Noile sancțiuni UE împotriva Rusiei ar viza petrolul rusesc și mai multe bănci
Lovită de sancțiunile occidentale, Rusia se confruntă cu noi măsuri din partea UE care ar viza băncile, industria petrolieră și cei responsabili cu dezinformarea - un pas important pentru țările europene care se bazează în mare măsură pe energia rusă.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ete așteptată să prezinte miercuri noile sancțiuni propuse, inclusiv interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul acestui an, transmite Reuters.
„Lucrăm la cel de-al șaselea pachet de sancțiuni care vizează de-SWIFT-ul mai multor bănci, enumerarea celor responsabili de dezinformare și abordarea importurilor de petrol”, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe al UE.
De cealaltă parte, Vladimir Putin a avertizat marți Occidentul că ar putea pune capăt exporturilor și acordurilor, ca răspuns la sancțiunile impuse de UE și Statele Unite.
Un embargo asupra petrolului rusesc ar priva Moscova de un flux important de venituri, însă ajungerea la un acord asupra măsurii a divizat țările din blocul comunitar, care se bazează pe Rusia pentru 26% din importurile sale de petrol.
Contraofensivă ucraineană la Harkov
O contraofensivă ucraineană semnificativă a împins forțele rusești la aproximativ 40 de kilometri est de orașul Harkov, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultimul său raport de informații.
Contraofensiva ar putea crea condițiile pentru o operațiune mai amplă pentru a-i alunga pe ruși de pe majoritatea pozițiilor lor din jurul orașului, a adăugat ISR.
Mai multe zone din Liov au rămas fără curent și apă după atacurile rusești
Cel puțin trei rachete rusești au lovit substații electrice în jurul orașului Liov, situat în vestul țării, în apropiere de granița cu Polonia, marți seara, iar mai multe zone ale orașului au rămas fără curent și apă, transmite BBC.
Acestea au fost primele lovituri cu rachete rusești în vestul Ucrainei după mai bine de o săptămână.
Anterior, Rusia a vizat rețelele feroviare, acestea fiind cruciale pentru a menține aprovizionarea cu armament occidental.
Pe linia frontului, noaptea trecută, Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat muncitorii de la o fabrică din Avdiivka, la nord de Doneșk, oraș aflat sub controlul separatist.
De asemenea, a avut loc o intensificare a bombardamentelor asupra uzinei siderurgice Azovstal din orașul portuar Mariupol, unde 200 de persoane sunt încă adăpostite.
156 de persoane evacuate din oțelăria Azovstal au ajuns la Zaporojie
Volodimir Zelenski a anunțat, în discursul său de marți seară, că 156 de persoane care au fost evacuate cu succes de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol au ajuns în Zaporojie.
Președintele ucrainean a adăugat că este nevoie de o încetare a focului pentru ca alte coridoare umanitare să funcționeze.
„Avem în sfârșit rezultatul, primul rezultat al operațiunii noastre de evacuare de la Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de foarte mult timp. A fost nevoie de mult efort, de negocieri îndelungate și de diverse medieri. Astăzi, 156 de persoane au ajuns în Zaporojie. Femei și copii. Ei s-au aflat în adăposturi mai bine de două luni. Imaginați-vă! De exemplu, un copil are șase luni, dintre care două (le-a trăit) sunt sub pământ. În cele din urmă, acești oameni sunt complet în siguranță. Ei vor primi ajutor”, a spus Zelenski, potrivit The Guardian.
El a adăugat că soldații ruși nu respectă acordurile de încetare a focului, dar s-a arătat încrezător că și ceilalți civili din Azovstal vor fi evacuați.
„Cu cât mai multe astfel de lovituri, cu atât mai departe este Rusia de civilizație”, a declarat președintele ucrainean.
Peste 200 de civili sunt încă ascunși alături de luptători ucraineni în vasta uzină siderurgică din Mariupol, a declarat marți primarul orașului, Vadim Boichenko.