Linkuri accesibilitate

Localnic din Irpin, care a salvat o pisică din dărâmături
Localnic din Irpin, care a salvat o pisică din dărâmături

Masacrul rusesc în Ucraina | Canada anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei. Viceprimarul Kievului cere 200.000 de măști de gaze

Ofensiva rusească în Ucraina a început. Președintele Joe Biden a discutat cu partenerii vestici despre planurile de izolare a Rusiei.

Ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Canada a anunțat că impune noi sancțiuni împotriva a 14 apropiați ai regimului rus, inclusiv a celor două fiice adulte ale președintelui rus Vladimir Putin.

Viceprimarul Kievului a cerut unei organizații neguvernamentale care strânge materiale de apărare pentru trupele ucrainene 200.000 de măști de gaze pentru a-i proteja pe ucraineni de un potențial atac cu arme chimice.

Republica Cehă va repara tancuri ucrainene și vehicule blindate de transport de trupe avariate în luptă, a confirmat ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova.

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA vor trimite mai multe sisteme de artilerie în Ucraina. Într-o discuție video securizată, liderul SUA și aliații, cărora li s-au alăturat cei ai Japoniei și Canadei, au decis să sporească sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul umanitar, economic și militar pentru Ucraina.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat ofensiva rusă din estul Ucrainei și a cerut Rusiei o pauză umanitară de patru zile cu ocazia sărbătorilor de Paștele creștin ortodox.

Premierul britanic Boris Johnson a vorbit despre recenta sa vizită la Kiev, când s-a întâlnit cu președintele ucrainean, „neîmblânzitul” Volodimir Zelenski. El l-a numit pe președintele Ucrainei „un conducător de neînduplecat al unei națiuni care luptă pentru supraviețuire, care strigă în numele unui popor cu inima de leu”.

SUA lucrează pentru a aduce arme în Ucraina cu o viteză „fără precedent”, spune un oficial din apăare.

O pană uriașă de fum a fost văzută ridicându-se deasupra fabricii de oțel Azovstal din orașul ucrainean asediat Mariupol. Forțele ruse au avansat după ce le-au cerut ucrainenilor din fabrică să depună armele până la prânz, ora Moscovei. Orașul-port este devastat de bombardamentele constante care i-au lăsat pe locuitori fără apă sau electricitate.

România își redeschide ambasada de la Kiev, a anunțat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu.

Marea Britanie intenționează să revoce statutul Bursei de Valori din Moscova ca bursă recunoscută.

Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas a început, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Atacuri au avut loc în întrega Ucraină. Ele au vizat fabricile de arme, căile ferate și alte ținte de infrastructură.

Președintele american Joe Biden va organiza marți o întâlnire video cu aliații americani pentru a discuta despre război, inclusiv despre planurile de izolare în continuare a Rusiei, a spus Casa Albă.

Cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU se reunesc marți pentru a discuta un proiect de rezoluție, susținut de Washington, obligându-i pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate să justifice utilizarea dreptului de veto.

ONU a raportat că peste 4,9 milioane de ucraineni au fugit din țară de la începutul invaziei rusești.

Armata SUA va antrena ucrainenii în domeniul folosirii unor arme ale artileriei începând chiar din zilele următoare, a declarat un înalt oficial al Pentagonului

Cel puțin 1.000 de civili se ascund în adăposturi sub uriașa fabrică de oțel Azovstal din orașul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, au spus oficialitățile ucrainene, adăugând că Rusia bombardează în continuare fabrica.

00:32 20.4.2022

Canada anunță noi sancțiuni împotriva apropiaților regimului rus, inclusiv a fiicelor lui Putin

Ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Canada a anunțat astăzi că impune noi sancțiuni împotriva a 14 apropiați ai regimului rus, inclusiv a celor două fiice adulte ale președintelui rus Vladimir Putin, se arată într-un comunicat al Global Affairs Canada.

„Canada continuă să fie alături de bărbații și femeile curajoși care luptă pentru libertatea lor în Ucraina. Vom continua să impunem costuri severe asupra regimului rus în coordonare cu aliații noștri și vom urmări necontenit responsabilitatea pentru acțiunile lor”, a declarat ministrul canadian al Afacerilor Externe, Mélanie Joly. „Ei vor răspunde pentru crimele lor.”

Potrivit comunicatului, noile măsuri demonstrează că „Canada nu va ceda să-l tragă la răspundere pe președintele rus Vladimir Putin și pe asociații săi pentru complicitatea lor la invazia Ucrainei de către regimul rus”.

Global Affairs Canada a menționat, de asemenea, că intenționează să pună în aplicare măsuri suplimentare ca răspuns la „atrocitățile grave și încălcările drepturilor omului din Ucraina, inclusiv crime de război și posibile crime împotriva umanității”.

23:18 19.4.2022

Viceprimarul Kievului cere 200.000 de măști de gaze pentru a-i proteja pe ucraineni de un posibil atac cu arme chimice

Fondul pentru Libertate ucraineană (UFF), o organizație non-profit care strânge materiale de apărare pentru trupele ucrainene, a primit ieri o scrisoare de la viceprimarul Kievului în care acesta cere 200.000 măști de gaz - pentru a-i proteja pe ucraineni de un potențial atac cu arme chimice.

„Din cauza invaziei pe scară largă a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei, există o amenințare cu daune chimice pentru populația Ucrainei și în special pentru cetățenii Kievului”, a scris viceprimarul Kievului, Volodimir Bondarenko, către UFF.

„În numele primarului Kievului Vitali Klitciko, al cetățenilor municipiului Kiev și al societății ucrainene, solicităm asistență umanitară, în principal sub formă de echipament de protecție individuală (respiratoare, conform cerințelor tehnice din atașament), pentru centrul de ajutor umanitar de la Kiev .”

21:48 19.4.2022

Cehii vor repara echipamentele militare avariate ale ucrainenilor

Republica Cehă va repara tancuri ucrainene și vehicule blindate de transport de trupe avariate în luptă, a confirmat ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova.

Ea a spus că primele vehicule vor fi tancuri T-64 ucrainene, dar că vor urma altele - inclusiv vehicule de luptă de infanterie.

Cernochova a spus că Republica Cehă a fost prima țară abordată de Ucraina cu o solicitare de întreținere și reparare a vehiculelor de luptă. Seznam a spus că vehiculele vor fi reparate și în vecinul Ucrainei, Slovacia.

Cehia a fost prima țară străină care a furnizat Ucrainei tancuri - T-72 din epoca sovietică - precum și vehicule de luptă de infanterie BMP-1, aparținând rezervelor sale active. Există, de asemenea, rapoarte că a furnizat artilerie autopropulsată, precum și sisteme de lansare de rachete multiple.

Ministerul Apărării refuză să precizeze cantitatea și tipul livrărilor către Ucraina, confirmând doar că trimite atât arme ușoare, cât și arme grele și va continua să facă acest lucru indiferent de obiecțiile ruse.

Pe lângă ajutorul militar oficial al guvernului, o campanie de finanțare în masă pentru cumpărarea de arme pentru forțele armate ucrainene a strâns până acum peste 40 de milioane de euro.

21:45 19.4.2022

Joe Biden: SUA vor trimite mai multă artilerie în Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA vor trimite mai multe sisteme de artilerie în Ucraina pe fondul unei ofensive reînnoite a Rusiei în est.

De la începutul administrației Biden, SUA au oferit 3,2 miliarde de dolari în ajutor de securitate Ucrainei, inclusiv 2,6 miliarde de dolari de la începutul conflictului pe 24 februarie.

„Ceea ce am făcut acum este exact ceea ce președintele a făcut de la bun început. Adică oferă asistență semnificativă de securitate, asistență economică și sprijin poporului ucrainean", a declarat luni secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

„Și vom continua să facem exact asta”, a adăugat ea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG