Președintele american Joe Biden și premierul israelian Yair Lapid s-au angajat împreună să împiedice Iranul să obțină arme nucleare, deși cei doi aliați nu au căzut de acord și în privința modalităților specifice de a trata cu Teheranul.
„Nu vom permite Iranului să achiziționeze o armă nucleară”, a declarat Biden într-o conferință de presă pe 14 iulie, după semnarea Declarației de la Ierusalim, în timpul primei călătorii a președintelui SUA în Orientul Mijlociu, de la preluarea mandatului în ianuarie 2021.
Declarația reafirmă, de asemenea, sprijinul Washingtonului pentru Israel și capacitatea sa de „a se apăra singur”.
„Statele Unite subliniază că o parte integrantă a acestui angajament este angajamentul de a nu permite niciodată Iranului să dobândească o armă nucleară și că sunt pregătite să folosească toate elementele puterii sale naționale pentru a asigura acest rezultat”, a adăugat declarația.
Președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că Iranul va avea un „răspuns dur și regretabil” la orice „greșeală” comisă de Washington sau de aliații săi.
„Marea națiune a Iranului nu va accepta nicio criză în regiune, iar Washingtonul și aliații săi ar trebui să știe că orice greșeală va fi întâmpinată printr-un răspuns dur și regretabil din partea Iranului”, a spus Raisi în timpul unui discurs.
Lapid a spus după semnare că „singura modalitate de a opri un Iran nuclear este dacă Iranul știe că lumea liberă va folosi forța”.
Israelul și Statele Unite încă nu au căzut de acord în ceea ce privește politica specifică față de Iran.
Biden a spus că vrea să readucă Statele Unite ale Americii la acordul nuclear de referință din 2015, pe care Iranul l-a semnat cu puterile mondiale în timp ce era vicepreședinte sub președintele Barack Obama.
Dar președintele de atunci, Donald Trump, s-a retras din pact în 2018, spunând că Iranul nu respectă termenii acordului și finanțează terorismul în Orientul Mijlociu, o afirmație pe care Teheranul a negat-o.
În prezent, Iranul și puterile occidentale caută să revigoreze pactul.
Israelul s-a opus acordului nuclear, temându-se că termenii acestuia ar putea duce Teheranul în situația de a dezvolta, în final, arme nucleare.
Biden, vorbind la televiziunea israeliană, a spus că acordul reprezintă cea mai bună oportunitate de a bloca încercările Iranului de a dezvolta o bombă nucleară.
„Singurul lucru mai rău decât Iranul care există acum este un Iran cu arme nucleare și, dacă ne putem întoarce la acord, îi putem ține strâns”, a spus el.
Când a fost întrebat dacă Statele Unite ar putea folosi forța dacă este nevoie, el a răspuns: „Dacă aceasta ar fi ultima soluție, da”.
Oponenții pactului au spus că scutirea Iranului de sancțiuni, odată cu încheierea acordului, iar oferi acestuia banii necesari pentru a-și sprijini forțele militare din Liban, Siria, Yemen și Irak.
Biden se confruntă, de asemenea, cu o opoziție continuă din partea Arabiei Saudite în turneul său din Golf.
Arabia Saudită, condusă de musulmani suniți este, de asemenea, un rival al Iranului majoritar șiit, ambii concurând pentru influență în regiune.