Semnatarii acordului sunt ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, și ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov.
Anunțul semnării acordului a fost făcut de secretatul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Guterres i-a mulțumit Turciei pentru rolul important pe care l-a jucat în implementarea acordului dintre cele două țări. Acordul permite exportul de cereale din porturile Odessa, Cernomorsk și Iujne.
„Astăzi avem o rază de speranță în Marea Neagră. Acordul va aduce o ușurare pentru țările în curs de dezvoltare, aflate la limita falimentului, și pentru persoanele cele mai vulnerabile, aflate la limita foametei”, a precizat Antonio Guterres.
Potrivit oficialilor ONU, citați de The New York Times, un centru de comandă comun aflat sub conducerea oficialilor ruși, ucraineni, turci și ONU va fi înființat la Istanbul sâmbăta viitoare.
Potrivit acordului, căpitanii de vase ucraineni vor naviga vasele încărcate cu cereale, urmând pasaje sigure și cartografiate de Marina Ucrainei pentru a evita minele din Marea Neagră. Turcia va fi însărcinată cu inspecția navelor pentru a se asigura că nu transportă arme către Ucraina.
Erdogan a precizat că nu există câștigători de pe urma războiului din Ucraina și i-a avertizat pe cei prezenți în sală că schimbările climatice și valurile de caniculă vor duce anul acesta la o scădere a recoltei. Erdogan i-a felicitat pe liderii Ucrainei și Rusiei pentru că au ajuns la un acord ce va reduce din presiunea pusă asupra sectorului alimentar.
„În zilele următoare, vom vedea o reluare a traficului de nave, iar multe țări din întreaga lume vor putea respira ușurate”, a adăugat liderul turc de la Ankara.
Delegațiile militare ale celor două țări aflate în război au ajuns săptămâna trecută la o formă de acord cu privire la un plan ONU ce permite Ucrainei să exporte cele 22 de milioane de tone de cereale blocate în porturile de la Marea Neagră.
Anunțul de joi seara că acordul va fi semnat azi a scăzut prețul mondial al grâului cu 2%. Noi scăderi al prețului cerealelor va fi înregistrat în zilele următoare, pe măsură ce acestea vor ajunge în Occident și în statele afectate grav de criza alimentară.
Unda verde dată exportului de cereale pune presiune pe porturile românești, în special pe cel din Constanța, care în ultimele săptămâni a devenit o variantă maritimă de export avantajoasă pentru milioanele de tone de grâne blocate de război. Navele preiau astfel cerealele din porturile ucrainene și le transportă în portul din Constanța, care acționează ca un intermediar pentru statele din Europa, Africa sau Orientul Mijlociu.
La mijlocul lunii iulie, aproximativ 140 de nave așteptau pe Dunăre să intre pe brațul Sulina pentru a prelua cerealele ucrainene.