Linkuri accesibilitate

Mai multe explozii s-au auzit din direcția unei baze aeriene militare rusești de lângă Novofedorivka, Crimeea (Foto: Reuters)
Mai multe explozii s-au auzit din direcția unei baze aeriene militare rusești de lângă Novofedorivka, Crimeea (Foto: Reuters)

Războiul din Ucraina | Atac ucrainean asupra unei baze aeriene din Crimeea. Satelit iranian lansat de Rusia

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 167 zi. Cu toate avertismentele internaționale, forțele ruse au continuat bombardamentele la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa. Ucrainenii au transmis că rachetele au lovit depozitul de containere cu combustibil nuclear uzat de la centrală.

13:44 9.8.2022

Alte două nave care transportă cereale au părăsit porturile ucrainene Încă două nave care transportă cereale au părăsit marți portul ucrainean Chornomorsk, a anunțat Ministerul turc al Apărării, ca parte a acordului de deblocare a exporturilor maritime ucrainene, transmite agenția Ukrinform.

În total, 12 nave au părăsit țara în cadrul unui acord de trecere sigură.

11:32 9.8.2022

La centrala nucleară din Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear

Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean, potrivit EFE şi Ukrinform, preluat de Agerpres.

La centrala atomo-electrică din Zaporojie, „pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear. Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei şi Ucrainei”, a avertizat şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram.

„În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci şi (peninsula) Crimeea (ocupată de ruşi) şi Rusia însăşi. O bombă nucleară conţine nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar (...) este ca la ruleta rusească', a spus Staruh, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

Situaţia la centrala nucleară este „periculoasă şi tensionată din martie 2022, când invadatorii ruşi au deschis pentru prima dată focul asupra reactorului nr.3. Dar acum reprezentanţii Rusiei au anunţat direct că sunt gata să supună Ucraina şi întreaga Europă unui risc nuclear”, susţine acelaşi oficial ucrainean.

10:03 9.8.2022

CNCAN: În România, sunt valori normale ale nivelului de radiații

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) arată că sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe
teritoriul Ucrainei functioneaza normal și nu indica depășiri peste valorile normale. Precizările vin ca urmare a relatărilor apărute despre situația de la centrala nucleară de la Zaporojie.

CNCAN precizează că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

„În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului, din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, arată CNCAN.

Cazacii care apără regiunea ucraineană Zaporojie: „Motto-ul nostru este libertate sau moarte”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:22 0:00

09:50 9.8.2022

Agenția TASS: Un prizonier de la Azovstal a murit

Presa rusă anunță că unul dintre apărătorii ucraineni de la Azovstal a murit în arest preventiv în autoproclamata „Republică Populară #Donețk”. Agenția de presă de stat rusă TASS scrie că prizonierul de război „a suferit de dependență de droguri”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG