Linkuri accesibilitate

O femeie din Mariupol a ieșit dintr-o maternitate bombardată (Foto AP/Evgheni Maloletka)
O femeie din Mariupol a ieșit dintr-o maternitate bombardată (Foto AP/Evgheni Maloletka)

Războiul lui Putin | Începe primul proces pentru crime de război din Ucraina. Zelenski, dispus să vorbească cu Putin

Războiul lui Putin a intrat în cea de-a 79-a zi, iar singura „victorie” este că Finlanda și Suedia vor adera la NATO.

Rușii avansează timid în est, iar apărătorii ucraineni din uzina Azovstal din Mariupol încă rezistă.

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 500 de milioane de euro, a anunțat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

În Ucraina începe primul proces pentru crime de război. Sergentul rus Vadim Șișimarin, 21 de ani, va apărea vineri în fața fața judecătorilor, acuzat că a ucis un bărbat de 62 de ani în regiunea Sumî din Ucraina.

Forțele ucrainene ar fi reușit să blocheze o tentativă a rușilor de a traversa un râu în estul țării pe un pod de pontoane și au reușit să distrugă zeci de vehicule blindate și tancuri și să blocheze avansul rușilor în apropiere de Lisiceansk.

Comisia Europeană a prezentat joi un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să-și exporte produsele agricole.

23:00 13.5.2022

SUA acuză Rusia că folosește ONU pentru dezinformări și teorii ale conspirației

Statele Unite au acuzat Rusia că folosește Consiliul de Securitate al ONU pentru a dezinforma și teorii ale conspirației despre armele biologice din Ucraina, pentru a distrage atenția de la invadarea Ucrainei, scrie Associated Press.

Ambasadorul adjunct al SUA Richard Mills a calificat afirmațiile Rusiei cu privire la presupusa implicare a SUA într-un program de arme biologice „categoric false și ridicole”.

El a avertizat vineri consiliul că acțiunile Moscovei urmează un model de acuzare al altor încălcări pe care le-a comis sau intenționează să le comite, adăugând că aceștia trebuie urmăriți îndeaproape pentru că „există posibilitatea unui atac chimic sau biologic fals din partea forțelor Rusiei”.

Adjunctul șefului ONU pentru dezarmare, Thomas Markram, a reiterat ceea ce a spus șeful său la ședințele consiliului din 11 și 18 martie cu privire la acuzații similare rusești: Națiunile Unite nu au cunoștință de niciun program de arme biologice în Ucraina.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat mai devreme în cadrul ședinței că a solicitat o a treia ședință de consiliu, deoarece guvernul său continuă să primească „dovezi documentare foarte îngrijorătoare” că departamentul de apărare al SUA este direct implicat în realizarea „proiectelor biologice periculoase care arată ca un program militar biologic secret” în Ucraina.

21:34 13.5.2022

Ucraina a respins încercarea Rusiei de a traversa râul Donbas

Ucrainenii au respins multiplele încercări ale rușilor de a traversa un râu important din punct de vedere strategic în Donbas, provocând pierderi grele în acest proces, potrivit oficialilor locali și serviciilor secrete britanice.

Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că forțele ruse au fost respinse de trei ori în timp ce încercau să traverseze râul Siverski Doneț, la 20 km vest de Severodonețk, pierzând armura și echipamentul de legătură.

„Am eliminat bărcile cu motor și elicopterele rusești pe care le foloseau pentru a-și acoperi încercările”, a adăugat guvernatorul, în timp ce fotografiile aeriene au arătat poduri de pontoane și blindaje distruse de pe malurile râului.

Vineri, serviciile secrete britanice de apărare au declarat că Rusia a pierdut „elementele de manevră blindate semnificative” dintr-un grup tactic de batalion, o formație cu aproximativ 800 de persoane.

Încercările rusești de a câștiga teritoriu în Donbas sunt din ce în ce mai concentrate pe Severodonețk, cel mai estic oraș deținut de forțele ucrainene, iar forțele ruse încercau să traverseze râul în încercarea de a tăia orașul.

Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe Twitter imagini cu un pod de pontoane distrus și vehicule blindate distruse miercuri în Bilohorivka, descriindu-le ca fiind victime ale „artileriştilor din brigada 17 de tancuri”.

21:11 13.5.2022

Iubita lui Putin, bunica iubitei și fosta soție, sancționate de Marea Britanie

Marea Britanie a emis sancțiuni împotriva a 12 membri ai familiei și cercului de apropiați ai lui Vladimir Putin, inclusiv a iubitei lui, cu argumentul că președintele rus deține în mod oficial doar bunuri modeste și aceștia sunt oamenii care îi ajută să-și susțină stilul de viață generos.

Anunțul Ministerului de Externe britanic înseamnă că vor fi înghețate activele și că vor avea interdicții de călătorie, printre alții: Liudmila Ocheretnaia, fosta soție a lui Putin, Alina Kabaeva, director media și presupusă parteneră de viață a președintelui rus și Anna Zatseplina, bunica lui Kabaeva.

Declarația Ministerului de Externe a menționat că bunurile oficiale ale lui Putin au ajuns la puțin mai mult decât un mic apartament din Sankt Petersburg și două mașini din epoca sovietică, în ciuda averii sale personale enorme, foarte evidente, inclusiv un iaht și vastul conac Palatul lui Putin de pe coasta Mării Negre.

20:15 13.5.2022

 UE ar putea lua săptămâna viitoare o decizie privind embargoul treptat asupra petrolului rusesc

UE ar putea conveni săptămâna viitoare asupra unui embargo treptat asupra petrolului rusesc, în ciuda preocupărilor legate de aprovizionarea în Europa de Est.

Un înalt diplomat al UE a declarat pentru Reuters că „va fi un acord”, în timp ce un al doilea diplomat înalt a spus că s-ar putea ajunge chiar luni la un acord, când miniștrii de externe ai UE se vor întâlni la Bruxelles.

Un al treilea diplomat a spus că există șansa unui acord mai târziu în cursul săptămânii.

„Acest lucru se va decide la cel mai înalt nivel politic, între Budapesta și Bruxelles. Sunt optimist”, s spus un diplomat.

Acordul de embargo a fost propus pentru prima dată de Comisia Europeană la începutul lunii mai, dar dependența de petrolul rusesc în Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia a reprezentat cel mai mare obstacol.

Ungaria a obținut deja o scutire până la sfârșitul anului 2024, la fel și Slovacia, iar Cehia ar avea până la jumătatea lui 2024.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG