Linkuri accesibilitate

Câmp de orz din zona Kievului, 23 iunie 2022
Câmp de orz din zona Kievului, 23 iunie 2022

Războiul din Ucraina | Întâlnire Rusia - Ucraina, mediată de ONU în Turcia, pentru exporturile de cereale ucrainene. Putin merge în Iran

Ucraina avertizează că Rusia va intensifica lupta în Donbas, în timp ce 80% dintre locuitorii din Donețk au fugit de război. 34 de civili au murit în atacul de la Ceasiv Iar.

Principalele informații ale zilei

15:56 12.7.2022

Uniunea Europeană a înghețat până acum active ale oligarhilor de 13,8 miliarde de euro

Uniunea Europeană a înghețat până acum active în valoare de 13,8 miliarde de euro deținute de oligarhii ruși, alte persoane și entități sancționate pentru războiul de la Moscova împotriva Ucrainei, a declarat marți principalul oficial al justiției din Uniunea Europeană.

Oficialul a spus că marea majoritate provine doar din cinci dintre cele 27 de state membre ale UE, cerând altora să intensifice, scrie Reuters.

Blocul are în prezent 98 de entități și aproape 1.160 de persoane pe lista neagră pentru rolul Rusiei în Ucraina.

„Pentru moment, avem fonduri înghețate de la oligarhi și alte entități în valoare de 13,8 miliarde de euro, este destul de uriaș”, a declarat comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders.

„Dar o mare parte, peste 12 miliarde de euro, provin din cinci state membre, așa că trebuie să continuăm să-i convingem pe alții să facă același lucru”, a spus el reporterilor la sosirea la o întâlnire a miniștrilor naționali de justiție în capitala Cehă, Praga. El nu a identificat cele cinci țări.

14:45 12.7.2022

Ucraina spune că a distrus un uriaș depozit de muniții al Rusiei de lângă Herson

Autoritățile ucrainene au confirmat că militarii săi au țintit în cursul nopții un depozit de muniții rusești din sudul Ucrainei, ceea ce a dus la o explozie masivă.

Comandamentul de sud al armatei ucrainene a declarat că o lovitură cu rachete a vizat depozitul din Nova Kahovka, aflat sub control rusesc, aflat la câțiva zeci de kilometri în estul orașului port Herson, de la Marea Neagră.

Potrivit Associated Press, precizia loviturii arată că forțele ucrainene au folosit sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate cu lansare multiplă (HIMARS), furnizate de SUA.

Administrația instalată de Rusia în oraș spune că cel puțin șapte persoane au fost ucise în atac, fără să precizeze dacă sunt soldați sau civili.

Ucraina a indicat în ultimele zile că ar putea lansa o contraofensivă pentru a recupera teritoriul din sudul țării, în timp ce Rusia dedică resurse pentru a captura întreaga regiune Donbas din estul țării.

13:50 12.7.2022

Vladimir Putin se duce în Iran

Președintele rus Vladimir Putin va vizita Iranul săptămâna viitoare, potrivit unui anunț al Kremlinul, la o zi după ce SUA au avertizat că Teheranul ar putea furniza Moscovei drone pentru războiul său din Ucraina.

În timpul unei călătoriei de marțea viitoare, Vladimir Putin va participa la o reuniune trilaterală cu liderii Iranului și Turciei, așa-numitul format Astana de reuniuni pentru discuții legate de Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vizita lui Putin în Iran va urma călătoriei președintelui american Joe Biden în Israel și Arabia Saudită din această săptămână, unde programul nuclear iranian și activitățile maligne din regiune vor fi un subiect cheie de discuție, a relatat Associated Press.

Dmitri Peskov a declarat că, cu ocazia vizitei la Teheran, liderul rus va avea și o întâlnire separată cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În martie, Erdogan a ajutat la medierea discuțiilor dintre reprezentanții Rusiei și Ucrainei la Istanbul, în Turcia, însă Peskov precizat acum că nu s-a discutat despre o nouă rundă de astfel de negocieri.

12:30 12.7.2022

Exerciții militare în Belarus, la granița cu Ucraina

Belarus efectuează exerciții în apropierea graniței cu Ucraina, scrie Kyiv Independent. În sudul regiunii Gomel a început un exercițiu militar de trei zile, potrivit Ministerului Apărării de la Minsk.

În perioada 12-14 iulie, forțele teritoriale belaruse se vor antrena pentru a apăra locurile locale și vor servi la punctele de control în timpul legii marțiale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG