Linkuri accesibilitate

Flori și jucării lăsate în locul în care fetița de 4 ani, Liza, a fost ucisă de o rachetă rusească la Vinița
Flori și jucării lăsate în locul în care fetița de 4 ani, Liza, a fost ucisă de o rachetă rusească la Vinița

Războiul din Ucraina | 70% din atacurile rusești vizează ținte civile. Aurul rusesc, interzis la import în UE

În atacul cu rachete rusești de la Vinița au murit și au fost rănite zeci de persoane, printre care și copii. Forțele ruse au intrat în Siversk din regiunea Donețk. Putin a semnat o lege vizând înființarea unei mișcări patriotice de tineret. Europa se pregătește pentru o iarnă fără gaze rusești.

Principalele informații ale zilei

06:57 15.7.2022

Organizație patriotică de tineret, prezidată de Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege vizând înființarea unei mișcări patriotice de tineret care să-i învețe pe copiii ruși principii de ordin patriotic, potrivit Newsweek. Președintelui rus i s-a cerut să prezideze consiliul de conducere al mișcării de tineret.

Potrivit declarațiilor lui Lev Gudkov, șeful Centrului Levada, singura agenție independentă legată de opinia publică, aproximativ 35% din liceeni și studenți au o părere negativă despre războiul lui Putin, relatează CS Monitor.

Printre măsurile preconizate de Kremlin în vederea combaterii resentimentelor față de război se numără ceremonii de arborare a drapelului, intonarea imnului național și, începând din luna septembrie, un curs de istorie a Rusiei pentru studenții ruși.

Printre celelalte obiective ale mișcării de tineret preconizate de Putin se numără promovarea poliției de stat în rândul copiilor și tinerilor, implicarea în creșterea și orientarea lor profesională, organizarea manifestărilor distractive destinate copiilor și crearea unor premise legate de pregătirea lor și de ascensiunea lor prin forțe proprii, după cum reiese din relatările de la Tass, o agenție de presă dirijată de stat.

Un apendice al acestei legi, publicat pe pagina web a Consiliului Federației Ruse (Senatul), stipulează că mișcarea a fost înființată pentru a se asigura o politică de stat unitară cu privire la educația copiilor și tinerilor în organizațiile educaționale, în asociații, mișcări, comunități și cluburi, precum și pentru “a se crea o traiectorie continuă a evoluției lor, bazată pe principiile societății ruse”.

07:03 15.7.2022

Cele cinci rachete Kalibr au fost lansate de pe un submarin din Marea Neagră. Două au fost interceptate

Sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei a interceptat două din cele cinci rachete Kalibr lansate de Rusia asupra orașului Vinița. Cel puțin 22 de persoane au fost ucise, printre care și trei copii.

Poliția a declarat că trei rachete au lovit o clădire de birouri din centrul orașului Viniţa, care are peste 370.000 de locuitori, iar 55 de clădiri din apropiere au fost avariate.

39 de persoane încă sunt căutate de poliţişti. Aproape de 100 de persoane au fost rănite în urma atacului şi peste 50 de clădiri au avut de suferit de pe urma atacului.

07:10 15.7.2022

Blindatele americane au ajuns în Ucraina

Transportoarele blindate americane M113A3 au ajuns în Ucraina, acestea fiind promise Kievului de către președintele Joe Biden încă din luna aprilie.

„După o lungă așteptare, primele transportoare blindate de personal M113A3 sunt văzute în uzul trupelor ucrainene de pe linia frontului”, notează Ukraine Weapons Tracker, amintind de asemenea că 200 din aceste vehicule blindate poreclite „calul de bătaie” al armatei americane sunt în plan să fie donate Ucrainei de către Statele Unite.

Cu o capacitate de transport de 11-13 militari în funcție de model, în jur de 80.000 de transportoare M113A3 au fost construite în Statele Unite între 1961 și 2007, vehiculul participând practic la toate conflictele majore la care a participat America în ultima jumătate de secol.

Exportate în peste 50 de țări din întreaga lume, mii de transportoare M113A3 continuă să rămână în dotarea forțelor armate din jurul lumii, inclusiv a Israelului.

Până la începutul lunii iunie SUA a trimis Kievului și câteva sute din faimosele vehicule Humvee, deși numărul acestora nu este cunoscut cu exactitate.

07:21 15.7.2022

Rușii spun că au lovit Vinița deoarece acolo erau „naziști” ucraineni

Atacul de la Vinița, oraș departe de primele linii ale războiului, a avut loc la mijlocul dimineții, când străzile erau pline de oameni.

Un submarin rusesc în Marea Neagră a tras rachete de croazieră Kalibr în oraș, omorând 23 de persoane și rănind alte câteva zeci.

Armata rusă nu a confirmat imediat lovitura, dar Margarita Simonyan, șefa rețelei de televiziune rusă RT, controlată de stat, a declarat pe canalul ei de mesagerie că oficialii militari i-au spus că o clădire din Vinița a fost vizată pentru că găzduia „naziști” ucraineni, relatează The Guardian.

Vinița este unul dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei, cu o populație de 370.000 de locuitori. Mii de oameni din estul Ucrainei, unde Rusia și-a concentrat ofensiva, au fugit acolo de la începutul războiului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG