Linkuri accesibilitate

Mai multe explozii s-au auzit din direcția unei baze aeriene militare rusești de lângă Novofedorivka, Crimeea (Foto: Reuters)
Mai multe explozii s-au auzit din direcția unei baze aeriene militare rusești de lângă Novofedorivka, Crimeea (Foto: Reuters)

Războiul din Ucraina | Atac ucrainean asupra unei baze aeriene din Crimeea. Satelit iranian lansat de Rusia

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 167 zi. Cu toate avertismentele internaționale, forțele ruse au continuat bombardamentele la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa. Ucrainenii au transmis că rachetele au lovit depozitul de containere cu combustibil nuclear uzat de la centrală.

07:33 9.8.2022

Preşedintele Zelenski avertizează asupra pericolului de la Zaporojie

Preşedintele Zelenski a amintit, luni, de catastrofa de la Cernobîl şi a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi atacuri la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată de ruşi, informează AFP.

„Lumea nu trebuie să uite Cernobîl şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) a însemnat explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare", a spus el luni seara în alocuţiunea zilnică video.

Situl centralei Zaporojie, din sudul Ucrainei, se află sub controlul Rusiei din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste atacuri.

„Avem nevoie de noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare”, a continuat Volodimir Zelenski.

07:39 9.8.2022

Oficial ucrainean: „Regiunea Doneţk rezistă”

Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care a declanşat îngrijorarea la nivel internaţional cu privire la un potenţial dezastru atomic, relatează Reuters.

Lupte grele au fost raportate în oraşele din prima linie din apropierea oraşului Doneţk din est, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra regiunii industrializate Donbas.

„Situaţia din regiune este tensionată - bombardamentele sunt constante pe toată linia frontului... Inamicul lansează, de asemenea, foarte mult atacuri aeriene”, a declarat guvernatorul regional Doneţk Pavlo Kyrylenko pentru televiziunea ucraineană.

„Inamicul nu are succes. Regiunea Doneţk rezistă”.

În jurul Harkivului, la nord-est, trupele ucrainene au capturat oraşul Dovhenke de la ocupanţii ruşi şi înaintau spre Izium, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovici într-un videoclip postat pe YouTube.

„Situaţia este foarte interesantă. Forţele Ucrainei se mişcă cu mult succes. Încercările Rusiei de a recâştiga terenul pierdut nu au izbutit. Ucraina ar putea ajunge să le încercuiască”, a spus el.

În sud-est, podul cheie Antonovskyi peste râul Nipro din regiunea Herson a fost din nou vizat de forţele ucrainene care încercau să distrugă liniile de aprovizionare ruseşti.

Yuri Sobolevsky, adjunctul şefului consiliului regional Herson, înlăturat de forţele de ocupaţie ruse, a declarat pe Telegram că podul a fost grav avariat după „acţiuni peste noapte”.

07:42 9.8.2022

Pentagon: Aproape 80.000 de ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse, conform AFP.

„Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat jurnaliştilor Colin Kahl, secretar adjunct al Apărării pe probleme politice, subliniind că această cifră acoperă morţii şi răniţii.

Forţele ruse au pierdut de asemenea „3.000 sau 4.000 de vehicule blindate dar şi rachete ghidate de precizie, inclusiv rachetele aer-sol şi mare-sol, a adăugat el.

„Este remarcabil de văzut că ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului”, a spus responsabilul american.

„Au făcut unele progrese în est, deşi foarte puţin în ultimele săptămâni”, a menţionat el. „Dar acest lucru a avut un cost extraordinar pentru armata rusă datorită calităţii armatei ucrainene şi a ajutorului internaţional pe care l-a primit”.

Kievul a raportat cel puţin 10.000 de morţi şi 30.000 de răniţi în rândul trupelor sale. Potrivit unei surse militare care a cerut să fie anonimă, armata ucraineană, care avea 170.000 de soldaţi activi şi 100.000 de rezervişti la începutul războiului, pe 24 februarie, a fost întărită pentru a ajunge la 300.000 până la 350.000 de soldaţi.

07:54 9.8.2022

Ucraina cere ca o delegație de experți internaționali să viziteze centrala de la Zaporojie

Evjenii Țîmbaliuk, ambasadorul Ucrainei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena, a declarat că „ce se va întâmpla pe o rază de 40-50 de kilometri de la centrala de la Zaporojie, nu este absolut deloc comparabil nici măcar cu Cernobîl sau Fukushima”,

Tsymbaliuk a declarat că Ucraina ar dori ca o delegație de experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și de la Națiunile Unite să viziteze stația pentru a monitoriza starea acesteia, dar că acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina fac o astfel de călătorie „imposibilă”.

„Vom folosi toate canalele posibile ale diplomației pentru a apropia AIEA și ONU de efectuarea acestei misiuni. Chiar avem nevoie urgentă de ea”, a declarat luni Tsymbaliuk la o conferință de presă.

Comentariile sale vin după ce Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru recentele tiruri de artilerie și rachete din jurul centralei nucleare din centrul Ucrainei, pe care secretarul general al ONU, António Guterres, le-a descris ca fiind „sinucigașe”.

5 lucruri despre centrala nucleară Zaporojie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG