Șefa ONU pentru drepturile omului a condamnat marți „războiul fără sens” al Rusiei în Ucraina
Șeful ONU pentru drepturile omului a condamnat marți „războiul fără sens” al Rusiei în Ucraina , în timp ce a cerut încetarea suferinței „insuportabile” a civililor ca urmare a invaziei ruse.
„Pe măsură ce intrăm în a cincea lună de ostilități, bilanțul insuportabil al conflictului din Ucraina continuă să crească”, a declarat Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului , în ultima sa apariție în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
„În numele fiecărei victime a acestui război fără sens, uciderile, torturile, detențiile arbitrare trebuie să înceteze.”
Bachelet a prezentat un raport despre situația drepturilor omului din Ucraina de la invazia rusă a Ucrainei. în contextul atacului Rusiei, de la invazia din 24 februarie până la 15 mai.
„Numărul mare de victime civile și amploarea distrugerii cauzate infrastructurii civile continuă să ridice îngrijorări semnificative că atacurile efectuate de forțele armate ruse nu sunt conforme cu dreptul internațional umanitar”, a spus Bachelet.
„Deși la o scară mult mai mică, se pare că forțele armate ucrainene nu s-au conformat pe deplin cu DIH în părțile de est ale țării”.
Rusia aprobă primul pachet de legi care permite țării să treacă la economia de război
Parlamentul Rusiei a aprobat prima etapă a legilor care ar permite țării să treacă la o economie de război.
Cele două proiecte de lege ar autoriza guvernul să oblige companiile să furnizeze armatei bunuri, iar angajații acestora să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează Reuters.
Armata trebuia susținută într-un moment în care economia rusă se află sub „presiuni colosale de sancțiuni” din partea vestului, a declarat viceprim-ministrul Iuri Borisov în parlament.
Ambele proiecte de lege trebuie să treacă prin a doua și a treia lectură, să fie revizuite de camera superioară a parlamentului și să fie semnate de președintele Vladimir Putin pentru a deveni lege.
Între timp, președintele Camerei inferioare a parlamentului Rusiei, Viaceslav Volodin, a declarat astăzi membrilor în plenul că Ucraina a devenit un „stat terorist”.
Potrivit declarațiilor postate pe site-ul Dumei de Stat, Volodin l-a acuzat pe liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, invadată de Rusia, că este șeful unui „regim criminal”.
Primarul din Sloviansk i-a îndemnat pe locuitori să fugă din oraș
La o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat victoria în ocuparea unei provincii din estul Ucrainei esențială pentru obiectivele sale de război, trupele sale și-au escaladat marți ofensiva în provincia vecină, determinând guvernatorul să îndemne peste un sfert de milion de locuitori să evacueze.
Guvernatorul Pavlo Kirilenko a spus că scoaterea celor 350.000 de oameni rămași în provincia Donețk este necesară pentru a salva vieți și pentru a permite armatei ucrainene să apere mai bine orașele de avansul rusesc.
„Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk”, a declarat guvernatorul Pavlo Kirilenko reporterilor din Kramatrosk, centrul administrativ al provinciei și sediul cartierului general regional al armatei ucrainene.
„Odată ce vom fi mai puțini oameni, ne vom putea concentra mai mult asupra inamicului nostru și ne vom îndeplini principalele sarcini”, a spus Kirilenko.
Un alt oraș din Donețk aflat pe calea ofensivei Moscovei a fost bombardat susținut marți.
Primarul Vadim Liah a declarat pe Facebook că „obuzele masive” au lovit Sloviansk, care avea o populație de aproximativ 107.000 de locuitori înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în urmă cu mai bine de patru luni. Primarul, care a îndemnat locuitorii cu câteva ore mai devreme să evacueze, i-a sfătuit să se adăpostească în adăposturi.
Primarul din Sloviansk a cerut locuitorilor să plece din oraș, în timp ce invadatorii ruși și-au intensificat bombardamentele orașului aflat în prima linie, după capturarea orașului Lîsîceansk.
Vadim Liah a declarat că 40 de case au fost bombardate luni, la o zi după ce șase oameni au fost uciși și 20 au fost răniți în atacuri cu rachete care vizau unul dintre principalele centre de populație din Donbas, aflat încă în afara controlului rusesc.
„Este important să evacuăm cât mai mulți oameni posibil”, a spus Liah într-un interviu pentru Reuters, menționând că 144 de persoane au fost evacuate marți, inclusiv 20 de copii, dintr-un oraș considerat acum amenințat de bombardamentele rusești.
Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte șapte rănite marți, a spus Liah. El a spus că piața centrală a orașului și mai multe cartiere au fost atacate, adăugând că autoritățile evaluează amploarea pagubelor.
O matematiciană ucraineană, printre câștigătorii medaliei Fields, echivalent al Premiului Nobel pentru matematică
Un matematician ucrainean, care a aflat cel mai bun mod de a împacheta sfere în opt dimensiuni pentru a ocupa cel mai mic spațiu, și un expert de la Oxford care a rezolvat dificultățile legate de distanțarea numerelor prime, se numără printre câștigătorii medaliei Fields, considerată echivalentul unui Premiul Nobel pentru matematică, scrie The Guardian.
Câștigătorii premiilor Uniunii Matematice Internaționale de la Helsink sunt: profesor James Maynard, 37 de ani - de la Universitatea Oxford, Prof Maryna Viazovska, 37 de ani - de la École polytechnique fédérale de Lausanne, Hugo Duminil-Copin, 36 de ani - de la Universitatea din Geneva și Institut des Hautes Études Scientifiques și June Huh, 39 de ani - de la Universitatea Princeton.
Prima medalie Fields a fost acordată în 1936, iar apoi a existat o pauză până în 1950, de când a fost acordată la fiecare patru ani unor matematicieni până în 40 de ani.
Viazovska, care s-a născut și a crescut la Kiev, este a doua femeie care a primit premiul. Prima a fost câștigată de matematiciana iraniană Maryam Mirzakhani, premiată în 2014. Mirzzakhani a murit de cancer la sân în 2017.