Linkuri accesibilitate

SUA lansează un nou avertisment privind livrarea dronelor iraniene către Rusia, în timpul vizitei lui Biden în Orientul Mijlociu


Imagine publicată pe 15 iulie de armata iraniană în care o dronă este lansată de pe o navă de război în timpul unui exercițiu în Oceanul Indian.
Imagine publicată pe 15 iulie de armata iraniană în care o dronă este lansată de pe o navă de război în timpul unui exercițiu în Oceanul Indian.

Casa Albă a publicat informații potrivit cărora oficiali ruși au vizitat recent un aerodrom din Iran pentru a vedea dronele fără pilot, dotate cu arme, pe care dorește să le cumpăre și să le folosească în invazia din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a întărit relațiile cu Teheranul în ultima perioadă și urmează să viziteze Iranul săptămâna care urmează, pentru a se întâlni cu președinții din Iran și Turcia.

Teheranul a respins recent afirmațiile că este pregătit să furnizeze Rusiei astfel de drone purtătoare de arme.

Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat vineri seară că Administrația Biden are „informații potrivit cărora guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei câteva sute de UAV-uri fără pilot”, sau vehicule aeriene fără pilot.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe.

Administrația Biden a declarat că oficialii iranieni au prezentat dronele oficialilor ruși pe aerodromul Kashan, în centrul Iranului, în 8 iunie și 15 iulie.

Casa Albă a difuzat imagini din satelit care pretind că arată drone iraniene Shahed-191 și Shahed-129 în zbor și expuse pe aerodrom, cu un avion de transport rusesc în apropiere.

„Acest lucru sugerează un interes continuu al Rusiei în achiziționarea de drone iraniene capabile de atac”, a declarat Sullivan.

Dronele au jucat un rol important în conflictul din Ucraina, care a ucis zeci de mii de persoane și a forțat peste 10 milioane de ucraineni să fugă din casele lor, în timp ce continuă luptele la sol și bombardamentele de la distanță ale forțelor rusești.

Statele Unite și aliații săi din NATO au furnizat sau au alocat miliarde de dolari în livrări de arme pentru a ajuta Ucraina să se apere, de la începutul invaziei din 24 februarie, după opt ani de conflict la scară mai mică între Kiev și separatiștii susținuți de Rusia.

Washingtonul a acuzat anterior Teheranul că se pregătește pentru o livrare de drone către Rusia „într-un calendar accelerat”.

La 15 iulie, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian i-a spus omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, prin telefon, că informațiile privind dronele iraniene destinate Rusiei sunt „nefondate”.

Amir-Abdollahian a calificat rapoartele drept motivate politic pentru a coincide cu actualul turneu al președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu.

„Ne opunem oricărei mișcări care ar putea duce la continuarea și intensificarea conflictelor”, a spus el.

Joe Biden - turneu în țările arabe

Joe Biden se află în prezent într-un turneu în Orientul Mijlociu, care include eforturi de consolidare a răspunsurilor regionale la amenințarea percepută din partea Iranului și la războiul lui Putin în Ucraina.

Eforturile lui Biden și ale altor puteri mondiale de a revigora un acord nuclear încheiat în 2015 cu Iranul au intrat în mare parte în impas, subminate în parte de insistența Moscovei asupra unor noi condiții, exacerbând relațiile deja antagoniste dintre Teheran și Washington.

Președintele SUA s-a concentrat pe summitul cu șase state din Golf și Egipt, Iordania și Irak, în timp ce a minimalizat vizita sa foarte criticată din 15 iulie cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, acuzat în trecut că a aprobat asasinatul jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018.

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman îl primește pe președintele SUA, Joe Biden, la Palatul Al Salman din Jeddah, Arabia Saudită, 15 iulie 2022.
Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman îl primește pe președintele SUA, Joe Biden, la Palatul Al Salman din Jeddah, Arabia Saudită, 15 iulie 2022.

Joe Biden a spus că a vorbit despre asasinat, potrivit unui comunicat al Casei Albe. „Am spus foarte direct: dacă un președinte american păstrează tăcerea asupra unei probleme legate de drepturile omului, acest lucru este în contradicție cu ceea ce suntem noi și cu ceea ce sunt eu. Voi apăra întotdeauna valorile noastre”, a spus Biden.

El a adăugat că prințul saudit i-a răspuns că „nu a fost personal responsabil” de crimă.

Președintele SUA urmează să aibă sâmbătă o discuție cu liderii arabi din Arabia Saudită, despre capabilitățile regionale de rachete și apărare.

Proaspăt sosit dintr-o vizită în Israel, un oficial american a declarat sub protecția anonimatului că Biden va face presiuni pentru ca Tel Avivul să fie integrat într-o nouă grupare determinată de preocupările comune privind Iranul și acțiunile sale.

De asemenea, Joe Biden a căutat un angajament cu gigantul OPEC Arabia Saudită, în ciuda preocupărilor legate de drepturile omului, în timp ce încurajează încheierea războiului din Yemen, dar încearcă, de asemenea, să limiteze influența iraniană și chineză și să strângă condamnarea internațională privind invazia în curs a Rusiei în Ucraina.

Statele din Golf au refuzat în multe cazuri să ia partea Occidentului în războiul din Ucraina și ar fi în căutarea unor angajamente specifice ale SUA pentru a atenua preocupările Washingtonului că a slăbit angajamentul său în Orientul Mijlociu.

Unele dintre aceleași țări s-ar fi simțit frustrate de excluderea lor din discuțiile indirecte dintre SUA și Iran pentru a relansa un acord încheiat în 2015 cu puterile mondiale pentru a limita activitățile nucleare iraniene în schimbul reducerii sancțiunilor.

Articol scris în baza relatărilor Reuters și AP.

XS
SM
MD
LG