Linkuri accesibilitate

Un anchetator se uită la cadavrele exhumate dintr-un mormânt din curtea unei case din satul Stepankî, lângă Harkov - 11 mai 2022 (Foto de SERGHEI BOBOK / AFP)

Războiul lui Putin | ONU vrea să investigheze abuzurile comise de Rusia în Ucraina. Peste 100 de copii uciși numai în aprilie

După ce premierul Marii Britanii a vizitat Suedia și Finlanda, Moscova avertizează că dacă cele două țări se vor alătura NATO vor exista consecințe. În Ucraina, va fi judecat primul soldat rus pentru comiterea unei presupuse crime de război.

  • Finlanda a solicitat aderarea la NATO „fără întârziere”, iar Dmitri Peskov spune că Rusia consideră aderarea Finlandei la NATO o amenințare.
  • Aproape 100 de copii au fost uciși în Ucraina doar în luna aprilie, dar cifrele reale ar putea fi semnificativ mai mari, a declarat Fondul Națiunilor Unite pentru copii, Unicef.
  • Consiliul pentru drepturile omului al ONU a adoptat o rezoluție pentru investigarea abuzurilor comise de trupele rusești care au invadat Ucraina și pentru tragerea la răspundere a celor responsabili.
  • Comisia Europeană a prezentat joi un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să-și exporte produsele agricole.
  • În Ucraina, continuă bătălia pentru capturarea totală a Mariupolului. Rușii bombardează combinatul Azovstal unde rezistă ultimii luptători ucraineni.
07:34 12.5.2022

Volodimit Zelenski: Ucraina va avea garanții de securitate internațională

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că se înregistrează progrese în eforturile Ucrainei de a-şi asigura garanţii de securitate internaţională.

„Negociem cu principalele naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru deceniile următoare", a comunicat miercuri seară preşedintele Zelenski în discursul său video zilnic.

Garanţiile de securitate internaţională s-au numărat printre subiectele discutate la reuniunea G7 de duminică la care Ucraina a participat pentru prima dată.

„Este prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva într-un memorandum, nu vreo dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice", a spus preşedintele ucrainean.

Acestea ar fi „nu numai semnificative din punct de vedere juridic, ci şi enunţate astfel încât să fie clar: ce anume, cine exact şi cum exact ne garantează", a adăugat Volodimir Zelenski.

07:40 12.5.2022

Ursula von der Leyen: Rusia este „„cea mai directă amenințare” la adresa ordinii internaționale

Rusia este „cea mai directă amenințare” la adresa ordinii internaționale din cauza războiului său „barbar” din Ucraina, a avertizat președintaComisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie BBC.

Aflată la Tokyo, von der Leyen a vorbit și despre „pactul îngrijorător al Moscovei cu China”.

Premierul japonez Fumio Kishida a spus că invazia din Ucraina are consecințe asupra ordinii mpndiale.

„Invazia Rusiei asupra Ucrainei nu este doar o chestiune pentru Europa, ci zguduie miezul ordinii internaționale, inclusiv Asia. Acest lucru nu trebuie tolerat", a spus premierul Japoniei.

Ursula von der Leyen a vorbit despre războiul „barbar” al Rusiei în Ucraina
Ursula von der Leyen a vorbit despre războiul „barbar” al Rusiei în Ucraina

07:46 12.5.2022

Rușii cer evacuarea oraşelor din estul Ucrainei

Conducerea militară rusă a cerut organizaţiilor internaţionale de asistenţă umanitară să evacueze oraşele din estul Ucrainei, transmite joi dpa, preluat de Agerpres.

„Având în vedere situaţia umanitară catastrofală ce se profilează pentru majoritatea civililor din Kramatorsk şi Sloviansk, solicităm comunităţii internaţionale, ONU, OSCE şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să adopte imediat toate măsurile pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă a civililor din aceste oraşe aflate sub controlul iniţiat de forţele armate ucrainene", a declarat miercuri seară generalul colonel Mihail Mizinţev din partea ministerului rus al apărării, citat de agenţia Interfax.

Mizinţev a susţinut că trupele ucrainene stabilite în Kramatorsk şi Sloviansk folosesc ca scuturi umane propria populaţie civilă.

Oficialul militar rus a mai declarat că în cele două oraşe mai locuiesc în prezent aproximativ 90.000 de civili.

07:51 12.5.2022

Rusia acuză Ucraina că a bombardat Belgorodo, aflat la graniță

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că presupusele bombardamente ale Ucrainei s-au soldat cu un mort şi şase răniţi. Autorităţile ucrainene nu au răspuns încă la acuzaţie, transmite The Kiev Independent.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a avertizat încă de la începutul războiului că Rusia ar putea încerca să organizeze provocări pe propriul teritoriu pentru a preîntâmpina sau justifica un atac asupra Ucrainei.

Agenţia rusă TASS, a precizat că anunţul a fost făcut de Gladkov pe canalul său Telegram. „Şase persoane rănite, o persoană a fost ucisă", a raportat guvernatorul.
El a adăugat că printre răniţi se află şi un băiat de 14 ani, care primeşte ajutor medical la spitalul regional. Potrivit guvernatorului, locuitorii aşezării vor fi duşi într-un loc sigur.

„Populaţia din aşezarea Solokhi va fi dusă într-o locaţie sigură sub îndrumarea şefului districtului, Vladimir Pertsev, şi a şefului Ministerului regional pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Potapov", a scris guvernatorul.

Potrivit informaţiilor preliminare transmise de Rusia, o clădire rezidenţială a fost parţial distrusă.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG