cât mai mulți civili obișnuiți.”
Zelenski a spus că se adresează ONU în numele tuturor victimelor făcute de Rusia în Ucraina.
„Unii dintre ei au fost împușcați pe străzi, alții au fost aruncați în fântâni să moară. Să sufere. Au fost uciși în apartamentele lor, casele le-au fost aruncate în aer de grenade. Civilii au fost zdrobiți de tancuri în timp ce stăteau în mașinile lor în mijlocul drumului doar pentru plăcerea lor (a soldaților ruși - n.r.). Le-au tăiat membrele, le-au tăiat gâtul. Femeile au fost violate și ucise în fața copiilor lor. Limbile le-au fost tăiate doar pentru că agresorii nu au auzit ceea ce voiau să audă”, a spus Zelenski.
Rusia, membră ONU, se comportă ca ISIS
Acest lucru nu este diferit, a spus el, de comportamentul Statului Islamic, gruparea teroristă renumită pentru actele sale de cruzime în Irak și Siria, dar în acest caz autorul a fost Rusia, membră a consiliului de securitate al ONU.
El a îndemnat consiliul să fie la înălțimea numelui său. „Este evident că instituția cheie a lumii care trebuie să asigure constrângerea oricărui agresor la pace pur și simplu nu poate funcționa eficient.”
„Unde este securitatea pe care ONU trebuie să o garanteze? Unde este pacea?”
Preşedintele ucrainean a spus că lumea încă nu a văzut ce au făcut forţele ruse în alte oraşe şi regiuni ocupate ale Ucrainei.
„Geografia poate fi diferită sau variată, dar cruzimea este aceeași. Crimele sunt aceleași, iar responsabilitatea este inevitabilă.”
Liderul ucrainean a reamintit ONU că prima sa datorie, potrivit Cartei sale, este de a „menține pacea și de a se asigura că pacea este respectată”.
Președintele ucrainean s-a întrebat retoric unde este securitatea pe care trebuie să o ofere consiliul de securitate al ONU.
„Unde este pacea? Unde sunt acele garanții pe care ONU trebuie să le garanteze? Acțiunile Rusiei în Ucraina au dus la cele mai teribile crime de război din toate timpurile pe care le-am văzut de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus el.
„Ei (rușii) aruncă în aer deliberat adăposturi în care se ascund civilii de atacuri aeriene. Ei creează în mod deliberat condiții în teritoriile ocupate temporar, astfel încât cât mai mulți civili să fie uciși acolo. Masacrul de la Bucea este doar un exemplu a ceea ce forțele ruse au făcut în Ucraina în ultimele 41 de zile”, a spus Zelenski, adăugând că sunt multe altele despre care lumea nu a aflat încă adevărul complet.
El a spus că știe deja „foarte bine” cum anume va răspunde Rusia acestor acuzații.
„Vor învinovăți pe toată lumea doar pentru a-și justifica propriile acțiuni. Vor spune că sunt diversiuni și diferite versiuni și că este imposibil de stabilit care dintre aceste versiuni este cea adevărată. Ei vor spune chiar că trupurile celor uciși ar fi fost aruncate și toate detaliile au fost puse în scenă. Dar suntem în anul 2022. Acum avem dovezi concludente. Sunt imagini din satelit. Putem efectua o investigație completă și transparentă”, a conchis liderul ucrainean cu privire la acest aspect.
El a acuzat Rusia că se comportă ca un colonizator antic care răpește copii și jefuiește de bogății, luând inclusiv cerceii de aur smulși din urechile civililor. „Rusia vrea să transforme Ucraina în sclav tăcut”, a spus el.
„Rusia, un stat care transformă dreptul de veto în dreptul de a ucide”
El a cerut ONU să responsabilizeze Rusia, „un stat care transformă dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU în dreptul de a ucide” și a atras atenția că „acest lucru subminează întreaga arhitectură a securității globale”, pentru că „le permite să rămână nepedepsiți”, așa că „distrug tot ce pot”.
Liderul ucrainean spune că consiliul ar trebui „să îndepărteze Rusia (din ONU - n.r.) ca agresor și sursă de război, astfel încât să nu mai poată bloca deciziile privind propria sa agresiune, propriul său război”.
„Credeți că timpul dreptului internațional a trecut? Dacă răspunsul voastru este nu, atunci trebuie să acționați imediat”, a spus el. „Carta ONU trebuie restabilită imediat. Sistemul ONU trebuie reformat imediat, astfel încât dreptul de veto să nu însemne dreptul de a ucide.”
„Armata rusă și cei care le-au dat ordine trebuie aduși imediat în fața justiției pentru crime de război din Ucraina. Oricine a dat ordine penale și le-a îndeplinit prin uciderea poporului nostru va fi adus în fața tribunalului, care ar trebui să fie similar cu tribunalul de la Nürnberg”, a spus Zelenski.
El le-a reamintit diplomaților ruși că ministrul de externe din Germania nazistă, Joachim von Ribbentrop, „nu a scăpat de pedeapsa pentru crimele din cel de-al doilea război mondial”. Von Ribbentrop a fost executat în 1946.
Zelenski a pus la îndoială rolul Rusiei în cadrul ONU, spunând că invazia „subminează” întreaga arhitectură a securității globale. El a făcut apel la Consiliul de Securitate al ONU să dea afară Rusia.
El a spus că, în cazul în care Consiliul nu poate găsi o modalitate de a ajuta la oprirea acțiunilor Rusiei în Ucraina, ar trebui să se „dizolve”, pentru că demonstrează că „nu puteți face nimic în afară de conversație”.
După unele dificultăți tehnice, președintele ucrainean a arătat Consiliului de Securitate al ONU un videoclip cu imagini din Ucraina, care a durat aproximativ un minut și a arătat imagini cu civili ucraineni uciși, cu cadavre arse și desfigurate.
Dame Barbara Woodward - reprezentantul Regatului Unit, președinte în exercițiu al consiliului - i-a mulțumit lui Zelenski pentru că a distribuit videoclipul și a remarcat că „imaginile sunt chinuitoare”, spune ea.
„Suntem îngroziți de ceea ce am văzut și reiterăm solidaritatea noastră cu Ucraina”, a adăugat ea.
Di Carlo: Violuri în grup comise în fața copiilor
Înainte de discursul liderului ucrainean, subsecretarul general al ONU pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, Rosemary DiCarlo, a făcut o prezetare în fața Consiliului de Securitate al ONU legată de acte de violență sexuală și alte atrocități comise de forțele ruse.
Afirmațiile de violență includ „viol în grup și violuri în fața copiilor”, a spus ea.
Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului din Ucraina continuă să verifice aceste acuzații, a spus ea.
Ea a spus că ONU a primit informații credibile că forțele ruse au folosit muniții cu dispersie în zonele populate de cel puțin 24 de ori și că organizația investighează, de asemenea, acuzațiile conform cărora și forțele ucrainene ar fi folosit muniții cu dispersie.
Guterres: Războiul din Ucraina, una dintre cele mai mari provocări care au existat vreodată
Războiul din Ucraina este „una dintre cele mai mari provocări care au existat vreodată” pentru ordinea internațională și arhitectura păcii globale” întemeiate pe Carta ONU, a spus secretarul general al ONU, António Guterres, marți în deschiderea ședinței Consiliului de Securitate al ONU.
Războiul a dus la pierderi de vieți omenești „fără sens”, distrugeri masive în centrele urbane și distrugerea infrastructurii civile, a spus el.
„Nu voi uita niciodată imaginile îngrozitoare ale civililor uciși în Bucea”, a adăugat secretarul general al NATO.
Guterres spune că a fost „la fel de șocat de mărturia personală despre violurile și violențele sexuale” despre care se află abia acum.
Secretarul general al ONU a spus că înaltul comisar al organizației pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, l-a informat despre „posibile crime de război, încălcări grave ale dreptului internațional umanitar și încălcări grave ale dreptului internațional al drepturilor omului”.
Ofensiva rusă a dus, de asemenea, la dislocarea a peste 10 milioane de oameni, a spus el, „cea mai rapidă mișcare forțată a populației de după al Doilea Război Mondial”.
Pe de altă parte, dincolo de granițele Ucrainei, războiul a dus la creșterea prețurilor la alimente, energie și îngrășăminte. Pentru că Rusia și Ucraina sunt pilonii acestor piețe, au fost perturbate lanțurile de aprovizionare și a crescut costul transportului, punând și mai multă presiune asupra țărilor aflate în curs de dezvoltare.
„Este de datoria mea să atrag atenția Consiliului asupra daunelor grave aduse economiei globale și în special persoanelor vulnerabile și țărilor în curs de dezvoltare”, a spus oficialul ONU.
Rusia reia la ONU dezmințirile contrazise deja de filmările din satelit
Reprezentantul Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, Vasili Nebenzia, a respins acuzațiile aduse Rusiei de crime de război comise la Bucea.
El a spus că există „inconsistențe flagrante în evenimentele arătate de presa ucraineană și occidentală”.
El a susținut că cadavrele găsite de reporteri în orașul ucrainean nu au fost acolo imediat după retragerea forțelor ruse – adăugând că acest lucru a fost „confirmat de mai multe videoclipuri”.
Nebenzia a adăugat: „Cadavrele nu seamănă deloc cu cele care ar putea sta pe stradă trei sau patru zile”.
Cu toate acestea, imaginile din satelit confirmate de BBC arată cadavre pe șoseaua principală din Bucea cu aproape două săptămâni înainte ca rușii să părăsească orașul.
Imaginile cu cadavrele a ceea ce par a fi civili împușcați de la mică distanță pe străzile din Bucea au determinat condamnarea internațională a Moscove și au provocat sancțiuni și mai severe contra Kremlinului, dar și solicitări pentru judecarea celor responsabili pentru crime de război.
Rusia inistă să nege responsabilitatea, sugerând că imaginile sunt false sau că decesele au avut loc după ce forțele ruse s-au retras.
Fotografiile prin satelit făcute înainte de retragere arată însă cadavre în aceleași locuri în care au fost găsite ulterior.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că acuzațiile conform cărora forțele ruse ar fi comis crime de război executând civili în Bucha sunt un „fals monstruos” menit să „denigreze” armata rusă.
„Este pur și simplu un spectacol bine regizat, dar tragic. Îndemnăm încă o dată comunitatea internațională: detașează-te de astfel de percepții emoționale și gândește cu capul. Comparați faptele”, a spus Peskov.
Ministerul rus al apărării, Serghei Șoigu, a susținut că „evenimente” fabricate în mod similar ar fi fost, de asemenea, „organizate de forțele speciale ucrainene în Sumî, Konotop și alte orașe”, în timp ce președintele parlamentului, Viaceslav Volodin a spus că Bucea este „o provocare”, cu „Washington și Bruxelles scenariști și regizori și cu Kievul actor.”
Cu toate acestea, imaginile prin satelit de la Maxar Technologies ale unei străzi Bucha din 19 și 21 martie arată mai multe cadavre în exact aceeași poziție ca în filmările și fotografiile făcute în acest weekend pe aceeași stradă, după ce localitatea a fost eliberată de forțele ucrainene.
O analiză New York Times a prim-planurilor străzii Iablonska din Bucea a concluzionat, după ce le-a comparat cu înregistrările video din 1 și 2 aprilie, demonstrează că multe cadavre se aflau acolo de cel puțin trei săptămâni, când forțele ruse controlau orașul.
Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, a numit imaginile de la Bucea „dovezi îngrozitoare, îngrozitoare, probabil ale crimelor de război și posibil genocid” și a spus că membrii Consiliului de Securitate trebuie „să se gândească serios la modul în care ne descurcăm cu (nenorocirea n.r.) asta”.
Vorbind înainte de a pleca marți la Bruxelles pentru întâlnirea miniștrilor de externe NATO și G7, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că imaginile din Bucea nu reprezintă un act întâmplător al unei unități militare ieșite de sub control.
El a avertizat că „este vorba despre o campanie deliberată de a ucide, de a tortura, de a viola, de a comite atrocități. Rapoartele sunt mai mult decât credibile. Dovezile sunt acolo pentru ca lumea să le vadă. Acest lucru întărește hotărârea Statelor Unite și hotărârea țărilor din întreaga lume de a se asigura că într-un fel sau altul, într-o moment sau altul, există răspundere pentru cei care comit aceste acte, pentru cei care le ordonă.”