Linkuri accesibilitate

SUA vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze. China: „Declarațiile lui Biden încalcă angajamentul făcut"


Taiwanezii au motiv de îngrijorare de fiecare dată când armata chineză efectuează exerciții în jurul insulei lor.
Taiwanezii au motiv de îngrijorare de fiecare dată când armata chineză efectuează exerciții în jurul insulei lor.

Președintele american Joe Biden a precizat că Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei, pe fondul creșterii tensiunilor în regiune.

Într-un interviu în emisiunea 60 Minutes a canalului american CBS, președintele Biden a declarat fără echivoc că armata Statelor Unite ar interveni de partea Taiwanului „în cazul unui atac fără precedent” asupra insulei. El nu a intrat în detalii despre ce ar însemna un astfel de atac, dar a clarificat că poziția nu diferă de angajamentul făcut în 1979 de a apăra Taiwanul și nu încurajează țara să-și declare independența.

Așadar, să fie clar, spre deosebire de Ucraina, forțele Statelor Unite - bărbați și femei americani - ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze?”, a întrebat prezentatorul Scott Pelley.

Da”, a fost răspunsul lui Biden.

Chinezii s-au arătat nemulțumiți de aceste declarații. Purtătoarea de cuvânt al ministerului de externe chinez, Mao Ning, a precizat pe 19 septembrie că declarațiile lui Biden „încalcă angajamentul făcut de SUA să nu susțină independența Taiwanului”.

Aceasta a adăugat faptul că țara sa „nu va tolera activitățile care încearcă să destrame țara, și ne rezervăm alegerea de a lua măsurile necesare.”

În ultimele luni, Biden a declarat deja de patru ori în termeni cât se poate de clari că America susține Taiwanului. SUA nu are legături oficiale cu guvernul din Taiwan, dar s-a angajat în 1979 prin Taiwan Relations Act să apere insula în cazul unei invazii chineze.

Reprezentanții Casei Albe au încercat să explice că aceste declarații nu constituie o schimbare a politicii de până acum și că SUA dorește să rămână o prezență stabilizatoare în regiune. Cu toate acestea, potrivit Politico, declarațiile lui Biden reflectă determinarea Statelor Unite să contracareze guvernul de la Beijing pe măsură ce aceștia intimidează din ce în ce mai mult Taiwanul.

În urma vizitei din august a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, China a executat mai multe exerciții militare în jurul insulei, încălcând granițele revendicate de Taiwan. Adesea, justificarea Chinei este că acelea sunt propriile sale ape teritoriale din moment ce nu recunosc suveranitatea Taiwanului.

Discursul internațional în jurul Taiwanului a devenit mai agresiv în ultimele câteva luni din pricina alegerilor care vor avea loc în China luna viitoare. Pe 16 octombrie, va avea loc cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist din China, în care cel mai probabil Xi Jinping va fi reales ca secretar general și va dobândi puteri pe viață la un nivel comparabil cu Mao Zedong, preconizează Politico.

Poziția Chinei

Reprezentanții guvernului de la Beijing și-au exprimat nemulțumirea față de declarațiile lui Biden din interviul de la CBS.

China consideră Taiwanul parte din statul chinez și a declarat de-a lungul timpului, mai mult sau mai puțin discret, că la un moment dat va prelua cu forța controlul insulei.

Beijingul privește situația prin perspectiva reunificării cu această provincie secesionistă, despre care spune că a fost de la bun început o parte din China. Conform Washington Post, guvernul comunist de la Beijing pune presiune de câteva decenii pe alte state pentru a izola diplomatic guvernul din Taipei.

Poziția chineză a fost rezumată de purtătoarea de cuvânt Mao Ning în conferința de presă de luni, în care a precizat că „există o singură China în lume, Taiwan face parte din China, iar guvernul Republicii Populare China este singurul guvern chinez legitim.”

În cazul în care insula și-ar declara independența, China ar porni o invazie și un întreg război împotriva Taiwanului. Potrivit ministrului apărării din China citat de BBC, o astfel de despărțire dintre cele două entități ar forța armata chineză să lupte „cu orice preț”.

China menține o prezență armată puternică în jurul Taiwanului, iar exercițiile navale sau aeriene încalcă adesea granițele autodefinite ale micii națiuni.

Puterea Chinei a influențat statutul internațional al Taiwanului - doar 13 state din lume recunosc independența insulei, în timp ce celelalte nu doresc să înfurie China. Din acest motiv, Taiwan nu face parte nici din ONU, iar la evenimente internaționale precum Jocurile Olimpice sportivii participă sub steagul Taipeiului Chinez, o denumire-compromis.

Perspectiva Taiwanului

Ministerul de externe al Taiwanului i-a mulțumit lui Biden pentru susținerea exprimată în interviul de la CBS.

Taiwanul se consideră un stat democratic autonom și ar vedea o intervenție a Chinei ca o invazie ilegitimă. Potrivit variantei taiwaneze a istoriei, insula nu a făcut niciodată parte din statul chinez modern. Deși a fost controlat de China începând cu secolul al XVII-lea, Taiwanul a fost cedat imperiului Japonez în 1895.

A reintrat sub controlul Chinei într-un moment tumultuos al istoriei chineze, în 1945 după învingerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, când naționaliștii și comuniștii se luptau pentru controlul țării. Naționaliștii au stabilit un guvern în exil în Taiwan, în timp ce comuniștii au preluat controlul în China în 1949.

Dezvoltându-se astfel în paralel, statul Taiwanez nu s-a aflat niciodată sub administrația comunistă a Chinei, și nici măcar sub controlul statului chinez format în urma revoluției din 1911. Taiwanul are propria sa constituție, proprii lideri aleși prin vot democratic, și peste 300 de mii de trupe active.

Politicile Statelor Unite

Conform Taiwan Relations Act din 1979, SUA se angajează să le ofere taiwanezilor arme pentru a se apăra și să îi ajute în cazul unei amenințări asupra securității, sistemului socio-economic și a poporului taiwanez. Acordul nu garantează o intervenție americană, iar guvernele succesive de la Washington au păstrat discreția cu privire la această politică - astfel, acțiunile Statelor Unite în scenariul unei invazii chineze în Taiwan rămân de domeniul speculațiilor.

În cadrul aceluiași interviu la CBS, Biden a menționat că „Taiwanul decide singur despre propria independență. Nu îi încurajăm să fie independenți. E decizia lor.”

China începe exerciții militare în preajma Taiwanului după vizita lui Pelosi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:54 0:00

XS
SM
MD
LG