Linkuri accesibilitate

Câmp de orz din zona Kievului, 23 iunie 2022
Câmp de orz din zona Kievului, 23 iunie 2022

Războiul din Ucraina | Întâlnire Rusia - Ucraina, mediată de ONU în Turcia, pentru exporturile de cereale ucrainene. Putin merge în Iran

Ucraina avertizează că Rusia va intensifica lupta în Donbas, în timp ce 80% dintre locuitorii din Donețk au fugit de război. 34 de civili au murit în atacul de la Ceasiv Iar.

Principalele informații ale zilei

07:43 12.7.2022

Ucraina condamnă decretul prin care ucrainenilor li se acordă cetățenia rusă în mod accelerat

Ucraina a condamnat un nou decret semnat de președintele rus Vladimir Putin, care permite ucrainenilor din toate zonele țării să obțină cetățenia rusă, transmite RFE/RL.

Decretul „este o altă atingere adusă suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, incompatibilă cu normele și principiile dreptului internațional”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe.

Acesta a precizat că acordarea de pașapoarte cetățenilor ucraineni este „nulă din punct de vedere juridic și nu va avea consecințe juridice pentru Ucraina”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că decretul privind pașapoartele este un exemplu al „apetitului prădător” al lui Putin și a cerut partenerilor Ucrainei să sporească asistența militară și să introducă noi sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Decretul semnat de președintele rus prevede că toți cetățenii ucraineni și persoanele fără cetățenie care locuiesc în Ucraina pot obține pașapoarte rusești prin aceeași procedură simplificată pe care Moscova a introdus-o în 2019 pentru rezidenții din regiunile Donețk și Luhansk, părți ale cărora sunt controlate de separatiștii susținuți de Rusia din 2014.

Începând cu 25 mai, acesta se aplică și rezidenților din două regiuni ucrainene, Herson și Zaporojie, care au fost ocupate parțial în timpul invaziei care a început în februarie.

07:46 12.7.2022

Casa Albă: Iranul se pregătește să aprovizioneze Rusia cu drone capabile să transporte arme

Iranul urmează să să furnizeze Rusiei sute de drone - inclusiv drone cu capacitate de armament - pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, potrivit unor informații americane recent declasificate, transmite CNN.

De asemenea, Iranul se pregătește să înceapă să instruiască forțele rusești cu privire la modul de operare a acestora încă de la sfârșitul lunii iulie, potrivit unor oficiali de la Casa Albă.

„Informațiile indică faptul că guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei câteva sute (de vehicule aeriene fără pilot), inclusiv drone capabile să transporte arme, într-un calendar accelerat”, a declarat luni consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan în cadrul briefingului de presă de la Casa Albă.

„Informațiile noastre indică, de asemenea, că Iranul se pregătește să antreneze forțele rusești pentru a utiliza aceste UAV-uri, cu o sesiune inițială de antrenament programată chiar la începutul lunii iulie. Nu este clar dacă Iranul a livrat deja vreunul dintre aceste UAV-uri Rusiei”, a continuat el.

07:50 12.7.2022

Sesiune extraordinară a parlamentului rus, cu peste 80 de proiecte de lege

Camera inferioară a parlamentului rus se va reuni pe 15 iulie pentru o sesiune extraordinară, la doar câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a avertizat că nici măcar nu a început să treacă la fapte serioase în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Parlamentul rus, dominat de un partid care îl susține întotdeauna pe Putin, a enumerat câteva amendamente privind politica în domeniul concurenței și al informației care vor fi discutate în cadrul sesiunii extraordinare.

Vladimir Vasiliev, șeful partidului Rusia Unită, care deține 325 de locuri în parlamentul de 450 de locuri, a declarat că legislatorii vor discuta peste 60 de probleme în cadrul sesiunii.

„Este necesar ca procesele care au loc acum să primească un răspuns legal. Deci, consiliul (parlamentului) a discutat agenda pentru data de 15: intenționăm să luăm în considerare puțin peste 60 de chestiuni”, a declarat Vasiliev.

El nu a dezvăluit care sunt aceste chestiuni, în timp ce Partidul Comunist a declarat că vor fi discutate peste 80 de proiecte de lege.

La întâlnirea de joi, președintele Dumei, Viaceslav Volodin, i-a spus lui Vladimir Putin că parlamentul rus va ajuta cele două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, susținute de Rusia, să își dezvolte sistemul juridic.

08:06 12.7.2022

33 de civili uciși la Ceasiv Iar; Șase morți în Harkov

Bilanțul morților din Ceasiv Iar crește la 33, după ce Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a raportat luni seară că a recuperat cadavrul unei alte victime, un copil de 9 ani.

Potrivit sursei citate, continuă operațiunea de salvare după bombardamentele de sâmbătă asupra unor clădiri rezidențiale din orașul situat în regiunea Donețk.

În Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, șase persoane au fost ucise și 31 rănite, după un atac cu rachete.

Printre cei șase morți din Harkov se numără un băiat de 17 ani și tatăl său, care treceau pe lângă un atelier de reparații de anvelope în timpul bombardamentului, au precizat autoritățile locale, potrivit RFE/RL.

Guvernatorul regional a adăugat că un bloc de apartamente și o școală au fost lovite în bombardamente.

Atacurile au avut loc în contextul în care forțele rusești și-au intensificat eforturile de a cuceri întreaga provincie Donețk care, împreună cu provincia Luhansk, formează regiunea ucraineană Donbas.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG