Linkuri accesibilitate

Flori și jucării lăsate în locul în care fetița de 4 ani, Liza, a fost ucisă de o rachetă rusească la Vinița
Flori și jucării lăsate în locul în care fetița de 4 ani, Liza, a fost ucisă de o rachetă rusească la Vinița

Războiul din Ucraina | 70% din atacurile rusești vizează ținte civile. Aurul rusesc, interzis la import în UE

În atacul cu rachete rusești de la Vinița au murit și au fost rănite zeci de persoane, printre care și copii. Forțele ruse au intrat în Siversk din regiunea Donețk. Putin a semnat o lege vizând înființarea unei mișcări patriotice de tineret. Europa se pregătește pentru o iarnă fără gaze rusești.

Principalele informații ale zilei

10:56 15.7.2022

Două universități din Mykolaiv lovite de rachete rusești

Vitaliy Kim, guvernatorul Mykolaivului, a declarat că universitățile orașului au fost lovite de rachete rusești în această dimineață.

Astăzi, teroriștii ruși au atacat două cele mai mari universități din Mykolayiv. Cel puțin zece rachete. Acum ne atacă educația. Cer universităților din toate țările democratice să declare Rusia ceea ce este cu adevărat: un stat terorist”, a scris Kim pe Twitter.

11:43 15.7.2022

Atac Vinița. Unsprezece cadavre, printre care doi copii, rămân neidentificate

Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, a declarat pentru Sky New că „peste 70 de persoane sunt încă în spital" și „18 persoane sunt dispărute, iar operațiunea de salvare continuă". Bilanțul actual este de 23 de morți.

Despre atacul cu rachete, el a spus că "este de necrezut, de fiecare dată se întâmplă într-un oraș civil, unde nu există militari, nu există obiecte militare, doar piața centrală a unui oraș. Din păcate, se întâmplă, dacă nu în fiecare zi, dar în fiecare săptămână".

El a promis că Ucraina va face dreptate celor responsabili, spunând „fiecare persoană care a fost responsabilă de această explozie, persoana care apăsa butonul – și știm deja că au fost rachete Kalibr trase de pe un submarin din Marea Neagră – fiecare persoană responsabilă de planificarea și executarea acestei operațiuni va fi cu siguranță adusă în fața justiției.”

12:46 15.7.2022

Cel de-al șaptelea pachet cu sanțiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană urmează să adopte vineri cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va adăuga o interdicție la importul de aur rusesc și va modifica măsurile restrictive existente pentru a evita împiedicarea exporturilor de alimente, au declarat Reuters doi oficiali care au refuzat să le fie dat numele.

Noile măsuri sunt considerate a fi „un pachet de menținere și armonizare", a declarat una dintre surse, referindu-se la acesta ca la setul de sancțiuni "șase și jumătate" pentru domeniul său de aplicare limitat în comparație cu rundele anterioare care au afectat petrolul sau cărbunele rusesc.

Cu toate acestea, unele măsuri ar putea avea un impact serios asupra sectoarelor afectate.

Proiectul de pachet, care are nevoie de aprobarea guvernelor UE, include o interdicție privind importul de aur rusesc în UE, care ar urma să fie aplicabilă de la adoptarea noilor sancțiuni, după cum a relatat prima dată Reuters înainte ca G7 să convină asupra măsurii în iunie.

14:19 15.7.2022

Oficial ucrainean: Rusia ucide civili pentru distracție

Mykhailo Podolyak, șeful echipei de negocieri a Ucrainei și un consilier cheie al președintelui Zelenski, a respins afirmațiile Rusiei conform cărora rachetele ucrainene au atacat Donețk și Kahovka drept „propaganda Z”, relatează The Guardian.

Oficiali susținuți de Rusia au afirmat la începutul acestei săptămâni că cel puțin șapte persoane au fost ucise și alte aproximativ 70 au fost rănite în urma unui atac cu rachete ucrainene asupra unui mare depozit de muniții din orașul Nova Kakhovka, în Herson ocupat de Rusia.

Kievul a declarat că a lansat baraje de artilerie care au distrus un depozit de arme rusesc, lovind artileria, vehiculele blindate „și un depozit cu muniție” și, în plus, a desfășurat o „operațiune specială” pentru eliberarea captivilor militari din regiunea controlată de Moscova.

Autoritățile susținute de Rusia au acuzat Ucraina că a deteriorat infrastructura civilă și au susținut că civilii au fost loviți.

Scriind astăzi pe Twitter, Podolyak a spus că trupele ucrainene atacă „doar depozitele militare și posturile de comandă din teritoriile ocupate temporar”.

În schimb, Rusia „ucide civili pentru distracție”, a spus el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG