Linkuri accesibilitate

Munca cu pistolul la tâmplă | Cum lucrează fermierii în mijlocul războiului din Ucraina


Munca cu pistolul la tâmplă | Cum lucrează fermierii în mijlocul războiului din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00

Fermierii ucraineni sunt amenințați cu arma și obligați să muncească. Unora li s-au confiscat fermele, potrivit unor surse din interiorul teritoriilor ocupate de forțele rusești. Cei de pe teritoriile controlate de ucraineni poartă veste antiglonț și căști de protecție.

Soldații ruși fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni din zonele pe care le-au ocupat, precum Herson și Zaporojie, iar în același timp atacă și depozitele de alimentele, potrivit CNN.

Fenomenul a luat amploare în ultimele săptămâni, iar operațiunile de însămânțare în multe zone au fost întrerupte sau abandonate. Din acest motiv, o cantitate extrem de mare de recoltă în una dintre cele mai importante țări producătoare de cereale din lume este amenințată.

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a declarat că șase dintre cele mai mari facilități de depozitare ale cerealelor au fost lovite de rachete.Ministerul ucrainean al Apărării a estimat că, până în primele zile ale lunii mai, aproximativ 400.000 de tone de cereale au fost furate de trupele ruse.

Un specialist în agricultură de la Școala de Economie din Kiev, a declarat că, în ajunul invaziei, 6 milioane de tone de grâu și 15 milioane de tone de porumb erau pregătite pentru export.

România s-a oferit să ajute Ucraina la exportul cerealelor, însă până să ajungă în portul Constanţa, acestea au de parcurs un lung drum: mai întâi sunt încărcate în trenuri, camioane sau barje în micile porturi dunărene Reni şi Izmail, de la frontiera Ucrainei cu România, deoarece marile porturi sunt afectate de război.

Pentru a umple o navă cu o capacitate de 70.000 de tone, cum este cea care a plecat săptămâna trecută pentru prima dată din Constanţa încărcată cu porumb din Ucraina, este nevoie de 49 de trenuri şi tot atâtea barje sau câteva mii de camioane, cu riscul de a crea un enorm ambuteiaj pe drumurile din Constanţa, scrie Agerpres.

XS
SM
MD
LG