Zece morți și 20 de răniți în atacul de la Avdiivka
Zece civili au fost uciși și 20 au fost răniți în atacul de la Avdiivka de marți seară, după ce armata rusă a lovit un depozit de autobuze din orașul aflat în regiunea Donețk din Ucraina, a declarat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.
Poliția națională a Ucrainei a postat fotografii care arată consecințele atacului asupra depozitului de autobuze, unde muncitorii din fabrică așteptau să se urce în autobuz după ce au ieșit din tură.
Venediktova a împărtășit și imagini cu consecințele atacului militar.
„Aceasta este adevărata față a RF (forțele ruse): sisteme de lansare de rachete multiple au fost trase asupra oamenilor care așteptau transportul public în Avdiivka. 10 morți, 20 răniți. Crimele premeditate asupra civililor de forțele ruse este documentată în toată Ucraina”, a scris Venediktova.
În altă postare, ea a scris că scopul ei este să-l facă pe Putin și pe forțele ruse să plătească pentru crimele lor.
„Rușii știau exact unde țintesc. Muncitorii tocmai își terminaseră tura și așteptau în stație autobuzul să-i ducă acasă de la fabrică”, a spus guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko.
„Bătălii sângeroase” la Azovstal
În interiorul oțelăriilor Azovstal din Mariupol, forțele ucrainene duc „bătălii sângeroase dificile” împotriva trupelor ruse, relatează The Guardian.
Lupte aprige se dau în interiorul oțelăriilor Azovstal de la Mariupol, a declarat comandantul forțelor ucrainene din combinat, după ce 156 de civili au fugit din oraș cu autobuzele în operațiunea de evacuare organizată de ONU și Crucea Roșie, după săptămâni de bombardamente brutale, care au pus orașul la pământ.
Forțele ucrainene duc pentru a doua zi „bătălii sângeroase dificile” împotriva trupelor ruse, a declarat Denîs Prokopenko, comandantul regimentului Azov, într-un scurt videoclip difuzat pe Telegram.
„Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a controla presiunea inamicului... situația este extrem de dificilă”, a spus comandantul Prokopenko într-un scurt mesaj video difuzat pe Telegram.
Cu ceva timp în urmă, David Arakhamia, șeful partidului de guvernământ a declarat pentru Europa Liberă că forțele ruse au intrat în fabrică, dar el a spus că guvernul țării ar fi în contact cu trupele ucrainene.
Purtătorul de cuvânt oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat informațiile potrivit cărora forțele Moscovei ar încerca să ia cu asalt centrala. „Ordinul a fost dat public de [Vladimir Putin] de a anula asaltul”, a spus Peskov. Cu toate acestea, la scurt timp după evacuarea celor 156 de persoane, forțele ruse au reluat bombardamentele, deși în subteranele combinatului au rămas circa 200 de persoane, dintre care zeci de copii, bătrâni și femei.
Rusia a declarat că forțele sale vor înceta să tragă în fabrică joi dimineață și vor deschide un coridor umanitar de trei zile pentru orice civil.
„Forțele armate ruse vor deschide între orele 8:00 și 18:00 (ora Moscovei, 05:00 GMT până la 15:00 GMT) în zilele de 5, 6 și 7 mai un coridor umanitar de pe teritoriul uzinei metalurgice Azovstal pentru evacuarea civililor”, a spus ministerul apărării.
„În această perioadă, forțele și formațiunile armate ruse ale Republicii Populare Donețk vor înceta unilateral orice ostilități.”
Deputatul ucrainean Kira Rudik a declarat că 156 de persoane au reușit să părăsească Mariupolul și să ajungă în siguranță la Zaporojie, localitate controlată de ucraineni și aflată la 230 de km de Mariupol după cel puțin 20 de încercări eșuate de evacuare a civililor din combinatul Azovstal.
Întâlnire Macron - Modi
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul indian Narendra Modi vor avea o „cina de lucru” în această seară, deoarece Macron speră să scoată New Delhi de sub influența Rusiei, transmite AFP.
Macron ar profita de ocazie pentru a „sublinia consecințele războiului pentru ordinea internațională mult dincolo de Uniunea Europeană, inclusiv în Asia”, a transmite președinția franceză.
Franța vrea să „ajute indienii să-și diversifice aprovizionarea” departe de armele și energia rusești, spun oficialii francezi.
Scopul „nu este de a lăsa indienii fără ieșire, ci de a oferi soluții”, au spus aceștia.
După ce s-a întâlnit luni la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul unui turneu european, Modi le-a spus reporterilor că „nu vor fi câștigători în acest război și toată lumea va pierde”.
India a evitat până acum să condamne invazia rusă sau să voteze pentru cenzura Moscovei la ONU.
Elysee a transmis că Macron are o „relație extrem de caldă” cu Modi, care a vizitat Franța de trei ori din 2017, în timp ce liderul francez a fost în India în 2018.
Franța are o „relație de încredere cu India”, au adăugat oficialii, și speră să construiască „parteneriatul strategic” al celor două țări în Indo-Pacific.
Asigurarea influenței Franței în regiune este deosebit de importantă după ce anul trecut Marea Britanie, Statele Unite și Australia și-au parafat pactul de securitate AUKUS - renunțând la un contract francez profitabil pentru a furniza următoarea generație de submarine din Canberra pe parcurs.
India a cumpărat zeci de avioane de luptă franceze Rafale și șase submarine și cooperează cu Paris în proiecte nucleare civile.
Gigantul energetic francez de stat EDF vrea să construiască șase reactoare EPR de următoarea generație în Jaitapur, pe coasta de vest a Indiei.
Elysee a spus că face eforturi pentru a se semna acordul, în conformitate cu promisiunea lui Macron înainte de realegerea sa luna trecută de a reînnoi industria nucleară a Franței și de a-și înlocui flota de centrale electrice învechite.
Trupele rusești au intrat în combinatul siderurgic Azovstal
Forțele ruse au intrat pe teritoriul uzinei Azovstal din orașul asediat Mariupol, potrivit șefului fracțiunii parlamentare aflate la guvernare, David Arahamia.
Arahamia a spus că păstrează legătura cu luptătorii ucraineni din combinat, la câteva ore după ce primarul din Mariupol, Vadîm Boicenko, a declarat că a pierdut orice legătură cu oamenii rămași în buncărele Azovstal.
În urmă cu o zi 156 de persoane, asistate de ONU și de Crucea Roșie, au ajuns la Zaporojie după două luni de captivitate sub bombardament rusesc.