„Când eram ministru, am văzut la televizor un spot cu Gianina Corondan vorbind despre fonduri europene. M-a mirat și am întrebat ce este cu campania asta? Părea grosier făcută. Niște oameni se comportau de parcă fondurile europene sunt șampon”, a declarat pentru Europa Liberă fostul ministru al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR).
Campania despre care vorbește fostul oficial guvernamental a rulat, în 2021, pe trei posturi de televiziune: Antena 3, RTV și Național TV.
SC Complete Media Grup SRL a câștigat, în 2020, două contracte cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar valoarea acestora a fost de peste 4 milioane de lei. A fost singura firmă prezentă la licitație.
Nu este primul caz în care o agenție alege RTV, Antena 3 și Național TV pentru promovarea activității unui minister sau agenții guvernamentale. Europa Liberă a dezvăluit contractul încheiat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați cu Media One SRL. Cele două contracte de promovare au costat peste 3,5 milioane de lei.
Misiunea SC Complete Media Grup SRL era de a promova fondurile europene pe înțelesul tuturor, iar vedeta campaniei a fost aleasă Gianina Corondan, potrivit informațiilor prezentate pe site-ul MIPE. Cele trei televiziuni nu au fost opțiunea ministerului, ci ale agenției de publicitate care a câștigat contractul. Ministerul nu a întrebat însă de ce sunt alese cele trei televiziuni și nu altele.
Primul contract s-a desfășurat în perioada 13 octombrie 2020 – 2 aprilie 2021, potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, iar cel de-al doilea în intervalul 22 octombrie 2020 – 31 august 2021. Primul contract a fost încheiat pentru 1,72 milioane de lei, iar cel de-al doilea pentru 2,30 milioane de lei. Toți banii reprezintă fonduri europene, nu proveneau din bugetul național.
Firma SC Complete Media Grup a fost înființată în 2004, iar contractul a fost semnat de administratul firmei, Roxana Mantu. Europa Liberă a cerut un punct de vedere din partea firmei despre contractul încheiat cu MIPE, dar nu a primit un răspuns până la publicarea articolului. Din partea ministerului a semnat Marcel Boloș, fost și actual ministru al Proiectelor Europene.
Gianina Corondan și banii europeni
Campania „Banii europeni sunt pentru tine!”, împărțită în două etape, a constat în servicii de creație și producție spot video animat 3D (12 spoturi), difuzare spot pe TV, Facebook și YouTube.
Fiecare spot trebuia difuzat de 108 ori la tv, un total de 1.296 de difuzări, iar cele 12 spoturi din prima campanie trebuiau promovate și pe rețelele de socializare. În a doua parte a campaniei, au fost produse 16 spoturi, difuzate de 1.728 de ori la cele trei televiziuni, ele fiind distribuite și pe rețele de socializare.
Ministru al Proiectelor Europene, în perioada decembrie 2020 – septembrie 2021, chiar perioada de derulare a contractului, Cristian Ghinea nu a fost mulțumit de spoturile realizate pentru promovarea fondurilor europene.
„În capul meu, promovarea ar fi trebuit să se refere la niște proiecte reușite, să vadă omul că s-a schimbat ceva în viața lui”, spune fostul ministru pentru Europa Liberă.
Chiar dacă banii sunt europeni, execuția spoturilor a revenit în integralitate părții române.
„Când am descoperit contractul, care era în derulare, am spus că nu este o bună cheltuire a banilor publici. Conceptul e defect. Am spus că arată prost această campanie, nu era potrivită cu produsul, fiind 11 proiecte prin care oamenii puteau să vadă că fondurile europene au beneficii pentru România”.
Potrivit lui Cristian Ghinea, a existat o negociere între minister și agenția de publicitate pentru încetarea contractului. Fostul ministru recunoaște că spoturile nu s-au bucurat de succes pe YouTube, unde au strâns între câteva zeci de vizualizări și câteva mii.
Un spot, postat pe contul de Youtube al Ministerului Proiectelor Europene (MIPE) pe 1 martie 2021, făcea reclamă la proiecte care pot fi depuse până la 15 februarie 2021. A adunat 26 de vizualizări.
„Nu văd de ce m-aș uita la un videoclip în care cineva vorbește foarte general despre o sintagmă generală fonduri europene. Trebuie să le asociezi cu o autostradă, centru de afaceri, cu niște copii săraci trimiși la școală. Nu e ca și cum tu ca cetățean te duci și cumperi fonduri europene de la magazin”, a susținut Ghinea pentru Europa Liberă.
Fostul ministru susține că totul s-a făcut superficial, iar apoi s-a raportat la Comisia Europeană că s-a îndeplinit și acest obiectiv.
Amintiri din epoca Năstase și Udrea
Ghinea reamintește de un procedeu din perioada guvernării Năstase prin care ziarele primeau reclamă mascată. Companii de stat, precum Aeroportul Otopeni sau CFR Infrastructură, plăteau publicitate în anumite ziare pentru a se câștiga bunăvoința față de guvern.
„A fost o presiune din partea Comisiei Europene, era înainte de aderarea la UE, să se renunțe la această tehnică și s-a pus stop câțiva ani până a venit Elena Udrea, în 2009, și a reînceput mașina de băgat bani de la stat în presă”, a declarat ex-ministrul Proiectelor Europene.
Cristian Ghinea a precizat că nu are dovada că a existat o înțelegere între fosta conducere a ministerului și agenția de promovare pentru alegerea celor trei televiziuni.
Ministerul Proiectelor Europene a derulat, în 2021, și un contract de consultanță cu Media One SRL, în valoare de 92.920 de lei. Obiectul contractului a constat în servicii de consultanță pentru elaborarea conținutului a nouă ediții de materiale de informare și publicitate (broșuri și pliante), realizate în cadrul proiectului „Campanii de comunicare pentru promovarea fondurilor.
Pentru servicii de promovare în social medi,a în intervalul noiembrie 2021 – octombrie 2023, ministerul Proiectelor Europene va plăti 117.810 lei către Media Consulta International.
Septimius Pârvu, Expert Forum: Contează dacă folosești banii cu cap sau fără rezultate. Televiziunile profită
Septimius Pârvu, Expert Forum, susține că există obligație contractuală pentru a promova proiectele europene. Acesta subliniază însă că banii pot fi folosiți „cu cap sau fără rezultate”. Esența o reprezintă, însă, cât de bine ajunge mesajul promovat la beneficiar.
„Putem să ne întrebăm de ce promovarea nu a ajuns și la alte televiziuni, dar, probabil, agenția care a câștigat contractul avea o înțelegere cu televiziunile respective”, subliniază analistul, care crede că impactul real al campaniei este greu de cuantificat.
Potrivit acestuia, alegerea Gianinei Corondan pentru campanie a fost una relativ inspirată, deoarece este cunoscută de public.
„Aș fi dorit să văd mai mult în aceste clipuri care sunt rezultatele concrete ale proiectelor europene. Unele clipuri se referă la proiecte concrete, dar aș fi vrut să înțeleg mai bine, prin exemple, care ar putea să fie beneficiile unui program”, a declarat Pârvu.
Din aceste contracte câștigă însă și televiziunile.
„Ministerele și primăriile au folosit acest tip de contracte pentru a se promova. Când ne apropiem de campaniile electorale cum sunt promovate pe sute de mii de euro activitățile primăriilor. Să nu uităm că la televiziuni s-a promovat un spital care nu a existat și nu există. Este o sursă bună de venituri pentru televiziuni”, avertizează analistul Expert Forum.
Reamintim că în 2020, România a avut două runde de alegeri: locale și parlamentare.