Linkuri accesibilitate

Un anchetator se uită la cadavrele exhumate dintr-un mormânt din curtea unei case din satul Stepankî, lângă Harkov - 11 mai 2022 (Foto de SERGHEI BOBOK / AFP)
Un anchetator se uită la cadavrele exhumate dintr-un mormânt din curtea unei case din satul Stepankî, lângă Harkov - 11 mai 2022 (Foto de SERGHEI BOBOK / AFP)

Războiul lui Putin | ONU vrea să investigheze abuzurile comise de Rusia în Ucraina. Peste 100 de copii uciși numai în aprilie

După ce premierul Marii Britanii a vizitat Suedia și Finlanda, Moscova avertizează că dacă cele două țări se vor alătura NATO vor exista consecințe. În Ucraina, va fi judecat primul soldat rus pentru comiterea unei presupuse crime de război.

  • Finlanda a solicitat aderarea la NATO „fără întârziere”, iar Dmitri Peskov spune că Rusia consideră aderarea Finlandei la NATO o amenințare.
  • Aproape 100 de copii au fost uciși în Ucraina doar în luna aprilie, dar cifrele reale ar putea fi semnificativ mai mari, a declarat Fondul Națiunilor Unite pentru copii, Unicef.
  • Consiliul pentru drepturile omului al ONU a adoptat o rezoluție pentru investigarea abuzurilor comise de trupele rusești care au invadat Ucraina și pentru tragerea la răspundere a celor responsabili.
  • Comisia Europeană a prezentat joi un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să-și exporte produsele agricole.
  • În Ucraina, continuă bătălia pentru capturarea totală a Mariupolului. Rușii bombardează combinatul Azovstal unde rezistă ultimii luptători ucraineni.
18:53 12.5.2022

Rezoluție ONU de investigare și sancționare a Rusiei pentru abuzurile comise în Ucraina. China a votat împotrivă

Consiliul pentru drepturile omului al ONU a adoptat o rezoluție pentru investigarea abuzurilor comise de trupele rusești care au invadat Ucraina și pentru tragerea la răspundere a celor responsabili.

Rezoluția a fost adoptată cu o majoritate puternică: 33 de membri votând pentru și doi – China și Eritreea – împotrivă.

Au fost 12 abțineri.

Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat că o mie de cadavre au fost recuperate în zona capitalei ucrainene Kiev în ultimele săptămâni. Multe dintre încălcările pe care le verifică de la invazia rusă pot constitui crime de război, a spus ea.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a salutat votul Consiliului pentru drepturile omului al ONU.

Kuleba a postat pe Twitter că „autorii acestor crime barbare vor fi aduși în fața justiției”.

16:49 12.5.2022

Comisia stabilește culoare de solidaritate pentru a ajuta Ucraina să exporte produse agricole

Ca parte a răspunsului de solidaritate al UE la conflictul din Ucraina, Comisia a prezentat astăzi, 12 mai, un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să își exporte produsele agricole.

„În urma invadării Ucrainei de către Rusia și a blocadei porturilor ucrainene, cerealele și alte produse agricole ucrainene nu mai pot ajunge la destinație. Situația amenință securitatea alimentară mondială și se prefigurează o nevoie urgentă de a stabili rute logistice alternative care să utilizeze toate modurile de transport relevante”, transmite Comisia Europeană.

Comisia a prezentat joi un plan de acțiune pentru a stabili „culoare de solidaritate” cu scopul de a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar și că poate importa bunurile de care are nevoie, de la ajutor umanitar la hrana pentru animale și îngrășăminte.

16:12 12.5.2022

Ucraina cere embargo total asupra petrolului rusesc

Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, a cerut un embargo imediat al UE asupra petrolului rusesc.

„Dacă liderii ar fi acționat decisiv în 1938, Europa ar fi putut evita cel de-al Doilea Război Mondial. Dar politicienii s-au comportat laș și au cochetat cu agresorul. Rezultatul sunt milioane de tragedii. Istoria nu ne va ierta dacă vom face din nou aceeași greșeală”, a scris Podoliak pe Twitter.

15:55 12.5.2022

Ucraina despre Rusia, la ONU: Provoacă „răul pur” și „încălcări nesfârșite ale drepturilor omului”

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Emine Dzhaparova, a condamnat „oroarea pură” și „răul pur” din războiul Rusiei în Ucraina într-o adresă adresată Consiliului ONU pentru drepturile omului.

Rusia comite „cele mai groaznice încălcări ale drepturilor omului de pe continentul european din ultimele decenii”, a declarat Djaparova la o ședință extraordinară a consiliului despre presupusele încălcări ale Moscovei.

Cel mai înalt organism al ONU pentru drepturile omului va vota un proiect de rezoluție prin care se solicită o anchetă cu privire la abuzurile trupelor ruse în zona Kievului.

Peste 50 de țări au susținut solicitarea Kievului pentru o sesiune specială a consiliului pentru a examina „deteriorarea situației drepturilor omului în Ucraina ca urmare a agresiunii ruse”.

„Acestea au fost 10 săptămâni de pură groază pentru oamenii din țara mea. Tortura și disparițiile forțate, violența sexuală și de gen fac din lista crimelor Rusiei una nesfârșită. Numai lumea solidară cu poporul ucrainean poate învinge acest rău pur”, a spus Djaparova.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG