Linkuri accesibilitate

3 minute | Șeful Al-Qaeda, ucis de americani, gaz rusesc și nunți ucrainene, a veni sau nu la birou


Liderul Al-Queda, Ayman al-Zawahiri, a fost mâna dreaptă a lui Osama Bin Laden și a coordonat împreună cu acesta loviturile de la 11 Septembrie 2001. Aici, în septembrie 2014, anunțând formarea filialei Al-Queda în India.
Liderul Al-Queda, Ayman al-Zawahiri, a fost mâna dreaptă a lui Osama Bin Laden și a coordonat împreună cu acesta loviturile de la 11 Septembrie 2001. Aici, în septembrie 2014, anunțând formarea filialei Al-Queda în India.

„S-a făcut dreptate”, a declarat președintele SUA, Joe Biden, anunțând că liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a fost ucis cu rachete trase din dronă, la Kabul. Washingtonul își menține linia fermă față de pretențiile Chinei în Taiwan. Ucraina & Europa se pregătesc de o iarnă... fără gaz rusesc.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Washington Post alocă spații largi anunțului făcut de președintele Biden cum că șeful Al-Qaeda a fost ucis. Este de altfel știrea cheie și pentru multe publicații europene și din Marea Britanie. Inclusiv cele din România.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Liderul Al-Qaeda, Ayaman al-Zawahiri, a fost ucis într-un atac cu dronă, la ordinul președintelui SUA. Era căutat de 21 de ani, iar informațiile pentru găsirea lui răsplătite cu 25 de milioane USD.
  • Președinta Camerei Reprezentanților ar urma să ajungă astăzi în Taiwan; SUA avertizează China să nu provoace o criză. Dar Europa se pregătește pentru o glaciațiune în relațiile SUA cu Beijingul.
  • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertizează statele membre să se pregătească de „cea mai rea situație”; Rusia a tăiat deja gazul pentru 12 țări.

„Ayaman al-Zawahiri nu mai este. S-a făcut dreptate!”

Acestea sunt cuvintele cu care președintele american, Joe Biden, a anunțat de la Casa Albă dispariția celui mai căutat terorist al lumii, un medic egiptean care și-a început cariera violentă într-o grupare jihadistă din țara natală.

Osama Bin Laden și adjunctul său, Ayaman al-Zawahri, într-o ascunzătoare din Afganistan la circa două luni de la atacurile de la 11 Septembrie din Statele Unite. EPA/8 noiembrie 2001.
Osama Bin Laden și adjunctul său, Ayaman al-Zawahri, într-o ascunzătoare din Afganistan la circa două luni de la atacurile de la 11 Septembrie din Statele Unite. EPA/8 noiembrie 2001.

„A fost omul lui Bin Laden, i-a fost alături tot timpul. L-a secondat în atacurile de la 11 Septembrie 2001, când 2.977 de oameni au fost uciși chiar pe pământ american. Vreme de decenii a fost creierul din spatele atacurilor contra americanilor”, a explicat liderul de la Casa Albă enumerând apoi alte episoade teroriste cu zeci, sute și chiar mii de victime - morți și răniți.

Citând surse militare, Washington Post oferă detaliile tehnice ale loviturii cu dronă de la Kabul. „Atacul a avut loc la 9.48, sâmbătă dimineață. Două rachete Hellfire l-au țintit pe Zawahiri care se afla pe balconul unei case sigure din Kabul, unde trăia împreună cu membri ai familiei”, scrie WP.

Găsiți în articol și harta locației exacte, un cartier select din centrul capitalei afgane, dar și informații privind confirmarea informațiilor că al-Zawahiri se află într-adevăr acolo, punerea sub urmărire, programul și comportamentul zilnice etc.

Analiza BBC accentuează semnificația simbolică a eliminării lui Ayman al-Zawahiri după retragerea haotică a SUA din Afganistan în august anul trecut, dar și pe legăturile dintre Al-Queda și regimul taliban de la Kabul.

Deși Joe Biden a insistat că Statele Unite nu vor permite ca Afganistanul să devină din nou un cuib al teroriștilor anti-americani, faptul că Ayman al-Zawahiri se afla într-o vilă din Kabul indică tocmai contrariul, spun unii congressmeni republicani citați de New York Times.

Gaz rusesc și nunți ucrainene

Un alt subiect cu impact global este legată de vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi în Taiwan. China a amenințat cu represalii în cazul în care doamna Pelosi va intra pe teritoriul considerat chinez de Beijing, în timp ce Statele Unite cer Chinei să nu folosească un episod inofensiv pentru status quo drept pretext pentru o criză, după cum explică Washington Post.

Politico observă că Europa vede deja o înrăutățire pe termen lung a relațiilor dintre SUA și China. „Uneori scenariile cele mai sumbre se mai și întâmplă”, a declarat vice-președintele Conferinței de Securitate de la Munchen. „Europenii ar face mai bine să se pregătească, să sprijine Taiwan, dar păstrând contactul cu Beijing, și să ajute la de-escaladare”, a listat el prioritățile.

O criză sigură pare cea a aprovizionării cu gaz a Europei. Iar o problemă încă și mai gravă este încălzirea la iarnă a Ucrainei.

Europa Liberă o citează pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunând că statele membre trebuie să ia în calcul cel mai rău scenariu cu privire la aprovizionarea cu gaz. Aproape jumătate dintre statele membre - 12 mai exact - au rămas deja fără, sub motivul invocat de Moscova cum că sunt state inamice, citește ajută Ucraina.

Indiferent cât de greu le va fi țărilor UE/NATO, ucrainenilor le va fi și mai greu. Temperaturile mult sub zero grade riscă să ducă la alt tip de catastrofă umanitară. „Scopul nostru este să supraviețuim”, îl citează New York Times pe primarul din Lvov, un oraș din vestul Ucrainei, ne-făcut una cu pământul cum sunt cele din estul țării.

Dacă la Lvov, oamenii și instituțiile își fac rost de sobe cu lemne, imaginați-vă ce se întâmplă în adăposturile improvizate din orașele care au fost ținta atacurilor rusești sistematice: Harkov, Vinița, Herson, Nikolaev, Mariupol...

Teatrul Dramatic din Mariupol după bombardarea lui de către forțele ruse. Pe platoul din față se putea vedea încă scris cuvântul „COPII”, suficient de mare să poată fi citit din avion. Amnesty International spune că locul este scena unor crime de război. Tribunalul de la Haga strânge deja probe în dosarul Mariupol.
Teatrul Dramatic din Mariupol după bombardarea lui de către forțele ruse. Pe platoul din față se putea vedea încă scris cuvântul „COPII”, suficient de mare să poată fi citit din avion. Amnesty International spune că locul este scena unor crime de război. Tribunalul de la Haga strânge deja probe în dosarul Mariupol.

Apropo... Times atrage atenția asupra unui pianist de origine ucraineană, profesor la Colegiul Regal de Muzică din Marea Britanie, cu cinci albume Decca la activ. Alexander Romanovsky a apărut recent într-o înregistrare a propagandei ruse, filmată în fața Teatrului Dramatic din Mariupol. Acel teatru care adăpostea sute de civili, bombardat dinadins de forțele ruse în martie 2022, deși pe peluza din față, civilii scriseseră cu litere de-o șchioapă, să se vadă din avion: „Copii”.

În imagini se vede cum profesorul Alexander Romanovsky cântă alături de un violonist cunoscut drept suporter al invaziei rusești în Ucraina, Petr Lundstrem, Sonata nr. 1 în Fa Major de Schubert, un spectacol menit să sugereze pacea și împăcarea.

Mulți cer boicotarea artistului, deși unele voci spun Alexander Romanovsky, cu rude și prieteni în Rusia, ar fi victima șantajului Moscovei. O poveste de Oscar, fără doar și poate.

Această nuntă a fost celebrată pe 6 martie 2022, la un punct de control din apropiere de capitala Ucrainei, Kiev. La acel moment, nu era deloc clar dacă Ucraina va rezista sau nu.
Această nuntă a fost celebrată pe 6 martie 2022, la un punct de control din apropiere de capitala Ucrainei, Kiev. La acel moment, nu era deloc clar dacă Ucraina va rezista sau nu.

După cum povești de Oscar (admit că expresia e stângace în context) sunt poveștile de esență tare puse în lumină de fotografiile dintr-o anume galerie foto. Ea a fost alcătuită recent de colegii noștri de la Serviciul Ucrainean al RFE/RL. Se numește: „Dacă nu facem nunta acum, s-ar putea să nu o mai putem face niciodată”.

A lucra sau a nu (mai) lucra de la birou

La priorități, dar într-o lume firească, neafectată direct de război, se referă mai multe articole care tratează dilema absolută în era post-pandemie: lucru de acasă sau lucru de la birou?

New York Times constantă în baza unor studii și sondaje că revenirea la birou s-a produs în mai mare măsură în orașele mici, cu populație de sub 300.000 de locuitori decât în metropole. Iar între acestea mai degrabă pe Coasta de Vest, adică în Los Angeles, decât pe Coasta de Est, adică New York.

Este sigur însă că lucratul de acasă a intrat în lista de cerințe ale angajaților și că angajatorii trebuie să își asume riscul unei decizii într-o direcție sau alta. O analiză BBC în materie citează manageri SUA & UK care au ajuns la concluzia că așa-numita muncă hibrid e cea mai rea dintre toate, e greu de programat și mai greu de îndurat: e haotică.

Alte subiecte:

Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

    TanaseE@rferl.org

XS
SM
MD
LG