UE îndeamnă Rusia să accepte responsabilitatea pentru doborârea zborului MH17
Consiliul European a declarat sâmbătă, la opt ani de la doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, că se așteaptă ca Rusia „să își accepte responsabilitatea și să coopereze pe deplin cu eforturile de stabilire a responsabilității”.
„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o amintire dureroasă a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu opt ani cu cele 298 de persoane aflate la bordul zborului MH17 și întărește necesitatea de a stabili responsabilitatea. Reamintind declarațiile sale anterioare, Uniunea Europeană ia act de toate procedurile juridice care au loc în această privință și se așteaptă ca Rusia să își asume responsabilitatea și să coopereze pe deplin cu eforturile de stabilire a responsabilității”, a transmis Consiliul European.
Zborul MH17 a fost doborât în data de 17 iulie 2014 de o rachetă lansată de militanți controlați de Kremlin în Ucraina, ucigând toate cele 298 de persoane aflate la bord.
Aproximativ 600.000 de ucraineni nu au curent electric
Electricitatea a fost restabilită pentru peste 17.000 de consumatori pe 16 iulie, a anunțat Ministerul ucrainean al Energiei.
Mai exact, 16.950 de consumatori din regiunea Donețk și 400 din regiunea Zaporojie au au din nou curent electric.
Potrivit sursei citate, proximativ 600.000 de consumatori trăiesc în continuare fără energie electrică, din cauza războiului.
Pentagon: Între 100 și 150 de civili uciși în ultimele două săptămâni
Între 100 și 150 de civili au fost uciși în atacurile aeriene rusești în Ucraina, în ultimele două săptămâni, potrivit Pentagonului.
Într-o informare de vineri, un oficial militar american de rang înalt a declarat: „Cred că, în total, pe parcursul săptămânii... avem în vedere între 100, 150, undeva pe acolo, victime civile, civili morți, în această săptămână în Ucraina, ca urmare a loviturilor rusești”.
„Forțele rusești continuă să desfășoare bombardamente de artilerie necruțătoare, alături de lovituri aeriene cu rachete”, a completat el.
Rusia își consolidează pozițiile defensive în zonele ocupate din sudul Ucrainei - Marea Britanie
Rusia își consolidează pozițiile defensive în zonele ocupate din sudul Ucrainei. Aceasta include deplasarea forței de muncă, a echipamentelor și a depozitelor defensive între Mariupol și Zaporojie, precum și în Herson, transmite Ministerul britanic al Apărării, în analiza sa zilnică.
Forțele rusești din Melitopol sporesc, de asemenea, măsurile de securitate, afirmă serviciul de spionaj militar al Marii Britanii.
„Forțele ucrainene exercită presiuni asupra liniei defensive rusești din regiunea Herson de mai bine de o lună, iar declarațiile politice recente, atât ale lui Zelenski, cât și ale vicepremierului, au avertizat cu privire la viitoarele operațiuni de ofensivă pentru a forța Rusia să iasă din zonele pe care le controlează în prezent”, se mai arată în briefing.
„Mișcările defensive ale Rusiei sunt probabil un răspuns la ofensivele ucrainene anticipate, la cererile făcute de ministrul apărării Șoigu într-o vizită recentă în Donbas, dar și la atacurile pe care Ucraina le lansează împotriva posturilor de comandă, a nodurilor logistice și a concentrărilor de trupe”, arată sursa citată.
„Având în vedere presiunile asupra forței de muncă rusești, întărirea sudului în timp ce lupta pentru Donbas continuă indică probabil seriozitatea cu care comandanții ruși privesc amenințarea”, completează ministerul britanic.