Linkuri accesibilitate

Sute de mii de euro pentru promovarea unor agenții guvernamentale. Printre tv-urile alese: Antena 3 și RTV


Opt videoclipuri au fost realizate în cadrul unui program desfășurat de ANOFM. Ele au rulat pe mai multe televiziuni, dar și pe pagina de youtube a instituției. Captură Youtube ANOFM.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați au plătit peste 3,5 milioane de lei pentru promovarea a două programe. Printre cei care au beneficiat de bani se numără Antena 3 și România TV.

Pe lângă sumele primite de la partide din contul de subvenție pentru promovare, anumite televiziuni sau site-uri au încheiat contracte și cu ministerele, primăriile sau consiliile județene. Ministerele contribuie uneori la bugetul din mass-media prin intermediul agențiilor aflate în subordine.

Europa Liberă a solicitat Ministerului Muncii, în baza Legii 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public, date despre sumele alocate pentru promovare în mass-media și social media.

Prin solicitare am dorit să aflăm lista entităților media care au încheiat contractele, care a fost valoarea lor, dar și ce servicii au realizat în schimbul fondurilor alocate.

Sume mari pentru presă și de la partide

Partidele au cheltuit în 2021 pentru propagandă și promovare în presă peste 62,6 milioane de lei (15 milioane de dolari la cursul mediu din 2021). Pe primul loc la acest tip de promovare a fost PSD, care a alocat peste 39.6 milioane de lei (peste 9,5 milioane de dolari), iar PNL a plătit peste 21,2 milioane de lei.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale precizează că nu a încheiat în 2021 contracte pentru promovarea instituției și programelor sale. În schimb, unele agenții din subordinea sa au făcut-o.

În schimbul promovării a două programe derulate de ANOFM și ANES, agenții subordonate Ministerului Muncii în 2021, televiziunile și radiourile prezente în campanie au primit peste 3,5 milioane de lei (aproape 850 de mii de dolari la cursul mediu al anului 2021).

Cea mai mare sumă alocată pentru promovarea unui program al unei agenții subordonate Ministerului Muncii aparține Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Pentru proiectul cu fonduri europene „Intespo – înregistrarea tinerilor în evidențele serviciului public de ocupare” s-a lansat o licitație câștigată de Media One SRL, iar valoarea contractului a fost de 2,47 milioane de lei fără TVA. Perioada de derulare a fost mai - septembrie 2021.

Pentru suma menționată au fost achiziționate „servicii de informare și publicitate” și producerea spoturilor. Au fost realizate opt spoturi, care au fost ulterior urcate și pe pagina de YouTube a agenției pentru ocuparea forței de muncă și pe contul de Facebook.

Pe pagina de YouTube a ANOFM, cele opt spoturi au adunat în cinci luni extrem de puține vizualizări, cu puțin peste o sută în total. Cel mai popular este un clip care are 61 de vizualizări. Celelalte spoturi au 8 vizualizări, 13, 14, 16 sau 17.

Spoturile au rulat, conform informațiilor obținute de Europa Liberă de la ANOFM, de 3.348 de ori la televizor și de 336 la radio. Clipurile video au rulat la Antena 3 - 1.116 difuzări, RTV - 1.116 difuzări și Național TV - 1.116 difuzări, iar la radio s-a auzit doar la Radio Zu.

„Nu vreau să fac vreun comentariu despre proiectul Intespo. Nu mai sunt președintele ANOFM. Contractul s-a făcut în baza unui caiet de sarcini, s-au respectat absolut toate prevederile caietului de sarcini. Atât vă pot comenta”, a declarat pentru Europa Liberă fosta șefă a ANOFM, Maria Mareș (PNL).

Între timp, agenția a trecut în coordonarea PSD, după formarea noii coaliții de guvernare. Marcel Dumitru Miclău, secretar general al ANOFM, susține că proiectul Intespo este un „succes”.

„Ne-am îndreptat cu mare atenție și determinare către tinerii inactivi pentru a-i identifica și pentru a-i integra pe piața muncii”, a fost poziția lui Miclău.

Potrivit datelor ANOFM, în intervalul 25 septembrie 2017 și până la 31 ianuarie, au fost identificați peste 200.000 de tineri, iar peste 184 de mii au fost înregistrați în baza de date.


Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) a plătit, de asemenea, în decembrie 2021 și ianuarie 2022 pentru proiectul „Sprijin guvernamental pentru implementarea Convenției de la Istanbul”, finanțat prin Mecanismul Norvegian, difuzarea a 1.000 de spoturi radio și 1.000 de clipuri tv.

Contractul semnat de ANES cu Avangarde Bussines Group SRL pentru implementarea „Campaniei naționale de prevenire a violenței domestice și a violenței împotriva femeilor” are o valoare de 1,4 milioane de lei (342.000 dolari).

Clipurile video au fost difuzate la Antena 3, România TV, Diva, Etno TV, Taraf TV, iar spoturile radio s-au auzit la Kiss FM și Pro FM.

Sumele încasate au fost diferite, în funcție de numărul de difuzări.

„Antena 3 a avut 295 de difuzări, RTV 305, Etno TV 186, Diva 100 și Taraf Tv 186. Așa au fost ofertate. Kiss FM a prmit 725 de difuzări și la ProFm au fost 275 de difuzări", au precizat oficialii ANES pentru Europa Liberă.

Monalisa Cîrstea, director al Direcției prevenirea și combaterea violenței domestice, purtător de cuvânt al ANES, a declarat că promovarea proiectului pe radio și tv a costat 624.800 de lei, din totalul campaniei care a costat 1.4 milioane de lei.

„Considerăm că a fost o campanie bine primită, am vorbit și cu colegii din societatea civilă și credem că a fost o campanie reușită. Avangarde Bussines Group urmează să ne prezinte un raport cu privire la difuzare și targetul atins. Au fost luate în considerare minim două stații naționale din top 10, aici au fost integrate posturile Antena 3 și RTV, iar pentru spotul radio, orientat tot pe problematica femeilor rome, urma să fie difuzat pe două radiouri din top zece. Ținta a fost publicul 18 – 49 de ani”, a precizat directoarea din ANES, care are și funcția de purtător de cuvânt al instituției.

Clipul video nu poate fi găsit pe YouTube.

ANES precizează că în perioada stării de alertă, 18 mai 2020 - 8 martie 2022, la numărul destinat victimelor violenței domestice sau traficului de persoane s-au primit peste 9.000 de apeluri, iar peste 3.500 au avut legătură cu violența domestică.

Alte două agenții din subordinea Ministerului Muncii au încheiat contracte pentru promovarea unor proiecte, dar valorile sunt mai mici.

Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială a achiziționat în 2021 servicii pentru realizarea unor clipuri de promovare. Proiectul are drept obiectiv promovarea help desk-urilor și call-centrului din „Politici sociale performante – strategie națională pentru implementarea performantă a politicilor familiale”.

Campania ar urma să dureze trei luni și vor fi 50 de difuzări ale clipului de promovare. Furnizorul este GodMother SRL din București, iar prețul contractului de 114.240 de lei cu TVA.

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu dizabilități, copii și adopții a derulat două proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile care au fost promovate în mass media. Suma alocată pentru presă depășește cu puțin 100.000 de lei.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG