Linkuri accesibilitate

Pe cine ajută motivarea CCR privind titlurile de doctor obținute prin plagiat


Premierul Nicolae Ciucă ar fi unul dintre beneficiarii deciziei Curții Constituționale referitoare la anularea titlurilor de doctor. Nu este însă singurul, lista este mult mai lungă și plină de nume „celebre”.
Premierul Nicolae Ciucă ar fi unul dintre beneficiarii deciziei Curții Constituționale referitoare la anularea titlurilor de doctor. Nu este însă singurul, lista este mult mai lungă și plină de nume „celebre”.

Motivarea deciziei Curții Constituționale statuează că titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice” și doar de o instanță judecătorească. Mulți plagiatori de renume vor beneficia de această decizie.

Ministerul Educației nu va mai putea retrage titlurile de doctor obținute prin plagiat decât dacă „nu au intrat în circuitul civil și nu au produs efecte juridice”.

Motivarea CCR apreciază că desființarea diplomei de doctor, un act cu caracter administrativ, „se realizează prin revocare atunci când aceasta nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte, iar prin anulare atunci când aceasta a intrat în circuitul civil și a produs efecte”.

Indiferent de denumirea lor, actele administrative, odată intrate în circuitul civil, se anulează de instanța judecătorească, nu de instituția emitentă, pentru că nu mai pot fi revocate.

Motivarea CCR, publicată în Monitorul Oficial pe 24 august, introduce o nuanță importantă atunci când vorbește despre faptul că anularea sau desființarea titlului sau a diplomei poate fi realizată doar pentru chestiuni ce țin de legalitatea procedurilor de atribuire, nu din cauze ce țin de o „reapreciere” a fondului științific al tezei. Într-un plagiat este însă vorba de fraudă și nu de calitatea științifică a tezei de doctorat.

„După cum nici instanța judecătorească nu are competența de a statua cu privire la fondul științific al tezei de doctorat elaborate, nici autoritatea emitentă nu are competența de a reaprecia fondul științific al acesteia. Astfel, anularea sau revocarea, după caz, a titlului de doctor/diplomei de doctor nu poate fi realizată pentru aceste aspecte, ci doar pentru aspecte ce țin de legalitatea desfășurării procedurii de conferire/atribuire, cu respectarea termenelor prevăzute de lege (…) Altfel, s-ar ajunge la arbitrar și la o insecuritate juridică permanentă în privința deținerii titlului de doctor”, se spune în motivare.

Nume celebre printre beneficiarii deciziei CCR

Așa cum a arătat Europa Liberă încă din iunie, când CCR a dat hotărârea referitoare la titlurile de doctor obținute prin plagiat, printre primii ei beneficiari ar putea fi chiar premierul Nicolae Ciucă, a cărui teză de doctorat trebuia să fie analizată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare(CNADTCU).

Întâmplător sau nu, premierul a beneficiat de ajutorul judecătorului Marius Iosif care a anulat toate sesizările de suspiciune de plagiat, după care s-a pensionat strategic.

Mai mult, premierul este avantajat direct și de o prevedere din proiectul legii Educației, elaborat de ministrul Sorin Câmpeanu, care propune desființarea CNATDCU.

În această situație, cea care va trebui să dea un eventual verdict de plagiat este Comisia de Etică de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), cea unde și-a susținut teza de doctorat, care ar fi fost plagiată, după cum a dezvăluit PressOne.

Dar Nicolae Ciucă nu ar fi singurul avantajat de decizia CCR. Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, ar rămâne cu titlul de doctor.

Codruț Olaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ar fi un alt beneficiar al deciziei CCR. Anul trecut, Direcția Generală Juridică a Ministerului Educației a decis să nu acorde aviz de legalitate pentru retragerea titlului de doctor deținut de procurorul Codruț Olaru.

Cei 30 de doctori de la Academia SRI

De asemenea, decizia CCR ar face ca cei 30 de doctori pentru care Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații a dechis procese pentru retragerea titlurilor de doctor să rămână cu titlurile.

Potrivit Pressone printre aceste persoane se află: generalul (r) Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI; generalul (r) Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI și Radu Stroe, fost ministru de Interne (decembrie 2012 – ianuarie 2014).

De asemenea, nume „ilustre” din această listă sunt cele ale fostului ministru de Interne Petre Tobă și șeful Inspecției Judiciare Lucian Netejoru.

Premierii plagiatori ai României

Cazul prim-ministrului Nicolae Ciucă nu este unul singular printre premierii României. Lista începe cu premierul PSD Victor Ponta, în 2012, continuă cu următorul premier PSD, Mihai Tudose, și vicepremierul, Gabriel Oprea, ambii acuzați de plagiat.

XS
SM
MD
LG