Occidentul nu mai vrea ca rușii să petreacă pe străzile Europei. Cresc cererile pentru interzicerea vizelor pentru ruși
Mii de ruși s-au adunat în Europa cu vize pe termen scurt de când țara a invadat Ucraina. Unii au căutat să evadeze din represiune, în timp ce unii doar caută să evadeze la plajă. Acum, unii politicieni europeni cer încetarea vizelor pe termen scurt care permit rușilor să plece în vacanță în UE, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.
Țări precum Ucraina, Estonia, Letonia, Finlanda și Republica Cehă au cerut UE să limiteze sau să blocheze vizele Schengen pe termen scurt pentru ruși, în semn de protest față de invazia Ucrainei de către țara lor.
După șase luni de război, propunerea reflectă frustrarea larg răspândită față de un public rus care pare fie incapabil, fie nu dorește să facă o rezistență semnificativă la războiul purtat în numele lor. Situația a fost agravată de incidente precum cel în care o rusoaică hărțuia doi refugiați ucraineni în Europa.
„Nu mai eliberați vize turistice rușilor”, a scris prim-ministrul estonian Kaja Kallas pe Twitter săptămâna trecută. „Vizitarea #Europa este un privilegiu, nu un drept al omului.”
Dar cancelarul german Olaf Scholz a respins apelul, spunând că este „greu de imaginat” o interdicție generală a vizelor pentru ruși.
Miniștrii de externe ai UE sunt așteptați să discute această măsură la o întâlnire informală luna aceasta, deși ar fi nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de membri ai blocului comunitar.
Zelenski promite atacuri asupra trupelor rusești de la cea mai mare centrală nucleară din Europa
Volodimir Zelenski promite atacuri asupra trupelor rusești de la cea mai mare centrală nucleară din Europa și asupra celor care trag asupra spațiului centralei.
Președintele Ucrainei a declarat că forțele sale vor viza soldații ruși care trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa sau o vor folosi ca bază de la care să lanseze atacuri, timp în care națiunile G7 au cerut Moscovei să-și retragă forțele din centrală, temându-se de o catastrofă nucleară.
„Fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie împușcă folosind centrala ca acoperire, trebuie să înțeleagă că devine o țintă specială pentru agenții noștri de informații, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră”, a spus președintele Volodimr Zelenskii într-un mesaj video, transmis sâmbătă seara.
Zelenski nu a oferit detalii, dar a repetat afirmațiile că Rusia folosește centrala ca șantaj nuclear.
Ucraina: Noi provocări rusești la Zaporojie
Serviciul secret al armatei ucrainene a avertizat cu privire la noi „provocari” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși.
Ambele părți s-au acuzat de bombardarea celei mai mari instalații nucleare din Europa, relatează Reuters.
Primarul Energodar, Dmitro Orlov, exilat la Kiev din aprilie, a scris pe Telegram că locuitorii locali l-au informat sâmbătă despre un nou bombardament rusesc în direcția zonei industriale a orașului și a centralei nucleare Zaporojie. Nu e clar dacă vreun obuz a lovit terenul fabricii.
Două poduri la vest de Nipru scoase din uz de ucraineni
Cele două poduri rutiere principale care oferă acces la teritoriul ocupat de ruși de pe malul de vest al Niprului, în regiunea Herson/Ucraina, sunt probabil scoase din uz în scopul aprovizionării militare rusești substanțiale, au declarat sâmbătă serviciile de informații militare britanice, care au a fost descrisă drept o vulnerabilitate cheie de către Ministerul Apărării din Marea Britanie.