„Dacă Trump și Pompeo nu sunt judecați într-o instanță imparțială pentru actul criminal de asasinare a generalului [Qassem] Soleimani, musulmanii vor răzbuna [moartea] martirului nostru”, a spus Raisi într-un discurs televizat susținut pe 3 ianuarie, pe fondul tensiunilor regionale accentuate de cea de-a doua aniversare de la moartea comandantului iranian.
Luni dimineață, două drone armate au fost doborâte în timp ce se apropiau de o instalație militară a forțelor americane pe aeroportul internațional din Bagdad, au declarat surse ale serviciilor de securitate.
Un sistem de contrarachete folosit de coaliția condusă de SUA care luptă împotriva grupării extremiste Statul Islamic (IS) „a angajat [cele două drone] și acestea au fost doborâte fără incidente”, a declarat pentru AFP o sursă a coaliției.
Descriind aeronava fără pilot drept „drone sinucigașe”, un oficial al coaliției a declarat pentru AP că incidentul reprezintă „un atac periculos asupra unui aeroport civil”.
Nu s-au raportat daune sau răni în urma incidentului, ceea ce a fost confirmat de oficialii de securitate irakieni. Nimeni nu și-a revendicat responsabilitatea.
Soleimani, care a condus Forța Quds de elită a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran, și locotenentul său irakian, Abu Hamid al-Muhandis, au fost uciși pe 3 ianuarie 2020 într-o lovitură cu drone lângă aeroportul din Bagdad.
Atacul aerian, ordonat de Trump, a venit ca răspuns la o serie de atacuri împotriva SUA.
Soleimani este considerat principalul arhitect al strategiei militare a Iranului pentru Orientul Mijlociu, iar uciderea sa a crescut tensiunile dintre Iran și Statele Unite.
La cinci zile după moartea lui Soleimani, Iranul a lansat rachete asupra unei baze aeriene americane din Irak și asupra unei alte baze din apropierea orașului irakian Irbil.
În aceeași noapte, pe 8 ianuarie 2020, un zbor al Ukraine International Airlines a fost doborât de rachete sol-aer iraniene, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran.
Iranul a recunoscut că forțele sale au doborât din greșeală avionul cu destinația Kiev, pe fondul tensiunilor crescute cu Statele Unite.
Tot pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, site-ul unui important ziar israelian a fost atacat de hackeri pe 2 ianuarie.
Conținutul site-ului Jerusalem Post a fost înlocuit cu o imagine care arată o rachetă căzând dintr-un pumn care poartă un inel asociat cu Soleimani.
Imaginea include o țintă care explodează și care reprezintă un centru de cercetare nucleară israelian asociat cu programul de arme nucleare nedeclarat al Israelului.
Ziarul în limba engleză a recunoscut atacul și a scris pe Twitter: „Suntem conștienți de aparenta spargere a site-ului nostru, alături de o amenințare directă la adresa Israelului”.
Niciun grup nu și-a revendicat imediat responsabilitatea pentru atacul informatic.
Jerusalem Post a spus că nu este clar dacă hackerii sunt din Iran, susținători din afara țării sau dacă sunt sponsorizați de stat.
În urmă cu o zi, sute de manifestanți s-au prezentat la Bagdad pentru a marca comemorarea atacului în care a fost ucis Soleimani.
Deși coaliția internațională împotriva grupării IS și-a anunțat încheierea „misiunii de luptă” în Irak în decembrie, aproximativ 2.500 de SUA și 1.000 de trupe ale coaliției rămân în țară pentru a consilia și a instrui forțele de securitate irakiene.
Tot pe 3 ianuarie, rebelii huti din Yemen, susținuți de Iran, au capturat o navă sub pavilion emirat în Marea Roșie, o rută crucială pentru comerțul internațional și transporturile de energie.
Șiiții huti au recunoscut incidentul în largul coastei Al Hudayda, disputată de șapte ani în Yemen. Un purtător de cuvânt militar al grupului, Yahia Sarei, a descris nava ca una „militară de marfă” din emirate care transportă echipamente în apele teritoriale ale Yemenului „fără nicio licență” pentru a se angaja în „acte ostile” împotriva stabilității țării.
Coaliția condusă de Arabia Saudită care luptă împotriva rebelilor huti a acuzat grupul că a comis un act de „piraterie armată” și a afirmat că nava transporta echipament medical de la un spital de campanie saudit dezmembrat din insula Socotra.