Linkuri accesibilitate

În fața unei clădiri distruse din Borodeanka, lângă Liev, sâmbătă, 4 iunie 2022.
În fața unei clădiri distruse din Borodeanka, lângă Liev, sâmbătă, 4 iunie 2022.

Războiul din Ucraina | Atacuri în nordul și estul țării. SUA: Vinovații de crime de război trebuie aduși în fața justiției

Autoritățile militare ucrainene transmit, sâmbătă seară, că pe lângă luptele grele din Severodonețk, forțele Rusiei atacă în continuare multe alte zone. SUA transmit că cei vinovați de crime de război trebuie pedepsiți. Ucraina critică atitudinea împăciuitoare a președintelui Franței.

19:14 4.6.2022

Luptători internaționali uciși în Ucraina

Legiunea străină pentru apărarea Ucrainei a anunțat că patru luptători internaționali au fost uciși în Ucraina, transmite CNN, citând pagina de Facebook a acesteia.

Postarea include numele și fotografiile luptătorilor, precum și steaguri care ar sugera naționalitatea lor: Franța, Germania, Australia și Olanda.

17:21 4.6.2022

Mănăstirea de lemn Sviatohirsk Lavra, incendiată

Autoritățile ucrainene transmit că o mănăstirea de lemn din apropierea liniei frontului din Donețk a fost incendiată în urma luptelor. Ucraina acuză forțele Rusiei pentru distrugerea mănăstirii, care este afiliată Patriarhiei de la Moscova, în timp ce Rusia susține că „naționaliștii” ucraineni ar fi vinovați, transmite BBC.

Președintele Volodimir Zelesnki a postat o înregistrare a incendiului pe pagina sa de Facebook în care spune că mănăstirea a fost distrusă „prima dată pe timpul sovieticilor. A fost reconstruită. Acum a fost arsă de armata rusă”.

Anterior, Misiunea Ucrainei la OSCE și ONU a postat pe Twitter imagini cu mănăstirea înainte și după incendiere, spunând că aceasta era în flăcări „în urma bombardamentelor rusești”.

Potrivit postării, în 30 mai, forțele Rusiei ar fi ucis aici patru călugări. „Îi va cere, în sfârșit, Patriarhul Kiril președintelui Putin oprirea războiului sau va continua să binecuvânteze armata Rusiei?”, întreabă autoritățile ucrainene în postare.

Potrivit BBC, Ministerul rus de Externe afirmă că în momentul în care Brigada 79 aeropurtată ucraineană se retrăgea din Sviatohirsk, „naționaliștii ruși au incendiat mănăstirea de lemn. /.../ Forțele ruse nu desfășoară operațiuni de luptă în această zonă și nu bombardează zona Rezervației istorice și arhitecturale Sviatohirsk”.

15:59 4.6.2022

Macron: „Să nu umilim Rusia”. Ucraina: Astfel de apeluri umilesc Franța

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că este esențial ca Rusia să nu fie umilită pentru ca o soluție diplomatică să poată fi găsită odată cu oprirea luptelor din Ucraina, transmite Reuters.

Într-un interviu acordat ziarelor regionale și publicat sâmbătă, Macron a adăugat că, la sfârșitul conflictului, Franța va avea un rol de mediere.

„Cred, și i-am spus și lui [Vladimir Putin], că face o greșeală istorică și fundamentală față de poporul lui, față de el și în fața istoriei”, a spus Macron, care a ținut legătura constant cu Vladimir Putin de când acesta a ordonat invadarea Ucrainei.

Franța sprijină Ucraina militar și financiar, dar până acum Macron nu a fost la Kiev pentru a oferi și sprijin politic simbolic, ca alți lideri ai UE, lucru pe care Ucraina și-a dorit să îl facă, adaugă Reuters. Macron a spus că nu exclude posibilitatea unei vizite în capitala Ucrainei.

Într-o reacție pe pagina sa de Twitter, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, spune că astfel de apeluri la a nu umili Rusia pot doar să umilească Franța și alte țări care ar cere acest lucru. „Aceasta pentru că Rusia se umilește singură. Mai bine ne-am concentra cu toții asupra măsurilor care pot pune Rusia la punct. Asta ar aduce pace și ar salva vieți”, a scris oficialul ucrainean.

14:38 4.6.2022

Evacuările din Sloviansk „s-au dublat”

Oficiali ucraineni, citați de CNN, au anunțat că sute de persoane fug zilnic din orașul Sloviansk, din estul Ucrainei.

Numărul evacuărilor aproape s-a dublat în ultima săptămână, spune șeful administrației militare a orașului, Vadim Liakh, oamenii plecând atât cu autobuzele de evacuare, cât și cu propriile lor vehicule.

El a adăugat că atacul cu rachete de marți, în care au murit trei persoane, a „împins cetățenii să plece”.

În fiecare zi, 70 până la 100 de persoane pleacă spre orașul Dnipro, iar între 100 și 200 de persoane pleacă spre alte părți ale Ucrainei, a spus Liakh.

Imagine din 31 mai din Sloviansk, transmisă de Poliția ucraineană, cu o clădire rezidențială distrusă de un atac cu rachetă.
Imagine din 31 mai din Sloviansk, transmisă de Poliția ucraineană, cu o clădire rezidențială distrusă de un atac cu rachetă.

Fluxul de trafic care părăsește orașul este „în creștere”, a adăugat el. Persoanele care pleacă sunt ajutate cu transportul, dar primesc și alimente de la voluntari. Nu au existat incidente în timpul evacuărilor.

În ultimele zile, autoritățile ucrainene au anunțat că există o mobilizare de forțe ruse în apropiere de Sloviansk.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG