Linkuri accesibilitate

Rusia amenință Bulgaria cu întreruperea relațiilor diplomatice


Eleonora Mitrofanova a devenit ambasadorul Rusiei în Bulgaria pe 15 ianuarie 2021.
Eleonora Mitrofanova a devenit ambasadorul Rusiei în Bulgaria pe 15 ianuarie 2021.

Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a transmis că va cere conducerii de la Moscova să închidă misiunea sa diplomatică de la Sofia, după ce Guvernul Bulgariei a anunțat marți că va expulza 70 de diplomați ruși.

„Din păcate, mesajul nostru către Ministerul de Externe bulgar a fost ignorat”, a declarat vineri Mitrofanova, după ce Rusia i-a cerut Bulgariei să-și retragă decizia de a expulza diplomații Moscovei până vineri, ora 12:00 cea locală.

Mitrofanova a transmis că va cere conducerii țării să închidă ambasada Rusiei din Bulgaria. O eventuală închidere a misiunii diplomatice ruse de la Sofia ar „duce inevitabil la închiderea misiunii diplomatice bulgare de la Moscova.”

Amenințările oficialului rus vin în contextul în care relațiile diplomatice dintre cele două țări s-au deteriorat odată cu invazia Ucrainei de către Rusia. Marți seara, premierul Bulgariei, Kiril Petkov, i-a numit pe 70 de diplomați ruși „personae non grata” și a transmis că expulzarea lor este rezultatul a „ce se întâmplă atunci când guvernele străine încearcă să interfereze cu afacerile interne ale Bulgariei.”

„Bulgaria va expulza 70 de diplomați ruși [...] Serviciile noastre secrete i-au identificat pe aceștia ca lucrând împotriva intereselor noastre”, le-a spus marți seara Petkov jurnaliștilor.

Ministerul de Externe din Bulgaria a precizat că cei identificați drept „o amenințare la adresa securității naționale” vor trebui să părăsească țara până la data de 3 iulie.

Eleonora Mitrofanova nu se numără printre diplomații ruși expulzați recent de Sofia, însă ea se face remarcată printr-o serie de comentarii controversate încă de când a fost numită în fruntea misiunii diplomatice din Bulgaria, în 2021.

Pe măsură ce relațiile dintre Moscova și Occident s-au deteriorat ca urmare a invaziei neprovocate a Ucrainei, Mitrofanova s-a referit la poporul bulgar ca fiind „lachei occidentali”. După începerea războiului în luna februarie, Mitrofanova, în vârstă de 69 de ani, și-a sporit prezența pe platformele de social media pentru a apăra decizia Kremlinului de a trimite trupe în Ucraina.

Pe 25 februarie, la o zi după ce Rusia a început războiul din Ucraina, ea s-a întâlnit cu Nikolai Malinov, un fost parlamentar bulgar și șeful unui grup de lobby pro-rus din Bulgaria. Malinov a călătorit în 2019 la Moscova, unde a fost premiat personal de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Acțiunile Mitrofanovei i-au enervat pe politicienii bulgari, care cer de luni de zile ca ambasadorul Rusiei să plece.

În trecut, ambasadorul Rusiei în Bulgaria a servit drept reprezentantul permanent al Rusiei la UNESCO (2009-2016), agenția culturală a Națiunilor Unite, și a fost ambasador al rușilor de pretutindeni în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova.

De la începutul războiului, mai multe țări, printre care și Romania, au expulzat diplomați ruși după ce Occidentul a aflat de masacrul de la Bucea, în care armata rusă a ucis fără milă sute de civili, abandonându-le trupurile pe stradă sau în gropi comune. Astfel:

  • Germania a expulzat la vremea aceea aproximativ 40 de diplomați ruși;
  • Franța a expulzat, tot în aceeași perioadă, 35 de diplomați ruși ca urmare a unor „activități contrare intereselor noastre (ale Franței, n.r.) de securitate”;
  • Spania a expulzat 25 de diplomați ruși;
  • România a expulzat și ea 10 diplomați ruși.

În total, aproximativ 400 de diplomați ruși au fost expulzați din 24 de țări NATO.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG