Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Zelenski: riscul nuclear rămâne o realitate. Apel pentru evacuarea de urgență a civililor de pe linia frontului

Europa s-a confruntat joi cu perspectiva unui dezastru nuclear, când centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, a fost deconectată de la rețeaua electrică a Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodomir Zelenski.

Principalele informații ale zilei

07:31 26.8.2022

Volodimir Zelenski acuză Rusia că a pus în pericol nuclear toată Europa

Președintele ucrainea a declarat joi seară că lumea a evitat la limită un dezastru cu radiații, deoarece electricitatea la centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost întreruptă timp de câteva ore din cauza bombardamentelor rusești din zonă, acuzații pe care Moscova le-a negat, transmite Reuters.

Volodimir Zelenski a declarat că bombardamentele rusești de joi au declanșat incendii în gropile de cenușă ale unei centrale pe cărbune din apropiere, care au deconectat complexul de reactoare, cea mai mare instalație de acest tip din Europa, de la rețeaua electrică.

Generatoarele diesel de rezervă au asigurat alimentarea cu energie electrică, care este vitală pentru sistemele de răcire și de siguranță de la centrală, a spus el, lăudând tehnicienii ucraineni care operează centrala sub amenințarea armatei ruse.

„Dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja nevoiți să depășim consecințele unui accident de radiații”, a spus el într-un discurs de seară.

„Rusia a pus Ucraina și pe toți europenii într-o situație la un pas de un dezastru cu radiații”, a completat Zelenski.

07:34 26.8.2022

Rusia acuză Ucraina în cazul centralei nucleare

O imagine din satelit furnizată de Maxar Technologies arată centrala nucleară Zaporojie pe 19 august 2022.
O imagine din satelit furnizată de Maxar Technologies arată centrala nucleară Zaporojie pe 19 august 2022.

Vladimir Rogov, un oficial impus de Rusia în orașul ocupat Enerhodar din apropierea centralei, a acuzat forțele armate ucrainene pentru un incendiu într-o pădure din apropierea centralei.

El a declarat că orașele din zonă au rămas fără energie electrică timp de câteva ore, din cauza acestui incendiu.

„Acest lucru a fost cauzat de deconectarea liniilor electrice de la centrala nucleară Zaporojie ca urmare a provocărilor luptătorilor lui Zelenski”, a scris Vladimir Rogov pe Telegram, citat de Reuters.

„Deconectarea în sine a fost declanșată de un incendiu și un scurtcircuit pe liniile electrice”, a completat el.

Rusia a invadat Ucraina în februarie, a capturat centrala în martie și de atunci o controlează, deși tehnicienii ucraineni încă o operează.

Organizația Națiunilor Unite dorește să obțină acces la uzină și a cerut ca zona să fie demilitarizată. Oficialii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt „foarte, foarte aproape” de o vizită de lucru la Zaporojie, a declarat joi directorul general al agenției, Rafael Grossi.

08:08 26.8.2022

Joe Biden a cerut Rusiei să predea Ucrainei controlul centralei nucleare

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a discutat joi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, felicitând Ucraina cu ocazia Zilei Independenței, a transmis Casa Albă.

Joe Biden și-a exprimat „admirația față de poporul ucrainean, care a inspirat întreaga lume în timp ce a apărat suveranitatea țării sale în ultimele șase luni”.

El a reafirmat sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina, amintind și alocarea recentă a aproape 3 miliarde de dolari pentru a sprijini capacitățile de apărare ale Ucrainei pe termen lung.

„Cei doi lideri au solicitat, de asemenea, ca Rusia să returneze Ucrainei controlul deplin asupra centralei nucleare Zaporojie și ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să aibă acces la centrală”, se mai arată în comunicatul Casei Albe.

08:29 26.8.2022

Letonia a dărămat un monument sovietic

Parlamentul Letoniei a votat în luna mai demolarea monumentului din Riga, dedicat victoriei Armatei Roșii asupra Germaniei naziste.
Parlamentul Letoniei a votat în luna mai demolarea monumentului din Riga, dedicat victoriei Armatei Roșii asupra Germaniei naziste.

Un obelisc de aproape 80 de metri din beton, cu stele sovietice, care era piesa centrală a unui monument dedicat victoriei Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, a fost demontat joi în capitala Letoniei, după invazia Rusiei în Ucraina, relatează The Guardian.

Monumentul sovietic era amplasat în centrul capitalei Riga, în Parcul Victoriei. Obeliscul, alcătuit din cinci turle cu trei stele sovietice în vârf, se afla între două grupuri de statui: un grup de trei soldați ai Armatei Roșii și o femeie reprezentând „Patria” cu brațele ridicate.

Monumentul a fost construit în 1985, pe când Letonia făcea încă parte din Uniunea Sovietică. Acesta a fost subiectul unor controverse de când Letonia și-a recăpătat independența în 1991 și a devenit în cele din urmă membră a NATO și a Uniunii Europene.

Ministrul leton de Externe a declarat că Letonia „închide o altă pagină dureroasă a istoriei și caută un viitor mai bun”.

Țara are o graniță comună de 214 kilometri cu Rusia și o mare parte din populație este de etnie rusă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG