Linkuri accesibilitate

De ce nu vrea Cotroceniul ca Academia Agricolă să administreze terenuri de peste 52 de hectare în Balotești


O suprafață de peste 52 de hectare din Balotești, aflată în proprietatea publică, va trece în administrarea Academiei de Științe Agricole, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților.
O suprafață de peste 52 de hectare din Balotești, aflată în proprietatea publică, va trece în administrarea Academiei de Științe Agricole, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților.

Administrația Prezidențială încearcă să anuleze la Curtea Constituțională o lege adoptată în Parlament prin care mai multe suprafețe trec din proprietatea statului, în administrarea unui institut de cercetare din subordinea Academiei de Științe Agricole.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri să amâne o hotărâre privind sesizarea Administrației Prezidențiale legată de transferarea unor terenuri publice de 52,35 de hectare în administrarea Institutul pentru Bioresurse Alimentare București. Este vorba de o suprafață de 50 de hectare, una de 2 hectare și alta de 0,35 de hectare.

Institutul se află în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), condus de rectorul Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

Din sesizarea Administrației Prezidențiale reiese că două terenuri ar trece ilegal, în baza unei legi adoptate în Parlament, din administrarea publică a statului în cea privată a comunei Balotești/jud. Ilfov și în administrarea ASAS.

Reprezentanții Academiei Agricole ne-au transmis că acest teren va rămâne în administrația publică a statului. Proiectul de lege L212/2021, PL-x nr. 395/2021 a fost trimis de Camera Deputaților spre promulgare pe 2 aprilie.

„CCR a amânat obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare, obiecție formulată de Președintele României”, au anunțat printr-un comunicat reprezentanții CCR.

Proiectul

Președintele Klaus Iohannis a trimis, pe 20 aprilie, la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate privind proiectul de lege amintit.

Instituția de învățământ superior primea în administrare, în baza proiectului, o suprafață de 52,35 de hectare. În plus, 2,35 hectare din suprafața amintită ieșeau din proprietatea publică a statului și intrau în cea privată a comunei Balotești, județul Ilfov.

Potrivit proiectului de lege, terenurile ajungeau la ASAS prin desființarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – IBNA Balotești. În locul acestei unități s-a înființat Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare București IBA, institut aflat în subordinea academiei.

Administrația Prezidențială a invocat lipsa de temei legislativ a acestei mutări din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei unități teritorial-administrativă.

Proiectul de lege a fost semnat în primăvara anului 2021 de 67 de parlamentari PSD și doi parlamentari AUR și a trecut de Parlament în 233 martie. Inițiatorii proiectului sunt actualul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

Comuna Balotești este condusă de primarul Cristian Ștefan Pretorian (PSD).

Se vor construi laboratoare

Odată ce un teren ajunge în domeniul privat al unei localități, respectiva proprietate e mai ușor de înstrăinat. Valeriu Tabără, rectorul ASAS, spune că din cele 52,35 de hectare, cel puțin un teren de 50 de hectare va rămâne la cercetare. „Nici nu este nicio discuție pentru acest teren”, a spus rectorul.

„De fapt, contestația Administrației Prezidențiale nici nu privește acest teren, ci alte două. Unul de 2 hectare și unul de 0,35. Cred că a fost o contestație corectă, s-a greșit la conceperea legii. Au greșit și juriștii noștri. Nu se poate scoate din proprietate publică și se trece în proprietatea privată a unei localități”, ne-a transmis Valeriu Tabără.

Rectorul ASAS promite că nu se pregătește niciun proiect imobiliar pe cele 50 de hectare care sunt acum ale cercetării.

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”
Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”

Un alt reprezentant al centrului universitar spune, la rândul său, că în acest moment nu există niciun fel de proiect sau discuție legată de înstrăinarea terenului.

„Terenul rămâne pentru cercetare. Trece de la un institut de cercetare la un alt institut prin desființarea primului. Suprafața în cauză va fi folosită pentru cercetare și mai ales pentru construirea unui nou sediu și laboratoare de cercetare”.

Sesizarea

Sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii 45/2009 a fost înaintată de șeful statului.

Mai exact, Administrația Prezidențială a subliniat că „în corpul legii criticate nu există dispoziții care să prevadă: scăderea bunurilor din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, trecerea din domeniul public al statului și din administrarea unităților și instituțiilor de cercetare-dezvoltare în domeniul privat al comunelor/orașelor și în administrarea consiliilor locale”.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG