PSD a început ofensiva de toamnă prin anunțarea unor măsuri care nu au fost discutate în Coaliție, dar pun în prim plan partidul din Kiseleff. Mai mult, anumite propuneri prezentate nu au fost discutate nici cu mediul de afaceri, după cum recunoaște ministrul Muncii, Marius Budăi. Surse din partid susțin că toate datele au la bază cercetările sociologice, din care ar rezulta care sunt „dorințele românilor” și cum se câștigă puncte electorale.
Premierul Ciucă a fost luat prin surprindere de tactica celor din PSD și s-a declarat nemulțumit de modul cum a acționat partidul condus de Marcel Ciolacu. Liberalii au spus, în spatele ușilor închise într-o ședință la Constanța, că social-democrații nu acționează ca un „partener loial la guvernare” și vor să își atribuie toate meritele măsurilor cu impact social, au declarat pentru Europa Liberă surse din conducerea PNL.
Nicolae Ciucă a recunoscut public că nu a fost informat de PSD despre măsurile propuse și trebuie să existe o analiză privind impactul bugetar.
Ministrul Muncii a afirmat că majorarea pensiilor cu 10% de la 1 ianuarie 2023 ar avea un impact de 11 miliarde de lei. Potrivit lui Marius Budăi, ministerul de Finanțe și-a dat acordul pentru promovarea măsurii și subliniază că bugetul poate susține o astfel de propunere.
„Nu vom renunța la această măsură”, a insistat ministrul Muncii, într-o conferință de presă susținută în stațiunea Neptun-Olimp, după întâlnirea grupurilor parlamentare ale PSD.
Salariul minim ar urma să fie majorat, dacă propunerea PSD va fi acceptată în Coaliție, la 3.000 de lei brut, din care 200 de lei nu vor fi impozitați. Nici această soluție nu a fost discutată cu PNL sau cu partenerii din mediul de afaceri.
Majorarea de pensii și salarii ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2023, dacă se va ajunge la o înțelegere în Coaliție.
Atacurile PSD la ministrul Popescu i-au enervat pe liberali. „Să citească legea"
Conflictele între PNL și PSD vizează și piața de energie, unde strategia PSD este să arunce responsabilitatea la PNL. Mihai Tudose și Sorin Grindeanu au afirmat că ministrul Popescu este vinovat pentru situația profiturilor uriașe pe care le fac firmele care tranzacționează energie.
Liberalii ripostează la atacul PSD și arată că legea energiei electrice și a gazelor naturale indică cine are atribuții în domeniu: ANRE și Ministerul Muncii, ambele controlate de partidul condus de Marcel Ciolacu.
„La propunerea ANRE și a ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenței, poate interveni în formarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici sau afectați de sărăcie energetică, după notificarea Comisiei Europene a acestor măsuri la o lună de la adoptarea acestora”, scrie în legea menționată. Articolul din lege nu a fost menționat în vreo declarație a PSD, afirmă reprezentanții PNL, care le transmit colegilor de guvernare să citească legea.
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie este condusă de Dumitru Chiriță, susținut în PSD, al cărui mandat expiră în octombrie. Social-democrații nu vor să îl susțină pe Chiriță pentru încă un mandat și nici nu vor să își asume vreo responsabilitate în domeniul energiei.
PSD vrea să blocheze planul UDMR cu lemnele de foc
Un alt subiect fierbinte în Coaliție este legat de ajutorul pentru lemnele de foc. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat pentru Europa Liberă că va fi acordat un ajutor de 150 de lei pentru metrul cub de lemne de foc, în limita a cinci metri cubi. Propunerea avansată de ministerul Mediului nu este pe placul PSD.
Social-democrații au două obiecții majore: ajutorul să nu fie acordat tuturor gospodăriilor care se încălzesc cu lemne de foc, pe modelul compensării de la gaze, ci doar consumatorilor vulnerabili, iar suma acordată să fie mai mare, dar pentru un număr limitat de persoane.
Surse din Guvern au precizat pentru Europa Liberă că ministerul de Finanțe nu este de acord cu soluția avansată de ministrul Mediului și că negocierilor vor continua în Coaliție.
„UDMR are 5% în Coaliție, nu poate impune o măsură cu care PSD nu este de acord. Nu dorim să încurajăm creșterea prețului pentru lemnul de foc, dacă se acordă acest ajutor pentru toată lumea”, au precizat surse din PSD pentru Europa Liberă.
Social-democrații au luat în calcul acordarea fizică a lemnelor de foc pentru persoanele vulnerabile, nu acordarea unor sume de bani sau vouchere. Din analizele efectuate și discuțiile cu Romsilva, acordarea lemnelor de foc în mod direct de ocoalele silvice „nu s-ar putea realiza sau ar fi extrem de greoaie”.
Supraimpozitarea traderilor din energie cu 100% peste un anumit prag de referință rămâne însă în discuție, chiar dacă PNL și PSD au precizat că susțin măsura. Surse politice au subliniat că există un important lobby în ultimele zile din piața de energie pentru a modifica acest procent. Măsura, deși era anunțată că va intra pe ordinea de zi a Guvernului, a fost amânată pentru săptămâna viitoare.