Trimisul special al SUA Steve Witkoff a început discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin în timpul unei vizite surpriză la Sankt Petersburg, a treia întâlnire de când președintele american Donald Trump a preluat mandatul în ianuarie, angajându-se să refacă legăturile cu Moscova.
Presa de stat rusă a relatat că întâlnirea a început după sosirea lui Witkoff pe 11 aprilie. El s-a oprit la Sankt Petersburg în drum spre discuțiile la nivel înalt de la Teheran despre programul nuclear al Iranului programate pentru 12 aprilie la Muscat, capitala Omanului.
Vestea întâlnirii celor doi a apărut când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că a trecut o lună de când Rusia a respins o propunere a SUA de „încetare a focului complet și necondiționat”.
La câteva ore după ce Witkoff a aterizat, Trump a scris pe rețelele de socializare : „Rusia trebuie să se miște. Prea mulți oameni MOR”.
Vizita lui Witkoff are loc în contextul unui val de activitate diplomatică în jurul războiului din Ucraina, care include discuții între SUA și Ucraina la Washington și o întâlnire prezidată de Marea Britanie și Germania la Bruxelles.
Agenția de știri de stat rusă TASS a declarat că Witkoff s-a întâlnit imediat cu Kirill Dmitriev, bine conectat la Kremlin și șeful Fondului rus de investiții directe.
Săptămâna trecută, cei doi s-au întâlnit la Washington, DC, unde au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale..
Vizita are loc la o zi după ce oficialii americani și ruși s-au întâlnit la Istanbul pentru a discuta despre normalizarea legăturilor diplomatice.
Luna trecută, întâlnirea lui Witkoff cu Putin a deschis calea unei discuții telefonice între cei doi președinți. El a vizitat, de asemenea Rusia și în februarie și a participat la discuțiile dintre SUA și Rusia de la Riad.
Cine este Steve Witkoff?
Witkoff este un dezvoltator imobiliar din New York și prieten al lui Trump, fără experiență diplomatică, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la rolul său în discuții de o asemenea importanță.
„Faptul că îi lipsește contextul și istoria modului în care rușii negociază și tratează cu partea americană este, cred, o problemă”, spune David Kramer, care a deținut o funcție de conducere la Departamentul de Stat în timpul administrației George W. Bush.
„Putin îi spune lucruri drăguțe, îi oferă un portret al președintelui, vorbește despre mersul la biserică și despre rugăciunea pentru prietenul său (Trump)”, a declarat Kramer pentru RFE/RL pe 10 aprilie.
„Acestea sunt tactici KGB-iste destul de vechi. Și Witkoff, nu cred că are capacitatea să înțeleagă ce se întâmplă acolo”.
Trump l-a lăudat pe Witkoff. În ianuarie, l-a numit „un mare negociator, o persoană grozavă”.
Vizita lui Witkoff își propune să impulsioneze eforturile SUA de a intermedia o încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Trump a criticat recent Rusia pentru că și-a intensificat campania de bombardare a Ucrainei și pentru că nu a continuat negocierile de pace.
Dar Trump a mai spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „încearcă să se retragă” dintr-un acord care îi dă acces Washingtonului la zăcămintele de pământuri rare de la Kiev.
O delegație ucraineană urma să discute despre acord la Washington pe 11 aprilie.
Turcia promite o misiune la Marea Neagră
Între timp, la Bruxelles, s-au înregistrat progrese în formarea unei forțe militare conduse de europeni care să se desfășoare în Ucraina în cazul unui acord de încetare a focului sau de pace.
Două surse diplomatice europene au declarat pentru RFE/RL că Turcia a declarat că este dispusă să „și asume responsabilitatea pentru dimensiunea maritimă”.
Aceasta a fost la o întâlnire a „coaliției voinței” (Coalition of the Willing) din 10 aprilie.
Până acum, doar Marea Britanie și Franța și-au luat angajamente publice de a trimite forțe în Ucraina, deși alte țări au declarat că sunt deschise la posibilitatea de a o face, în funcție de circumstanțele desfășurării lor.
Pe 11 aprilie, Marea Britanie și Germania au prezidat la Bruxelles o reuniune a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei, care coordonează ajutorul militar pentru Ucraina.
Acesta a fost înființat în 2022 și prezidat de secretarul american al apărării de atunci, Lloyd Austin. Succesorul său, Pete Hegseth, s-a distanțat de grup și a participat la această întâlnire prin link video.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că Hegseth a făcut „evaluări interesante și corecte” în comentariile sale.
Înaintea discuțiilor, țările europene au promis un nou sprijin pentru Ucraina în lunile și anii următori.
Marea Britanie și Norvegia au anunțat un pachet comun pentru drone militare, sisteme radar și mine antitanc.
Germania și Țările de Jos au spus că vor furniza sisteme suplimentare de apărare antiaeriană și antirachetă.
„Acest lucru va avea un impact asupra câmpului de luptă anul acesta”, a spus Pistorius.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI