Linkuri accesibilitate

Doi tineri se îmbrățișează în timp ce privesc tancurile rusești distruse, instalate ca simbol al războiului, în fața catedralei Sfântul Mihail din Kiev, Ucraina, 23 iunie 2022.
Doi tineri se îmbrățișează în timp ce privesc tancurile rusești distruse, instalate ca simbol al războiului, în fața catedralei Sfântul Mihail din Kiev, Ucraina, 23 iunie 2022.

Războiul din Ucraina | Armata ucraineană se retrage din Severodonețk. Reacția Rusiei după ce UE a acceptat candidatura Ucrainei și Moldovei

Au trecut exact patru luni de război. Șefii de stat și de guvern s-au întrunit joi și au decis că Ucraina și Moldova vor primi statutul de țări candidate la UE. Decizia a fost luată cu unanimitate de cele 27 de state ale UE.

Principalele informații ale zilei

09:25 24.6.2022

Evaluări americane. Rachetele nu vor schimba imediat situația de pe front

Forțele ruse câștigă un avantaj în estul Ucrainei, deoarece învață din greșelile făcute în etapele anterioare ale invaziei lor în țară, inclusiv o mai bună coordonare a atacurilor aeriene și terestre și îmbunătățirea logisticii și a liniilor de aprovizionare, au spus pentru CNN doi oficiali americani cu cunoștințe directe despre evaluările serviciilor de informații americane.

SUA nu se așteaptă ca noi sisteme de arme furnizate recent forțelor ucrainene, inclusiv sistemul de lansare de rachete multiplă HIMARS, să schimbe imediat situația de pe câmpul de luptă, în parte, deoarece acele sisteme sunt cu o rază de acțiune limitată, cât și cu un număr limitat de rachete pentru a se asigura că nu sunt trase pe teritoriul Rusiei.

În plus, forțele ruse au reușit să distrugă unele dintre noile arme furnizate de Occident, inclusiv obuziere M777, în atacuri țintite.

Evaluările SUA, care prevăd din ce în ce mai mult o luptă lungă și de uzură în estul Ucrainei, au loc în timp ce războiul de luni de zile acolo a atins un moment crucial în ultimele zile. Armata Ucrainei a consumat muniția din epoca sovietică care se potrivește sistemelor mai vechi, iar guvernele occidentale se confruntă cu o decizie grea dacă doresc să continue să-și sporească asistența acordată țării.

Evaluările americane descriu o imagine tristă a viitorului războiului, cu pierderi mari de personal și echipamente de ambele părți. Oficialii americani cred că forțele ruse intenționează să mențină atacuri intense în est, caracterizate de lovituri grele de artilerie și rachete, cu intenția de a epuiza forțele ucrainene și soluționarea NATO în timp.

08:50 24.6.2022

Forțele ruse încearcă să încercuiască trupele în Lisichansk. Lupta întră într-un „apogeu înfricoșător”

Bătălia pentru două orașe-cheie din estul Ucrainei se apropie de „un punct culminant”, în timp ce forțele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene care apără Lisichansk, spun oficialii ucraineni.

Eforturile Rusiei de a captura Severodonetsk și Lisichansk – cele două orașe rămase sub control ucrainean la Luhansk – s-au transformat într-un război sângeros de uzură, ambele părți provocând pierderi grele. Moscova, în ultimele două săptămâni, a reușit să obțină câștiguri constante, potrivit The Guardian.

”Lupta intră într-un fel de apogeu înfricoșător”, a spus Alexei Arestovici.

08:41 24.6.2022

Ministerul britanic al Apărării prezintă bilanțul zilnic

Pilotul rus capturat de ucraineni a mărturisit că este un fost ofițer al forțelor aeriene ruse și că are un contract cu Wagner.

În timpul misiunilor sale, pilotul rus ar fi folosit mai degrabă dispozitive GPS comerciale decât echipamente militare de navigație rusești.

Acest lucru indică probabil că aeronavele Wagner sunt modele mai vechi ale Su-25 și că forțele aeriene ruse nu furnizează Wagner echipamente avionice de ultimă oră.

08:14 24.6.2022

Ursula von der Leyen: Tările candidate trebuie să-și facă temele înainte de etapa următoare

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că ţările candidate la Uniunea Europeană au "teme de făcut" înainte de următoarea etapă, conform CNN.

"Toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare", a spus Ursula von der Leyen.

Aceasta a scris, într-un mesaj pe Twitter, că decizia de a acorda statutul de ţări candidate pentru Moldova şi Ucraina ”ne întăreşte pe toţi”.

”Întăreşte Ucraina, Moldova şi Georgia, în faţa imperialismului rus. Şi întăreşte UE. Pentru că arată încă o dată lumii că suntem uniţi şi puternici în faţa ameninţărilor externe”, afirmă ea.

"Este un mesaj foarte puternic care este transmis. Un mesaj de unitate, de determinare în termeni politici", a adăugat şi preşedintele Consiliului, Charles Michel, în cadrul conferinţei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG