Rețele secrete de ruși ajută refugiații ucraineni
Refugiații ucraineni care se trezesc sub conducerea Moscovei primesc ajutor dintr-un sector nebănuit: rețele de voluntari ruși care îi ajută pe cei strămuți de război să părăsească Rusia, transmite Reuters.
Când Bogdan Goncearov, soția sa și fiica în vârstă de 7 ani au fugit de bombardamentele din orașul lor natal, Mariupol, la mijlocul lunii martie, au ajuns pe teritoriul controlat de ruși din sud-estul Ucrainei. De teamă să nu fie transportat la mii de kilometri depărtare după ce a auzit că alți refugiați au fost trimiși în Siberia, Goncearov a spus că a contactat un voluntar rus care a aranjat transportul lor peste Rusia până la granița cu Estonia.
„Este un miracol că am ieșit”, a spus Goncearov, în vârstă de 26 de ani, care a lucrat ca constructor înainte de război și acum începe o nouă viață în Suedia. „Este datorită voluntarilor”.
Pentru ucrainenii dezrădăcinați precum Goncearov, care nu doresc să rămână în Rusia sau pe teritoriul controlat de ruși, voluntarii oferă sfaturi privind rutele de călătorie, precum și ajutor cu bani, transport și cazare pe parcurs, potrivit unor persoane care sunt implicate în aceste rețele sau care au primit ajutor de la acestea.
Multe dintre rețele sunt conduse de ruși sau persoane de origine rusă, potrivit a patru dintre persoane, care sunt implicate în rețele. Trei dintre ei au spus că, deși majoritatea voluntarilor se află în străinătate, există și unii cetățeni ruși care se află încă în patria lor și mulți dintre aceștia lucrează clandestin pentru a nu intra în atenția autorităților ruse.
Convorbire telefonică Zelenski - Scholz
Volodimir Zelenski a vorbit miercuri cu cancelarul german Olaf Scholz și a discutat despre ajutorul defensiv, cooperarea în sectorul energetic și creșterea sancțiunilor împotriva Rusiei invadatoare, relatează acum Reuters.
Președintele ucrainean a spus că cei doi au vorbit despre astfel de chestiuni în legătură cu „agresorul rus”.
„Apreciem nivelul ridicat de dialog” cu Germania, a scris el pe Twitter, folosind un emoji cu steagul german, „sprijinul pentru lupta noastră”.
Soțiile militarilor de la Azovstal cer sprijinul Papei
Soțiile a doi dintre ultimii luptători ucraineni rămași în combinatul Azovstal i-au cerut miercuri Papei Francisc să-i ajute pe soldați să ajungă într-o țară terță.
„Vă rugăm, nu-i lăsați să moară”.
Katerina Prokopenko, 27 de ani, și Iulia Fedosiuk, 29 de ani, au vorbit cu Papa timp de aproximativ cinci minute la sfârșitul audienței sale generale în Piața Sf. Petru, cerându-i, de asemenea, să intervină direct la președintele rus Vladimir Putin pentru a-i lăsa pe bărbați să plece pentru că la „ruși captivitatea nu este o opțiune”.
Reuters relatează că Prokopenko a putut fi auzit spunându-i Papei: „Sunteți ultima noastră speranță, sper că le puteți salva viețile. Vă rog să nu-i lăsați să moară.”
Ei au spus că au vorbit ultima oară cu soții lor marți. Bărbații sunt membri ai Regimentului Azov, care păstrează unele afilieri de extremă dreapta.
„Soldații noștri așteaptă să fie evacuați într-o țară terță, pentru a depune armele în caz de evacuare”, a spus Fedosiuk.
Fost ambasador chinez: Rusia „a pierdut complet Ucraina”
Un fost ambasador chinez în Ucraina a criticat ferm invazia Rusiei într-un discurs recent care a apucat să fie relatat de presa chineză înainte de a fi înlăturat rapid, relatează The Guardian.
Gao Yusheng, care s-a pensionat în urmă cu peste un deceniu, după o carieră petrecută mai ales în Rusia și Asia Centrală, a declarat în cadrul unui seminar online al Academiei Chineze de Științe Sociale că războiul Rusiei în Ucraina este un eșec.
Gao a spus că Moscova, sub conducerea lui Putin, nu a acceptat niciodată cu adevărat suveranitatea și independența fostelor state sovietice, iar frecventele sale „încălcări” ale teritoriului lor sunt „cea mai mare amenințare la adresa păcii, securității și stabilității în Eurasia”.
„Direcția centrală și primordială a politicii externe a regimului Putin este de a considera fosta Uniune Sovietică ca sferă exclusivă de influență și de a restaura imperiul prin mecanisme de integrare în diverse sfere dominate de Rusia”, a spus Gao.
Acest lucru a fost schimbat dramatic de războiul din Ucraina, iar Gao a sugerat că, odată terminat, va apărea probabil o nouă ordine mondială care va vedea Ucraina îndepărtată din „sfera de influență” a Rusiei și adusă mai aproape de Europa și în domeniul politic, economic și militar, în timp ce Rusia va ieși din acest război slăbită mmilitar și diplomatic și izolată drastic.
Potrivit unei traduceri a fostului oficial al Departamentului de Stat al SUA, David Cowhig, Gao a spus că „se poate spune că Rusia a pierdut complet Ucraina.”
În același timp, fosta Uniune Sovietică, cu excepția Rusiei albe, inclusiv ai membrilor Tratatului de Securitate Colectivă și ai Uniunii Economice Eurasiatice, au refuzat să susțină Rusia. Înfrângerea Rusiei ar lăsa-o fără speranță de a-și reconstrui vechiul imperiu.
Remarcile lui Gao au fost relatate de Pheonix News, un canal de presă chinez, dar ulterior a fost eliminat de pe internet, însă este disponibilă o copie arhivată.
Liderul Chinei, Xi Jinping, este un aliat apropiat al lui Putin, iar Partidul Comunist Chinez a refuzat să condamne invazia. Deși Gao nu este considerat în sfera de influență a PCC, analiștii au sugerat că opiniile sale au reflectat probabil și altele din elita politică despre regimul de politică externă a lui Xi.
Gao a fost ofițer diplomatic în Uniunea Sovietică și apoi în Federația Rusă în perioada 1984-88 și 1992-96. El a fost ambasador în Ucraina în perioada 2005-2007, după o perioadă în Turkmenistan și Uzbekistan.
Facebook Forum