Linkuri accesibilitate

Exclusiv | Guvernul va subvenționa și încălzirea cu lemne de foc. Ministru: Impactul bugetar va fi de câteva sute de milioane de lei


Prețul lemnelor de foc din această iarnă ar putea să fie suportat parțial de guvern prin vouchere acordate de administrațiilor locale, susțin surse din Coaliție. Imagine generică cu premierul Ciucă la o întâlnire în teritoriu.
Prețul lemnelor de foc din această iarnă ar putea să fie suportat parțial de guvern prin vouchere acordate de administrațiilor locale, susțin surse din Coaliție. Imagine generică cu premierul Ciucă la o întâlnire în teritoriu.

Ministerul Mediului va propune acordarea unei subvenții de 150 de lei pentru metrul cub de lemne de foc, iar limita maximă pentru o gospodărie va fi de cinci metri cubi, a declarat în exclusivitate pentru Europa Liberă ministrul Tanczos Barna.

Aproape jumătate din populația României se încălzește în continuare cu sobe pe lemne, arată datele oficiale. Mai mult, informații din piață relevă faptul că sunt gospodării care au centrale, dar se reîntorc la folosirea sobelor din cauza prețului mare al gazului.

Dacă pentru gaz și energie Guvernul a adoptat scheme de compensare, Coaliția vrea să aplice o soluție similară și pentru încălzirea bazată pe lemne. În prezent, există un ajutor acordat pentru consumatorii vulnerabili, dar negocierile din Coaliție vizează toată populația care utilizează acest tip de încălzire.

Decizia finală în privința voucherelor care ar urma să fie împărțite de primăriile din țară nu a fost încă luată, au precizat surse din Coaliție, dar ajutorul pentru lemne va fi oferit „într-o formă sau alta”.

„Ministerul Mediului caută o soluție tehnică cât mai simplă”, a afirmat un lider din conducerea Coaliției.

Surse din Coaliție au precizat, însă, că ajutorul pentru lemne va deveni o realitate într-un termen scurt, doar soluția tehnică fiind în discuție.

Guvernul va pregăti o Ordonanță pentru reglementarea situației, responsabili fiind, în primul rând, reprezentanții Ministerului Mediului.

„În scurt timp, totul va fi aprobat în Guvern. Nu putem lăsa jumătate din populația României fără un ajutor. Trebuie să găsim însă formula corectă, pentru că sunt zone care depind de lemnul de foc mai mult decât altele. De asemenea, sunt zone de munte unde se consumă mai mult lemn de foc. Sunt județe precum Caraș sau Mehedinți care nu sunt racordate aproape deloc la gaze. Lemne de foc se folosesc și în zona munților Apuseni, Moldova sau în sudul Carpaților”, au declarat surse din Coaliție.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat pentru Europa Liberă că în Coaliție s-a decis ca ministerul pe care îl conduce să prezinte o variantă de compensare a creșterii prețului la lemnului de foc.

„Creșterea, conform propunerii pe care o vom înainta, ar trebui compensată cu o sumă de 150 de lei pe metrul cub pentru lemn de foc pentru persoanele care cumpără cu factură lemnul de foc și aceste persoane trebuie să facă dovada că au achiziționat lemn de foc. Vom propune ca limita pentru cantitate să fie de 5 metri cubi”, a dezvăluit ministrul pentru Europa Liberă.

Ministrul Mediului: Guvernul îi va sprijini financiar și pe cei care se încălzesc cu lemne
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00

Potrivit oficialului guvernamental, impactul bugetar va fi de „câteva sute de milioane de lei și depinde foarte mult de cantitatea de lemn cumpărată cu factură”. El a precizat că persoanele care obțin lemnul din propria pădure nu vor primi subvenția.

Guvernul dorește astfel să existe o egalitate între populația care se încălzește pe gaz, energie electrică și lemne. Schema se referă la întreg sezonul rece. Propunerea oficială va fi lansată săptămâna viitoare.

„Lista familiilor beneficiare ar trebui întocmită de primărie, lucrăm la un sistem informatic împreună cu STS prin care să implementăm această schemă de sprijin pentru a elimina plățile duble și acorda subvenție doar acelor familii care într-adevăr se încălzesc lemn în gospodărie. Nu am stabilitatea modul exact, dacă va fi un card de la Ministerul Muncii sau un voucher sau o plată direct în cont”, a afirmat ministrul Tanczos Barna pentru Europa Liberă.

Romsilva: Prețul lemnelor de foc a crescut față de 2021

Romsilva a precizat, într-un răspuns pentru Europa Liberă, că prețul mediu al unui metru cub de lemn pentru foc în 2022 a fost de 219 de lei, fără TVA. În primele șapte luni, Romsilva a furnizat cu puțin peste 1 milion de metri cubi și estimează că urmează să livreze populației încă 600.000 de metri cubi lemn pentru foc.

Comparativ, prețul mediu a fost, în 2021, de 185 de lei, fără TVA, pentru lemnul de foc vândut populației.

„Prețul variază în funcție de regiune, specie, sortiment și locul de livrare, iar numeroase ocoale silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva asigură, contra cost, și alte servicii, precum despicarea, paletizarea și transportul lemnelor pentru foc”, se arată în răspunsul Romsilva pentru Europa Liberă.

Astfel prețul real, este mai mare de 219 lei, fără TVA. Pe un site de vânzări, un metru cub de stejar variază între 350 de lei metru cub și până aproape de 700 de lei.

Potrivit datelor furnizate de Romsilva, în ultimii cinci an prețul mediu fără TVA a crescut de la 154 de lei metru pătrat până la 219 de lei, fără TVA, în 2022.

„Romsilva are jumătate din pădurile țării. Unele păduri de stat se exploatează prin contracte de prestări servicii, iar o alta parte se vinde ca licitație. O firmă care câștigă taie arborii marcați, dar vinde lemnul la prețul pieței. De aceea, prețul diferă. Romsilva vinde prin ocoalele silvice”, spun surse din zona forestieră.

Statul a decis la finalul lui 2021 reducerea TVA pentru lemnele de foc de la 19% la 5%. O altă măsură care se va aplica de la 1 septembrie vizează consumatorii vulnerabili, în această categorie fiind încadrate aproape 400.000 de persoane.

Limita maximă a veniturilor de la care o persoană poate beneficia de ajutor pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiilor și 1.445 de lei în care unei persoane singure.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG