Slovacia și Polonia cer pentru Ucraina statutul de candidat la aderare la UE: „Este un gest firesc în această situație”
Acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Ucraina este „un gest firesc în situația dificilă actuală”, au declarat miercuri Slovacia și Polonia, care au anunțat, de asemenea, că vor depune eforturi comune pentru a o ajuta să atingă acest obiectiv.
Declarațiile au fost făcute la Bratislava de președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, și de președintele Poloniei, Andrzej Duda, scrie newsnow.tasr.sk.
Președintele Zuzana Caputova și omologul ei polonez Andrzej Duda plănuiesc să viziteze liderii țărilor, în special din Europa de Vest, cu o atitudine mai restrânsă față de statutul de candidat al Ucrainei la Uniunea Europeană, Caputova sugerând ideea în timpul discuții cu Duda la Palatul Prezidențial din Bratislava.
„Pentru viitorul și perspectivele Europei, precum și pentru pacea în Europa, este important să vorbim despre poziția Ucrainei în ceea ce privește acordarea statutului de candidat. Acest lucru, desigur, nu înseamnă automat calitatea de membru deplin pentru care trebuie îndeplinite criteriile. Însă considerăm că statutul de candidat este un gest firesc în situația dificilă în care se află Ucraina. Mai mult, și în contextul dispariției sale de membru în Alianță”, a spus Caputova.
Potrivit președintelui, este încă prea devreme să vorbim despre anumite date sau ordinea vizitelor. Ea a declarat că au avut deja contacte informale cu unii lideri pe această temă.
Liderii au comentat, de asemenea, dezacordul Ungariei cu embargoul UE asupra petrolului rusesc.
„Vom face tot ce putem pentru a explica această situație Ungariei și a ne uni poziția, altfel trebuie să evaluăm cu atenție ce înseamnă acest semnal de nepotrivire a valorii pentru viitorul și perspectiva lui V4 [Visegrad Four: Cehia, Ungaria, Polonia , Slovacia]”, a spus Caputova.
Duda a subliniat importanța deciziilor politice. El înțelege preocupările Ungariei cu privire la impactul deconectării de la petrolul rusesc. Potrivit acestuia, întrebarea este care sunt planurile țării acum.
Duda a afirmat că polonezii înțeleg ce înseamnă teroarea rusă sau propaganda rusă, referindu-se la experiența istorică. El a subliniat că și polonezii sunt conștienți de necesitatea de a avea grijă de refugiați. „Desigur, avem nevoie de sprijinul Uniunii Europene”, a afirmat el, menționând că finanțarea din fondurile stabilite ar trebui alocată în funcție de modul în care țara este afectată de criza refugiaților.
Șeful statului a lăudat relațiile cu Polonia, subliniind că Polonia urmează să protejeze spațiul aerian al Slovaciei, precum și participarea soldaților polonezi la unitatea NATO din Slovacia. „În același timp, cred că vom putea finaliza conexiunea la aprovizionarea cu gaze către Polonia în vară”, a adăugat ea.
OIM: 4,8 milioane de locuri de muncă au fost pierdute în Ucraina de la invazia rusă
„Perturbațiile economice, combinate cu deplasările interne intense și fluxurile de refugiați” au cauzat „pierderi la scară mare în ceea ce privește locurile de muncă și veniturile”, spune Organizația Internațională a Muncii a ONU.
În primul său raport privind consecințele războiului Rusiei în Ucraina, OIM a lăudat eforturile Kievului de a menține funcțional sistemul de protecție socială al Ucrainei.
„Guvernul ucrainean este pe deplin operațional, precum și organizațiile angajatorilor și ale muncitorilor. Îi susținem în continuare pentru a fi pregătiți să-i asistăm în situația actuală, dar sperăm și în faza de reconstrucție după încheierea acestui conflict”, a declarat într-o conferință de presă Heinz Koller, directorul regional al OIM pentru Europa și Asia Centrală.
Secretarul american al Apărării: Putin nu dorește o confruntare cu NATO - SUA
Președintele Putin nu dorește o confruntare între NATO și propriile sale forțe, spune secretarul american al apărării.
„Aceasta este o luptă pe care el chiar nu vrea să o aibă”, a declarat Lloyd Austin în cadrul unei audieri în Congres, potrivit agenției de presă Reuters.
Austin a explicat că multe trupe rusești sunt blocate în Ucraina, iar altele în Belarus, în timp ce NATO are la dispoziție aproximativ 1,9 milioane de soldați.
Comentariile sale vin în vreme ce Suedia și Finlanda se gândesc să se alăture NATO.
Un fost prim-ministru al Finlandei a declarat mai devreme pentru BBC că crede că țara sa are o probabilitate de 99,9% să se înscrie în alianță și a spus că se așteaptă la un anunț în acest sens mâine.
Ucraina propune Rusiei un schimb al apărătorilor răniți de la Azovstal cu prizonieri ruși
Ucraina a propus Rusiei ca apărătorii grav răniți din uzina de oțel Azovstal din portul sudic Mariupol să fie înlocuiți cu prizonierii de război ruși , a declarat miercuri vicepremierul Irina Vereșciuk , relatează Reuters.
„Nu există încă un acord. Negocierile continuă”, a spus ea într-o postare online.
Facebook Forum