Uriașele cheltuieli militare ale Ucrainei de la începutul războiului
Ucraina a cheltuit 8,3 miliarde de dolari pentru armată de la declanșarea războiului de Vladimir Putin, a declarat joi ministrul finanțelor Serhiy Marchenko citat de Reuters.
Este pentru prima oară când guvernul de la Kiev face publică această cifră, oferind astfel o privire de ansamblu asupra costurilor uriașe asupra economiei, pe lângă tragedia umanitară.
În același timp, din cauza războiului, guvernul nu a mai colectat decât 60% din taxe și impozite, a mai precizat ministrul la solicitarea Reuters. El a mai spus că Kievul are nevoie urgentă de sprijin internațional.
Marchenko a mai spus că Ucraina a primit aproape 2 miliarde de dolari ajutor extern în luna aprilie, din care 719 milioane de dolari au venit din granturi. În total, de la 24 februarie, Kievul a primit 5,4 miliarde de dolari, inclusiv 801 milioane sub formă de granturi.
.
Ajutorul de 40 de miliarde dolari din partea SUA a fost blocat în senatul american de un singur senator. Republicanul Rand Paul a refuzat să susțină propunerea care are nevoie de unanimitate pentru a trece, relatează BBC.
Elveția a deblocat active rusești de fuseseră înghețate
Guvernul elveţian a raportat joi active ruseşti în valoare de 6,3 miliarde de franci elveţieni (6,33 miliarde de dolari) îngheţate sub sancţiunile impuse pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei, o scădere de la începutul lunii aprilie, deoarece active blocate provizoriu de aproximativ 3,4 miliarde de franci au fost eliberate, transmite Reuters.
Cifra a marcat o scădere de la fonduri de aproximativ 7,5 miliarde de franci elveţieni raportate de guvern pe 7 aprilie ca fiind îngheţate.
Oficialul guvernamental Erwin Bollinger a spus că au mai fost îngheţate fonduri de 2,2 miliarde de franci, o sumă mai mică faţă de cele deblocate.
”Nu putem îngheţa fondurile dacă nu avem suficiente motive”, a declarat Bollinger, un înalt oficial al agenţiei Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), care supraveghează sancţiunile.
În ultimul timp a crescut presiunea asupra Elveţiei, o destinaţie populară pentru elita Moscovei şi un loc de păstrare a bogăţiei ruse, pentru a identifica şi îngheţa mai rapid bunurile a sute de ruşi sancţionaţi.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află în Japonia, unde vizitează orașul Hiroshima în această dimineață pentru a discuta despre starea actuală a securității globale, transmite CNN.
„Rusia, un stat înarmat nuclear... atacă națiunea suverană a Ucrainei, în timp ce face referiri rușinoase și inacceptabile la utilizarea armelor nucleare”.
Facebook Forum