Linkuri accesibilitate

Rusia e acuzată de „genocid” după accelerarea adopțiilor orfanilor ucraineni duși cu forța în Rusia


Rusia e acuzată de „genocid” după accelerarea adopțiilor orfanilor ucraineni duși cu forța în Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

În urma invaziei din 24 februarie, Ucraina acuză că aproximativ 2.000 de orfani au fost duși cu forța în Rusia. Guvernul de la Kiev spune că vrea acești copii înapoi. Moscova introduce noi legi care grăbesc obținerea cetățeniei pentru acești copii și ușurează procesul de adopție a acestora.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat în această săptămână că echipa sa anchetează cazuri de copii deportaţi forţat din Ucraina în Rusia şi oferiţi acolo unor familii ruse, spre adopţie, transmite AFP.

Se presupune că din februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, mii de copii au fost strămutaţi din această ţară în Rusia, menţionează AFP. Încă din martie, ONU a atras atenţia asupra riscului de adopţii forţate de copii ucraineni, în special pentru cei 91.000 instituţionalizaţi la începutul războiului - majoritatea în estul Ucrainei, unde separatiștii pro-ruşi se confruntau din 2014 cu forţele guvernamentale ucrainene.

Potrivit Națiunilor Unite, genocidul se referă la „acte comise cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios”.

Crimele împotriva umanității sunt definite drept - atacul deliberat, sistematic sau răspândit, împotriva civililor, inclusiv crimă, exterminare, deportare sau transfer forțat de populație, viol.

XS
SM
MD
LG