Linkuri accesibilitate

Un bărbat trece pe lângă o clădire avariată în urma unui atac cu rachetă, la Kiev, Ucraina - 25 februarie 2022 (AP Photo/Emilio Morenatti)
Un bărbat trece pe lângă o clădire avariată în urma unui atac cu rachetă, la Kiev, Ucraina - 25 februarie 2022 (AP Photo/Emilio Morenatti)

Războiul din Ucraina | Merkel condamnă „războiul barbar” al lui Putin. Zelenski: Rusia controlează 20% din țară

Este a 99-a zi de război, iar Rusia spune că trimiterea de rachete americane cu rază lungă de acțiune în Ucraina crește riscul unui război cu NATO.

Principalele informații ale zilei

23:31 2.6.2022

 Civilii, îndemnați să evacueze Sloviansk. Bombardamentele se intensifică

Atacul asupra estului Ucrainei, lăsat fără apă și electricite, devine din ce în ce mai intens, motiv pentru care aproximativ 100 de persoane au ascultat joi apelul primarului de a evacua orașul Sloviansk, care se află în punctul de vedere al Rusiei, transmite Agence France-Presse.

„Situația se înrăutățește, exploziile sunt din ce în ce mai puternice, iar bombele cad tot mai des”, a declarat pentru AFP Goulnara Evgaripova, o elevă în vârstă de 18 ani.

În fața unui birou administrativ, ea s-a urcat într-unul dintre cele cinci microbuze destinate să scoată oamenii din orașul din regiunea Donețk pe care Moscova vrea să-l controleze.

Un atac rusesc a ucis trei persoane, a rănit alte șase și a lăsat în urmă pagube uriașe în Sloviansk.

Primarul Vadim Liakh a vorbit despre un nou bombardament care a deteriorat joi liniile de electricitate de la marginea orașului, care avea o populație de 100.000 de locuitori înainte de invazia rusească.

„Nu există electricitate, alimentarea cu apă este întreruptă”, a postat Liakh pe serviciul de mesagerie Telgram.

„Cea mai bună soluție în această situație este evacuarea. Aveti grija de voi. Făceți-vă bagajele”, a îndemnat el.

În 2014, când Rusia a preluat peninsula Crimeea din Ucraina, separatiștii susținuți de Moscova au capturat și Sloviansk, înainte ca forțele ucrainene să-și recapete controlul.

22:59 2.6.2022

Jefuitorii din Bucea, identificați

10 militari ruși care au jefuit proprietîți ale locuitorilor din Bucea au fost identificați și raportați sub suspiciunea de încălcare a legilor și obiceiurilor războiului, transmite Euromaidan, preluat de The Guardian.

21:51 2.6.2022

Sancțiunile UE împotriva petrolului rusesc, aprobate. Patriarhul Kirill, retras de pe lista sancțiunilor

Uniunea Europeană UE l-a retras pe patriarhul rus Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, de pe noua listă de sancțiuni, transmit AFP și Reuters.

Diplomații UE și-au dat joi acordul asupra noilor sancțiuni împotriva petrolului rusesc și a băncii Sberbank, după mai multe contradicții cu Ungaria, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, pe 24 februarie.

Liderii UE au convenit asupra unui embargo împotriva importurilor de țiței, care va intra în vigoare până la sfârșitul anului 2022.

Ungaria și alte două state central-europene fără ieșire la mare au obținut scutiri pentru importurile prin conducte.

Diplomații din 26 de state membre l-au scos pe Patriarhul Kirill de pe lista persoanelor sancționate, la cererea Ungariei.

Liderii UE au convenit, în principiu, la începutul acestei săptămâni, asupra unui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar mai mulți diplomați au declarat că Budapesta întârzie finalizarea pachetului.

19:23 2.6.2022

Casa Albă a anunțat o nouă rundă de sancțiuni pentru invadarea Ucrainei

Casa Albă a anunțat o nouă rundă de sancțiuni pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, vizând oficialii guvernamentali și elitele ruse, precum și mai multe iahturi legate de președintele Vladimir Putin, transmite The Guardian.

Sancțiunile au fost anunțate în timp ce ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că este „recunoscător” SUA și secretarului de stat al acesteia, Antony Blinken, pentru un nou pachet de arme de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Sancțiunile vizează indivizi ruși, inclusiv Serghei Roldugin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, care se află deja sub sancțiunile UE.

Departamentul de trezorerie a vizat, de asemenea, 16 entități, șapte nave și trei avioane.

Printre acestea s-au numărat două iahturi, „Graceful”, sub pavilionul Rusiei și „Olympia”, sub pavilionul Insulelor Cayman, pe care trezoreria le-a identificat drept „proprietate blocată în care președintele Vladimir Putin are un interes”. Putin a „făcut numeroase călătorii” pe iahturi chiar anul trecut, a spus trezoreria.

În discursul său privind starea Uniunii din martie, Joe Biden a spus că SUA vor depune eforturi pentru a confisca iahturile, apartamentele de lux și avioanele private ale rușilor bogați care au legături cu Putin.

Casa Albă a declarat că cele mai recente sancțiuni sunt concepute „pentru a reprima evaziunea și pentru a ne înăspri sancțiunile și pentru a spori aplicarea legii și a crește presiunea asupra lui Putin și a susținătorilor săi”.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG