Linkuri accesibilitate

Doi tineri se îmbrățișează în timp ce privesc tancurile rusești distruse, instalate ca simbol al războiului, în fața catedralei Sfântul Mihail din Kiev, Ucraina, 23 iunie 2022.
Doi tineri se îmbrățișează în timp ce privesc tancurile rusești distruse, instalate ca simbol al războiului, în fața catedralei Sfântul Mihail din Kiev, Ucraina, 23 iunie 2022.

Războiul din Ucraina | Armata ucraineană se retrage din Severodonețk. Reacția Rusiei după ce UE a acceptat candidatura Ucrainei și Moldovei

Au trecut exact patru luni de război. Șefii de stat și de guvern s-au întrunit joi și au decis că Ucraina și Moldova vor primi statutul de țări candidate la UE. Decizia a fost luată cu unanimitate de cele 27 de state ale UE.

Principalele informații ale zilei

06:41 24.6.2022

Oficial ucrainean: Este periculos pentru oameni să rămână în Donețk

Niciun oraș" din estul regiunii ucrainene Donețk nu este "sigur" pentru locuitorii săi, deoarece luptele dintre armatele ucraineană și rusă sunt prea aprige, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirylenko într-un interviu acordat AFP.

"Nu există niciun loc, niciun oraș din regiunea Donețk care să fie sigur", a declarat Kirylenko, adăugând că, în opinia sa, este "extrem de periculos pentru oameni să rămână", în condițiile în care presiunea rusă asupra forțelor ucrainene se intensifică în jurul orașelor Lișiciansk și Severodonețk.

"Situația din regiune rămâne dificilă", a declarat el, adăugând că "inamicul încearcă să-și concentreze eforturile" în special pe "drumul Bakhmut-Lisiciansk", unde "a se aventura este un pericol evident".

Comandamentul forțelor armate ucrainene face "tot ce este posibil" pentru a se asigura că "soldații noștri nu sunt înconjurați" de armata rusă în ultimul punct de rezistență aflat încă sub control ucrainean în regiune, în jurul orașelor Lișiciansk și Severodonețk.

07:10 24.6.2022

Serviciile secrete americane: Marina rusă are ordin să blocheze complet porturile ucrainene Odesa și Ochakiv

Marina rusă a primit ordin să mineze în porturile Odesa și Ochakiv și a minat deja râul Nipru, ca parte a blocadei exporturilor de cereale ucrainene, potrivit informațiilor americane recent desecretizate, relatează The Guardian.

Oficialii americani au lansat, de asemenea, imagini prin satelit care arată daunele provocate de rachetele rusești la începutul acestei luni asupra celui de-al doilea cel mai mare terminal de cereale al Ucrainei din apropiere de Mykolaiv, într-un moment în care întreruperea exporturilor de cereale amenință să declanșeze o foamete globală. Rezervoarele de stocare a uleiului de floarea soarelui de la Mykolaiv au fost atacate miercuri.

Rusia a negat că a pus mine în jurul porturilor de la Marea Neagră și a aruncat acuzații asupra Kievului, susținând că ucrainenii și-au minat propriile porturi.

SUA declară că informațiile sale indică o strategie concertată a Rusiei de a tăia porțiunea de coastă aflată încă sub control ucrainean. „Statele Unite au informații că flota Mării Negre are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și Ochakiv”, a spus un oficial american.

„Putem confirma că, în ciuda afirmațiilor publice ale Rusiei că nu exploatează nord-vestul Mării Negre, Rusia de fapt desfășoară mine în Marea Neagră, lângă Ochakiv. Avem, de asemenea, indicii că forțele ruse au minat anterior râul Nipru.”

„Impactul acțiunilor Rusiei, care au cauzat oprirea comerțului maritim în treimea de nord a Mării Negre și au făcut regiunea nesigură pentru navigație, nu poate fi subestimat, deoarece exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală”, a spus oficialul , subliniind că Ucraina a furnizat o 10 parte din exporturile globale de grâu și aproximativ 95% din aceste exporturi au părăsit țara prin porturile Mării Negre.

07:17 24.6.2022

Zelenski salută decizia UE: „Un moment unic și istoric”. "Așteptăm de 30 de ani”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat joi "un moment unic și istoric" după ce UE-27 a acordat Ucrainei statutul de candidat oficial, o decizie așteptată de Kiev în mijlocul invaziei rusești, potrivit AFP.

"Acesta este un moment unic și istoric în relațiile dintre Ucraina și UE", a declarat Zelenski pe Twitter, afirmând că, în opinia sa, "viitorul Ucrainei se află în UE".

"Aceasta este victoria noastră", a susținut el câteva minute mai târziu într-un scurt videoclip pe Instagram. "Așteptăm (această decizie) de 120 de zile și chiar de 30 de ani", de la independența Ucrainei în 1991.

"Vom câștiga cu siguranță" împotriva armatei președintelui rus Vladimir Putin, care a lansat invazia Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, a declarat Zelenski.

07:23 24.6.2022

Ajutorul SUA către Ucraina se ridică la 6,1 miliarde de dolari

SUA vor trimite încă 450 de milioane de dolari în ajutor militar Ucrainei, inclusiv unele sisteme suplimentare de rachete cu rază medie de acțiune. Cel mai recent pachet include patru sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS) și zeci de mii de muniții de artilerie, precum și bărci de patrulare, au anunțat joi oficialii Pentagonului. Odată cu ultimele livrări, contribuția SUA la armata Ucrainei se va ridica până acum la 6,1 miliarde de dolari, a adăugat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG