Linkuri accesibilitate

În fața unei clădiri distruse din Borodeanka, lângă Liev, sâmbătă, 4 iunie 2022.

Războiul din Ucraina | Atacuri în nordul și estul țării. SUA: Vinovații de crime de război trebuie aduși în fața justiției

Autoritățile militare ucrainene transmit, sâmbătă seară, că pe lângă luptele grele din Severodonețk, forțele Rusiei atacă în continuare multe alte zone. SUA transmit că cei vinovați de crime de război trebuie pedepsiți. Ucraina critică atitudinea împăciuitoare a președintelui Franței.

19:40 5.6.2022

Rachete rusești lansate dinspre Marea Neagră

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât patru rachete care vizau orașul Nikolaiev, transmit Comandamentul Operațional ucrainean pentru sudul țării.

„În timpul unui atac nocturn dinspre mare, două rachete au fost doborâte de forțele diviziilor noastre în apropierea regiunii Nikolaiev”, se arată într-un comunicat citat de CNN.

Duminică dimineață, zona a fost „din nou supusă unei lovituri masive de rachete lansate din bombardiere”. Două rachete au fost doborâte de apărarea aeriană, se arată în comunicat.

„Dinspre Marea Neagră și dinspre teritoriul Rusiei, coasta Mării Negre din regiunea Nikolaiev, porturile și grânarele au fost atacate de rachete de croaziere lansate de bombardiere”, spun autoritățile ucrainene.

Soldații ruși incendiază depozite cu semințe de floarea soarelui în estul Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Un alt comunicat, transmis de Statul Major al Forțelor Terestre, spune că forțele Rusiei au încercat să recucerească două zone din Nikolaiev, dar „au suferit pierderi masive și s-au retras”.

În apropiere, la Herson, autoritățile militare spun că nu există conexiune mobilă sau de internet de șase zile, iar forțele Rusiei, care controlează orașul, au lansat o filială a partidului Rusia Unită a lui Vladimir Putin și strâng datele locuitorilor. Aici au loc în continuare lupte, iar mare parte a infrastructurii civile a fost distrusă.

21:31 4.6.2022

SUA: Vinovații de crime de război trebuie aduși în fața justiției

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a vizitat, sâmbătă, orașul Borodeanka, de lângă Kiev, împreună cu Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Într-o postare pe Twitter, Bridget Brink a declarat că „a vedea cu ochii mei atrocitățile comise în războiul brutal al Rusiei, inclusiv familii ucise în propriile lor case, nu face decât să-mi întărească hotărârea de a face tot ce ne stă în putință pentru a-i trage la răspundere pe autorii acestor crime îngrozitoare”.

Declarația preluată pe contul Ambasadei SUA la Kiev adaugă că cei „vinovați de crime de război, cei care le-au executat și cei care le-au ordonat, trebuie aduși în fața justiției. Pe lângă sprijinul direct acordat Procurorului general al Ucrainei, SUA sprijină investigațiile internaționale pentru tragerea la răspundere a celor responsabili de atrocitățile comise în Ucraina”.

20:56 4.6.2022

Atacuri aeriene și de artileria în „nordul și estul” Ucrainei

Autoritățile militare ucrainene transmit, sâmbătă seară, pe lângă luptele grele din Severodonețk, forțele Rusiei atacă în continuare multe alte zone, transmite BBC.

Autoritățile ucrainene spun că bombardamentele de artilerie au fost înregistrate sâmbătă în așezările din nordul regiunilor Sumî și Cernigău, în timp ce foc sistematic a continuat asupra pozițiilor ucrainene din zona Harkov, din nord-est.

În est, în regiunea Donețk, au avut loc atacuri cu mortiere, artilerie și grenade propulsate în mai multe locații, precum și atacuri aeriene asupra orașelor Soledar și Sloviansk.

Potrivit Ucrainei, în sud au avut loc atacuri cu grenade propulsate în zona Zaporojie.

19:22 4.6.2022

Ucraina e dispusă să reia negocierile cu Rusia după ce „își întărește poziția”

Unul dintre membrii echipei ucrainene de negocieri cu Rusia, David Arakhamia, a declarat că țara sa e dispusă să reia negocierile cu Rusia după ce va primi noile arme performante pe care le trimite Occidentul și după ce „își întărește poziția”.

„Deocamdată, până nu vor exista schimbări relevante pe front, nu văd vreun motiv pentru a iniția noi negocieri”, a spus acesta vineri, potrivit CNN.

În prezent, a adăugat el, situația este „un pas înainte, doi înapoi” în condițiile în care pe măsură ce Ucraina încearcă să elibereze câte o localitate, Rusia ocupă altele.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG