Linkuri accesibilitate

De ce participă un arhiepiscop care l-a lăudat pe Vladimir Putin la sărbătoarea Forțelor Navale Române?


Arhiepiscopul Teodosie la Ziua Marinei, 15 august 2022, în fața tribunei oficiale. În dreapta, ministrul de Interne, Lucian Bode.

Prezența preoților la evenimente laice, de la începerea școlii la inaugurarea unei conducte de gaze nu e o surpriză în România, dar prezența Arhiepiscopului Teodosie la Ziua Marinei înseamnă alăturarea unui apologet al lui Vladimir Putin tocmai forțelor menite să apere Marea Neagră de acesta.

Tema principală a știrilor difuzate pe 15 august cu privire la Ziua Marinei a fost faptul că, după circa 10 minute de slujbă, după ce oficialii statului români au fost binecuvântați de Arhiepiscopul Teodosiei și au ascultat începutul acesteia, microfonul nu a mai mers.

Arhiepiscopul Tomisului a spus că cei vinovați vor răspunde înaintea lui Dumnezeu.

Forțele Navale Române au anunțat public că vor trimite „o informare oficială cu privire la cele întâmplate” și au exprimat „regrete pentru eroarea de comunicare survenită între personalul tehnic care a asigurat desfășurarea ceremoniei”. Nu ar fi fost un incident produs cu intenție.

De ce participă arhiepiscopul Tomisului la evenimentele Forțelor Navale Române?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00

Pe 15 august, la Constanța, președintele Klaus Iohannis a spus: „Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulți nu îl mai credeau posibil în Europa vremurilor noastre”.

Liderul religios prezent la ceremonie, Arhiepiscopul Teodosie, crede însă că Vladimir Putin nu este un „răufăcător”, ci un ctitor și a rămas așa pentru că „nu a mitraliat ctitoriile”, potrivit Digi24.

Evenimentele de la Constanța ridică așadar o întrebare - de ce participă Arhiepiscopul Teodosie, care îl laudă pe Vladimir Putin pentru „ctitoriile” sale, la celebrarea Forțelor Navale menite să apere România tocmai de Vladimir Putin?

„Prezența Bisericii este binevenită, e o tradiție care trebuie menținută. Problema este persoana ÎPS Teodosie. Mi se pare complet nepotrivită invitarea sa la ceremonii de stat, ținând cont de atitudinea sa constantă față de autoritatea și legile țării”, spune eseistul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

Purtătorul de cuvânt al forțelor navale, Cornel Pavel invocă însă rangul Arhiepiscopului Teodosie, cel mai înalt din Constanța, potrivit pentru o sărbătoare de nivelul Zilei Marinei. În alte garnizoane, sunt invitați prelații din vârful ierarhiei acelor zone.

„Toate ceremoniile pe care le organizăm pentru sărbători importante, precum e cea de Ziua Marinei, conțin și un element de serviciu religios. Având în vedere că, la Constanța, Ziua Marinei Române este sărbătorită într-un cadru amplu și participă oficiali de rang înalt din țară, serviciul religios este oficiat de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Și alte ceremonii pe care le organizăm conțin un serviciu religios”.

Teologul Paul Palencsar spune că prezența elementului religios în ceremonialul militar are o lungă tradiție în România și este un lucru bun, „nu e puțin lucru să ai certitudini pe câmpul de luptă”.

În plus, adaugă el, armata și, în mare parte, poporul își doresc prezența Arhiepiscopului Tomisului la un eveniment precum cel din 15 august.

Aceasta este oportună, adaugă el, cât timp „politicienii nu se folosesc în mod deviant de elementele religioase pentru a-și face imagine și atât timp cât biserica, la rândul ei, nu devine o debara a statului, așa cum, de pildă, se întâmplă în Rusia lui Putin, unde patriarhul Kiril susține războiul”.

Despre invitarea la ceremonie a Arhiepiscopului care îl laudă pe Vladimir Putin, în condițiile în care acesta a adus un război violent la granițele Românei pe care și Forțele Navale au datoria să le apere, Paul Palencsar spune că acesta a fost invitat doar pentru că e Arhiepiscopul Tomisului. Dacă altă persoană avea aceeași funcție, aceea ar fi fost invitată.

„Trăim într-o perioadă în care aproape de litoralul României ajung mine, ele sunt dezamorsate de scafandri și militari români. Dacă la începutul războiului Arhiepiscopul Teodosie nu părea să empatizeze prea tare cu cei uciși cu cruzime la Bucea, Irpin, în alte suburbii ale Kievului, poate era prea departe de el, acum minele marine ajung aproape de el, nu mai are vreo scuză. Să îl numești pe cel care ucide civili nevinovați, mare ctitor de lăcașuri sfinte’ mi se pare prea mult”, spune Paul Palencsar despre persoana care deține în acest moment funcția de Arhiepiscop al Tomisului.

Slujba religioasă de sfințire a apelor Dunării la Brăila, ianuarie 2020, la care participă militari ai Forțelor Navale.
Slujba religioasă de sfințire a apelor Dunării la Brăila, ianuarie 2020, la care participă militari ai Forțelor Navale.

Pentru Theodor Paleologu însă, prin invitarea Arhiepiscopului Teodosie, statul român se lasă constant umilit „de cineva care are propriul război cu statul român, un comportament mereu provocator, sfidător și chiar scandalos în unele situații”.

Tradiția „simfoniei” între stat și biserică trebuie continuată, spune Paleologu, dar „Arhiepiscopului Teodosie este izolat, are propria agendă și e sfidător la adresa statului, de aceea e aberant ca statul să îl invite la ceremonii de stat. Pentru un Te Deum putea fi chemat orice preot militar, spune Theodor Paleologu, nu era nevoie de ÎPS Teodosie „ca să se dea, din nou, în spectacol”.

Militarii, și statul în general, spune Paleologu ar trebui să fie preocupați de demnitatea statului pe care îl reprezintă.

În opinia lui Paul Palencsar, „că îl vedem cu ochi buni sau nu, că ne place sau nu ce spune și ce face Arhiepiscopul Teodosie de la Constanța, prezența sa la ziua Marinei este normală și necesară pentru că armata și Biserica, în istorie, au fost strâns împletite ca destine.

În demersul militar făcut de România și în Afganistan și în Irak, în calitate de forțe de menținere a păcii, preoții au fost prezenți lângă militari. Persoana vine și pleacă, dar funcția și demnitate arhiepiscopului rămâne”, insistă Palencsar.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Finanțarea bisericilor din diaspora, cu bani de la stat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00
XS
SM
MD
LG