Planurile Reanult, anunțate în mai multe rânduri, de a segmenta producția de mașini în două divizii - mașini electrice plus servicii software, pe de o parte și mașini cu ardere internă și hibrid, pe de alta au fost reconfirmate recent.
„Vedem producția de mașini electrice ca pe un business de viitor, iar producția de mașini cu ardere internă ca pe un furnizor stabil de lichidități. E o nevoie industrială de le separa, pentru că sunt două 'sporturi' diferite”, a spus în cursul lunii CEO-ul Renault Group, Luca din Meo.
Strategia grupului auto francez include păstrarea unei divizii de mașini exclusiv electrice în Franța, care va încorpora și producerea de software și crearea unei divizii separate, care să reunească unitățile de producție de mașini cu ardere internă din Spania, România, Turcia, Portugalia și America Latină.
Decizia a pus pe jar până și partenerii Mitsubishi și Nissan cu care grupul francez a format o alianță comercială încă din 1999. Aceștia par să nu știe în ce direcție o pot lua lucrurile și dacă vor urma sau nu Renault în strategia sa.
Potrivit unei informații publicate recent de Europe Autonews - una din cele mai importante publicații dedicate pieței auto - Renault a primit deja oferte pentru a ceda divizia de mașini cu ardere internă.
Publicația amintită citează două „surse credibile” și notează că grupul francez ar putea păstra doar 40% din viitoarea divizie. Pe lângă unitățile din țările amintite, divizi ar urma să includă și Automobile Dacia, Uzina Mecanică de la Mioveni şi Renault Technologie Roumanie.
Informațiile vehiculate aruncă un val de incertitudine asupra fabricii de la Mioveni, unde muncesc peste 13.000 de salariați. Deschisă în 1968, preluată din 1999 de grupul Renault, fabrica de la Mioveni a produs în 2021 peste 250.000 de mașini.
Noile divizii ar urma să aibă câte 10.000 de angajați fiecare, în condițiile în care la nivel internațional Renault are aproape 160.000 de salariați.
Grupul francez nu a oferit încă o poziție oficială pe marginea celor mai noi informații. Ar urma să revină cu precizări cu privire la strategia sa, în toamnă.
„Nu credem că va fi o ruptură de Renault!”
Situația nu este în acest moment îngrijorătoare pentru angajații fabricii din Mioveni, susține liderul sindicatului Dacia, Viorel Ungureanu.
El spune că crearea unor divizii separate reprezintă mai degrabă o reorganizare la nivel de grup, iar vânzarea efectivă a celei care va coordona producția de mașini cu ardere internă este deocamdată doar o speculație.
„Noi credem în momentul acesta că nu va fi o ruptură de Renault în ce privește Dacia. Pot exista diverse parteneriate, dar nu reprezintă un risc. Dacă grupul va ceda o parte din acțiuni, va fi mai degrabă un procent mic. Lucrăm deja într-o alianță, nu suntem singuri, ci alături de cei de la Nissan și Mitsubshi, deci avem deja experiența unor parteneri care s-au alăturat grupului, în calitate de colaboratori”, a declarat Viorel Ungureanu.
El spune că reorganizarea plănuită de Renault nu poate fi asemănată cu cea a Ford, care a vândut anul acesta fabrica din Craiova către o companie din Turcia, pe care o deține în procent egal cu o companie turcă.
La Mioveni sunt produse în prezent automobile cu motor termic, cu combustie internă, pe benzină și Diesel. Conform noii strategii a Renault, ar urma să fie produse și vehicule hibrid.
Dacă grupul va rămâne principalul proprietar și al noii divizii, se pot produce inclusiv aici vehicule electrice, spune Ungureanu.
„Dacă piața și clienții cer ca și gama noastră (produsă la Mioveni, n.red.) să fie electrificată 100% o putem face, tehnologia există la nivel de grup”.
Până atunci, fabrica este în curs de adaptare a tehnologiei mașinilor cu ardere internă cu regulile europene pentru reducerea poluării, mai exact cu trecerea de la norma de poluare Euro 6, la Euro 7, din 2025.
Euro 7 urmează să vină la pachet cu prevederi drastice a nivelului de noxe admise, fiind un pas decisiv în tranzitul spre mașina electrică.
„Dacă va cumpăra cineva, e posibilă și o restructurare!”
Strategia pregătită de Renault se înscrie în linia măsurilor luate de companii pentru a se proteja de efectele unei crize globale, spune economistul Claudiu Năsui, deputat și fost ministru al Economiei.
În același timp, denotă și trecerea tot mai accentuată a pieței auto spre producția de mașini electrice.
„Mașina electrică are un anumit specific, necesită mai puține componente, subansamble. Din România sunt furnizate foarte multe astfel de componente pentru mașinile cu ardere internă, dar putem ajunge în situația ca să nu mai fie cereri pentru acestea”, a spus el.
„Degeaba vom avea noi 50% din piesele necesare acum în Europa, dacă nu va mai fi nevoie de ele și toată lumea va trebui să se reprofileze să facă altceva”, a adăugat Claudiu Năsui.
Statul și economia românești trebuie să devină astfel mai flexibile, încât să se poată adapta la schimbările economice continue, a spus el.
În privința evoluției fabricii Dacia, Năsui consideră că deciziile de business sunt luate cel mai adesea din motive de performanță sau de competitivitate economică, pe fondul blocajelor care au apărut în piața auto pe timpul pandemiei .
„Există posibilitatea ca atunci când cineva cumpără să propună o restructurare. Dar, atenție, dacă piața de mașini cu motor pe combustie internă scade, asta poate genera probleme economice pentru România”, a avertizat el.
Brand emblemă al României
Fabrica Dacia din Mioveni a fost preluată de grupul Renault în 1999, prin achiziția a 51% din pachetul de acțiuni. Cu un an înainte, pe poarta fabricii ieșea exemplarul 2 milioane.
Producția fabricii a început în 1968, chiar sub licență Renault și s-a concretizat în mașinile emblematice ale românilor în perioada comunistă - Dacia 1.300 și 1.310.
După 1990 a fost produs modelul Nova, primul model conceput 100% de inginerii români, iar după preluarea de către grupul francez a fost lansată Dacia Super Nova și apoi Solenza.
În 2004 Renault a lansat modelul Dacia Logan, cu motorizare atât de benzină cât și pe motorină. În 2007 a fost lansată Dacia Duster.
Automobile Dacia este cel mai mare exportator din România în acest moment.