Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Zelenski: riscul nuclear rămâne o realitate. Apel pentru evacuarea de urgență a civililor de pe linia frontului

Europa s-a confruntat joi cu perspectiva unui dezastru nuclear, când centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, a fost deconectată de la rețeaua electrică a Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodomir Zelenski.

Principalele informații ale zilei

22:29 26.8.2022

Parlamentari germani din SPD cer negocieri de pace Rusia - Ucraina cu China mediator

Un grup de parlamentari din Partidul Social Democrat din Germania (SPD) cer negocieri de pace cu Rusia și încheierea unui acord de încetare a focului în Ucraina cât mai curând posibil.

Într-o scrisoare intitulată „Armele trebuie să tacă!”, consultată de Der Spiegel, grupul care reprezintă stânga pacifistă a SPD a cerut o ofensivă diplomatică pentru a pune capăt rapid războiului din Ucraina.

Ei au cerut o nouă încercare de înțelegere, în care părțile aflate în conflict să convină să coexiste în pace, argumentând că o astfel de relație „trebuie găsită cu guvernul rus pe baza recunoașterii unor realități care nu le plac, care guvernează. o nouă escaladare a războiului”.

Grupul propune Chinei să acționeze ca mediator între Rusia și Ucraina, se opune planurilor de înarmare și a avertizat împotriva livrării de echipamente militare grele către Ucraina, invocând pericolul războiului nuclear.

„La fiecare livrare de arme, este important să cântăriți cu atenție și să luați în considerare unde se află „linia roșie”, care ar putea fi percepută ca intrare în război și să provoace reacții corespunzătoare”, se spune în textul scrisorii.

21:41 26.8.2022

O misiune AIEA va merge săptămâna viitoare la Zaporojie

O echipă de inspectori ai ONU este pregătită să facă o vizită de urgență la centrala nucleară de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, ocupată de ruși.

Surse au declarat pentru Wall Street Journal că este „aproape sigur” că o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita uzina la începutul săptămânii viitoare, deși detaliile sunt încă în curs de finalizare.

20:48 26.8.2022

Pod din Herson lovit de forțele ucrainene

Forțele ucrainene au lovit un pod important folosit de forțele de ocupație ruse în regiunea de sud Herson, potrivit comandamentului militar de sud al Ucrainei.

„Unitățile de artilerie cu rachete au continuat să desfășoare misiuni, inclusiv asigurarea controlului asupra podului Daryivskiy. Funcționarea sa este în prezent oprită”, a anunțat comandamentul sudic într-un comunicat.

Podul Darîivskiî este singura trecere controlată de ruși peste râul Inhuleț, care împarte terenul ocupat de ruși la vest de Nipru în două părți, relatează Reuters.

18:37 26.8.2022

Vicepremierul Ucrainei: Civili din regiunile Harkov, Zaporojie, Nikolaev trebuie evacuați de urgență

Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat planuri de extindere a evacuărilor obligatorii pentru civilii care trăiesc pe linia frontului, relatează Reuters.

Vereșciuk a spus la televiziunea națională că evacuarea femeilor cu copii și a persoanelor în vârstă ar fi o prioritate în districtele aflate la est, precum Harkov, și din regiunile de sud, Zaporojie și Nikolaev.

„Nu vorbesc de regiuni întregi, dar cel puțin unele părți vor necesita evacuare obligatorie și ne pregătim pentru asta”, a declarat Vereșciuk.

Ea i-a îndemnat pe locuitori să nu se opună și a avertizat că se confruntă și cu amenințarea ocupației ruse.

„Dacă rămân acolo, oamenii vor avea de suferit, mai ales copiii.”

În iulie, guvernul ucrainean a lansat o campanie de evacuări obligatorii pentru oamenii din estul regiunii Donețk, pe care a început să o implementeze luna aceasta. Districtele și orașele controlate de ucrainenii din estul industrial sunt bombardate constant de forțele ruse și proruse.

„Știu foarte bine ce poate face inamicul pentru a forța oamenii să colaboreze. De aceea, fac apel atât de des la oameni să se evacueze și să nu spere ca inamicul să arate milă și să respecte dreptul internațional umanitar. Acest lucru nu se va întâmpla”, a mai spus Vereșciuk.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG