Firmele controlate de omul de afaceri Michael Schmidt au încheiat în ultimii șase ani, de când președintele României este Klaus Iohannis, contracte în valoare totală de 238 de milioane de euro cu instituții ale statului român.
Valoarea reprezintă suma totală a acordurilor cadru pe care societățile omului de afaceri le-a încheiat cu diverse instituții publice, de la primării mici până la ministere. Un acord cadru presupune că, pe o anumită perioadă de timp, firma câștigătoare poate livra bunuri sau servicii în funcție de solicitările venite de la autoritatea contractantă.
În cazul contractelor încheiate de firmele lui Michael Schmidt, 120 de milioane de euro din cele 238 prevăzute în acordurile cadru au fost și încasate, reiese dintr-o monitorizare efectuată de Europa Liberă, în baza datelor de pe platforma de achiziții publice.
Cele mai importante firme controlate de Michael Schmidt sunt Automobile Bavaria SRL (importator BMW în România, printre alte mărci), MHS Trucks&Bus SRL și MHS Truck Services. Acestea sunt și firmele care au câștigat contracte publice.
Omul de afaceri deține aceste companii prin intermediul grupului din Viena, MHS Holding Gmbh, care este acționară majoritară în societățile din România.
Peste 70% din valoarea înțelegerilor contractuale o reprezintă licitații publice organizate din 2019, anul când PNL se pregătea să intre la guvernare, așa cum reiese dintr-un calcul estimativ realizat de Europa Liberă.
Valoarea contractelor din SICAP:
- Automobile Bavaria (importator BMW) - contracte de 83 milioane de euro pe SICAP;
- MHS Trucks&Bus (importator MAN, o companie germană care produce autobuze și camioane) - contracte de 65 de milioane de euro pe SICAP;
- MHS Truck Service (piese de schimb și autovehicule speciale) - 90 de milioane de euro pe SICAP;
Relația de prietenie dintre președintele României și omul care controlează importurile de BMW și MAN în România a revenit în centrul atenției după ce Sindicatul Europol a acuzat că o licitație de 100 de milioane de lei pentru Poliția Rutieră ar fi fost „dedicată” Automobile Bavaria, firma controlată de Michael Schmidt.
Prietenia
În timpul campaniei electorale din 2014, Klaus Iohannis a locuit, cu chirie, susține șeful statului, în București, într-un apartament al omului de afaceri brașovean Michael Horst Schimdt (62 de ani).
Acesta este un important afacerist din zona de centru a România, fiind implicat în special în importul de autovehicule, dar și în construcții și turism.
„Am o relație apropiată cu Schmidt. Am puțini prieteni. E un om de foarte bună calitate. E foarte adevărat că firma lui a pus la dispoziția Sibiului un BMW pe care să-l folosim așa cum dorim noi. A fost un lucru mult speculat. Acum nu mai există nicio mașină BMW în comodat la Primărie”, declara Iohannis în 2014, în timpul campaniei electorale.
Relația dintre cei doi a continuat și după ce Klaus Iohannis a ajuns președinte al României.
De exemplu, în iulie 2021 și iulie 2022, Klaus Iohannis a participat la Festivalul „Săptămâna Haferland”, ediția a IX-a, din satul Criț, comuna Bunești, județul Brașov. Evenimentul a fost organizat de Michael și Veronica Schmidt. Aceasta din urmă este sora lui Renato Usatîi, un controversat fost om politic din Republica Moldova.
Mai mult, omul de afaceri Michael Schmidt și soția sa, Veronica, au participat, în octombrie 2021, la ceremonia din orașul german Aachen, în care președintele Klaus Iohannis a primit premiul Carol cel Mare din partea autorităților locale.
Michael Schmidt, un apropiat al președintelui, a postat fotografii de la ceremonie pe site-ul fundației sale.
Licitații controversate
Multe dintre contractele cu statul ale firmelor în care beneficiari sunt firmele lui Michael Schmidt au venit de la instituții conduse de membri ai PNL - miniștri, directorii ai unor instituții din subordinea ministerelor și chiar de la primării de comune și orașe.
Firmele lui Michael Schmidt au câștigat mai multe contracte în timpul mandatului de ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, dar și în perioda în care Nicolae Ciucă era ministru al Apărării.
Cel mai important contract câștigat de companiile omului de afaceri este cel privind livrarea a 600 de automobile BMW către Poliția Română. De această licitație, sindicatul de Poliție Europol a susținut că ar fi fost organizată cu „dedicație” pentru Automobile Bavaria SRL.
Și Cătălin Drulă, liderul partidului de opoziție USR și fost ministru al Transporturilor, a susținut într-o conferință de presă că această licitație ridică mari semne de întrebare.
El a sesizat „Curtea de Conturi, Autoritatea de Audit și Organismul Intermediar Transporturi (MTI), care trebuie să controleze cheltuirea acestor fonduri europene. Aceste instituții trebuie mai departe să sesizeze Parchetul European și OLAF”, transmite USR.
Chestorul Benone Matei, șeful Poliției Române, a declarat, într-o conferință de presă, organizată luni, că poliția a întocmit caietul de sarcini al licitației în urma cererilor Poliției Rutiere și cu sprijinul departamentului de Logistică.
Benone Matei spune că, deși la licitație s-a prezentat un singur ofertant, Automobile Bavaria, specificațiile tehnice erau valabile pentru cel puțin alte 3 modele (Mercedes și Alfa Romeo, printre acestea).
Licitația nu a fost una contestată, după cum au precizat pentru Europa Liberă reprezentanții Comisiei Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.
Întrebați la conferința de presă cum au ajuns la aceste specificații tehnice extrem de restrictive, șefii Poliției au spus că scopul principal al autospecialelor este urmărirea șoferilor care nu opresc la semnale și trebuie urmăriți.
Purtătorul de cuvânt al Poliției, Georgian Drăgan, a spus că în 2021 au fost 3.250 astfel de cazuri, iar în acest an 2.068.
Licitația a fost pregătiră de Departamentul de Logistică din cadrul IGPR, departament condus de chestorul Marius Dragnea. Acesta a fost avansat chestor la finalul anului 2020 de președintele Klaus Iohannis. La finalul anului următor, Departamentul de Logistică începea să pregătească licitația câștigată de Automobile Bavaria.
Contractele din mandatele lui Lucian Bode
Poliția Română se află în subordinea Ministerului de Interne și al Administrației (MAI), minister condus din decembrie 2020 de Lucian Bode.
Pe lângă acest contract de 22 de milioane de euro, tot în mandatul lui Bode, Automobile Bavaria mai câștiga, pe 19 noiembrie 2021, și o licitație de furnizare autovehicule în valoare de 2 milioane de lei pentru Direcția Generală Anticorupție, din cadrul MAI.
În iulie 2021, Direcția Generală Anticorupție (tot din cadrul MAI condus de Bode) acordă un contract de furnizare autovehicule în valoare de 818.409 de lei către Automobile Bavaria.
O altă instituție din subordinea lui Lucian Bode încheie un contract cu o firmă deținută de omul de afaceri Michael Schmidt. De această dată este vorba de Inspectoratul General pentru Imigrări. În aprilie 2021, instituția acordă către MHS Trucks&Bus un contract de 2,1 milioane de lei pentru achiziționarea a două autocare pentru transportul solicitanților de azil.
Până la numirea lui Lucian Bode la MAI, cel mai mare contract dintre IGPR și Automobile Bavaria a fost încheiat în 2007, când Poliția Rutieră București a primit 50 de motociclete BMW. Costul acestor motociclete nu a fost făcut public la acel moment. Ministru de Interne era atunci Vasile Blaga, unul din șefii de campanie ai lui Iohannis în 2014.
Tocmai pentru repararea și întreținerea acestor 50 de motociclete, în mandatul lui Bode, Direcția Generală de Poliție a Bucureștiului a lansat în SICAP o licitație prin care vrea să plătească 38,77 milioane de lei (7,7 milioane de euro) pentru servicii de reparații și mentenanță timp de 18 luni a flotei de motociclete BMW din dotare. Licitația pare una în care Automobile Bavaria, ca importator unic al BMW în România, nu are cum să o piardă.
În mandatele de miniștri de Interne deținute de Carmen Dan și Gabriel Oprea, Automobile Bavaria a câștigat doar trei licitații cu instituțiile din subordinea ministerului. Valoarea contractelor din 2015 până în 2020 a fost de 2,7 milioane de lei.
Contracte ale altor ministere
Lucian Bode a condus în guvernul, în trecut, și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicațiilor.
Poșta Română, aflată în subordinea Comunicațiilor, a încheiat în iunie 2020 și în aprilie 2021 două contracte de servicii de reparații pentru autovehicule MAN cu o valoare cumulată de 8,2 milioane de lei cu MHS Service.
Din noiembrie 2019 și până în decembrie 2020, Lucian Bode a fost ministru al Comunicațiilor în guvernul condus de premierul Ludovic Orban.
În mandatul său de la acest minister au fost pregătite ambele licitații din punct de vedere al condițiilor. Șeful Poștei Române în perioada respectivă a fost liberalul Horia Georgescu, numit în post la finele anului 2019. Florin Valentin Ștefan (tot PNL) l-a înlocuit în această vară la conducerea Poștei Române.
Poșta Română se află în proprietatea statului român, reprezentat de actualul Ministerul al Comunicațiilor și Societății Informaționale (75% din pachetul de acțiuni) și Fondul Proprietatea (25%).
Alte instituții din subordinea ministerelor
Romsilva, din subordinea Ministerului Mediului, acordă în perioada iunie-octombrie 2020 două contracte către MHS Truck&Bus în valoare cumulată de 2 milioane de euro. Regia cumpără două autobasculante dotate cu benă și macara.
Romsilva a fost condusă din februarie 2020 de Codruț Bîlea, iar din iunie de Teodor Țigan. Ministrul Mediului în perioada noiembrie 2019 - noiembrie 2020 a fost Costel Alexe, liderul PNL Iași.
Pe 12 septembrie 2019, Secretariatul General al Guvernului (SGG) acordat MHS Truck&Bus un contract de 309.000 de lei pentru un autocamion de transport marfă destinat Administrației Naționale a Rezervelor de Stat. Andreea Lambru este șefa SGG în perioada licitației. Ea a intrat în politică prin PNL, fiind sprijinită de Radu Stroe.
Senatul României încheie în iulie 2019 un contract de „achiziție 6 autoturisme hibrid-tip limuzină” cu Automobile Bavaria cu o valoare totală de 918.000 de lei.
Călin Popescu Tăriceanu era președintele Senatului (martie 2014-septembrie 2019) în momentul în care licitația a fost pregătită și apoi când a fost desemnat câștigătorul concursului de oferte.
Serviciile
În iunie 2016, Serviciul de Protecție și Pază (UM 0149 București) încheie un acord cadru de furnizare de autoturisme destinate transportului demnitarilor, escortei, însoțirii coloanelor oficiale si pentru asigurarea de misiuni specifice.
Valoarea înțelegerii este de 2,3 milioane de euro, iar contractul a fost acordat prin negociere accelerată. Serviciul de Protecție și Pază este practic în subordinea Președintelui României - principalul scop al acestui serviciu este protecția lui Klaus Iohannis și a Palatului Cotroceni, reședința prezidențială.
SPP a mai achiziționat în octombrie 2020 de la MHS Truck&Bus o „autospecială platformă transport auto, autocamion transport materiale, platforma cu nacela, autospecială K9 și cabină transport câini” în schimbul a 441.000 de lei.
Și Serviciul Român de Informații încheie în 20 octombrie 2020 un contract cu Automobile Bavaria în valoare de 323.000 de lei pentru furnizare autospeciale de intervenție/protecție antiteroristă tip M1 (autoturism teren). Autovehiculul era destinat pentru Brigada Antitero.
Europa Liberă a solicitat Administrației Prezidențiale un punct de vedere legat de legăturile actuale dintre Klaus Iohannis și Michael Schmidt. Nu am primit niciun răspuns.
Am mai întrebat administrația de la Cotroceni dacă aceste contracte dintre MAI și firmele lui Michael Schmidt au fost avizate în CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării) sau Departamentul Securității Naționale, în cazul în care acest lucru era necesar. Administrația Prezidențială nu a răspuns.
Traian Băsescu, fostul președinte al României, a evitat să ne răspundă direct dacă înțelegerile contractuale ale serviciilor de informații trec și pe la Cotroceni pentru avize, consultări etc. „Nu vreau să mă mai implic, de patru luni evit să fac declarații. Înțeleg, dar vă rog să mă înțelegeți. Am și eu problemele mele, vreau să mă ocup de procesele mele, evit să mai fac declarații”, ne-a transmis fostul șef de stat.
Klaus Iohannis: „Prietenia cu mine nu a contat”
Într-o declarație făcută în week-end-ul trecut la New York, președintele Iohannis a mai spus că, dacă există suspiciuni privind legalitatea procedurii de achiziție a automobilelor BMW de către Poliția Română, există suficiente autorităţi competente, care să facă verificări.
„Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat cu siguranță, iar informațiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media, însă pot să vă spun un lucru foarte clar: dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorități competente să verifice aceste lucruri şi, dacă îmi permiteți, mă aştept ca aceste autorități să verifice toate lucrurile la sânge”, a spus acesta.
Iohannis s-a mai arătat supărat că numele său este asociat cu licitațiile câștigate de firmele lui Michael Schimdt.
„Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu și poziția mea să fie trase într-o chestiune care poate să fie verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziție, dar dacă există suspiciuni, atunci mă aştept la clarificări şi cam foarte repede”, a spus şeful statului, citat de Agerpres.
Potrivit comunicatelor Primăriei Sibiu și ale Automobile Bavaria din perioada 2007-2012, Klaus Iohannis conducea BMW-uri primite de la Schmidt în regim de comodat pe vremea când era primar al Sibiului.
Înainte să ajungă PNL la guvernare (decembrie 2019), cu Iohannis ca președinte al României, Automobile Bavaria nu a câștigat numeroase contacte de licitații publice. În perioada 2007-2008, societatea a câștigat doar cinci contracte, cu o valoare cumulată de sub 4 milioane de euro.
Nicolae Ciucă încheie contracte de la Ministerul Apărării
Statul Major al Apărării încheie în iulie 2018 un contract de două milioane de lei pentru furnizare de autoturisme de oraș clasa de echipare A. Nicolae Ciucă era Șeful Statului Major General (1 ianuarie 2015 - 28 octombrie 2019) în momentul câștigării licitației de către Automobile Bavaria.
Și după ce Ciucă ajunge în poziția de șef al Ministerului Apărării, firmele omului de afaceri din Brașov încheie contracte cu instituțiile din subordinea ministerului de resort.
Tot în mandatul de șef al Statului Major al actualului premier se pornește licitația de furnizare autoturism de oraș clasa de echipare A și autoturism de oraș clasa de echipare B în valoare de 471.946 de lei.
Contractul este acordat Automobile Bavaria a doua zi după ce Nicolae Ciucă pleacă de la Statul Major pentru a prelua funcția de ministru al Apărării.
Nicolae Ciucă a fost ministru al Apărării între 4 noiembrie 2019 - 25 noiembrie 2021.
Departamentul pentru Politica de Apărare din cadrul MApN încheie în 21 mai 2021 un contract cadru cu trei companii pentru furnizare de autotunuri de stins incendii, de 5.000 de litri. Valoarea contractului cadru a fost de 45 de milioane de lei, MHS Service a primit până acum comenzi de 11 milioane de lei.
Clubul Steaua, aflat în subordinea ministrului Apărării, a acordat un contract de 714.000 de lei către MHS Service pentru furnizare de autovehicule în ianuarie 2021.
Licitația mamut pierdută
În 2018, Ministerul Apărării, prin Unitatea Militară 02550, Direcția de Logistică, lansează o licitație de 750 de milioane de euro pentru livrarea a aproape 3.000 de camioane pentru armată.
Grupul Iveco, în ascociere cu Automecanică Moreni, este compania care a câștigat concursul de oferte. La licitația au mai fost depuse două oferte. Cea a asocierii dintre Rheinmetall, producător german de autovehicule militare, cu MHS Truck&Bus și importatoru unei companii asiatice.
În primăvara lui 2019, după lungi contestații, grupul Iveco este desemnat câștigător. Iveco a câștigat licitația pentru că a fost de acord să construiască o fabrică în România care să realize peste 80% din camioane. Celelalte două oferte nu conțineau această componentă de investiții.
Deși fabrice Iveco a fost inaugurată anul trecut în localitatea Petrești, județul Dâmbovița, grupul italian a rămas în urmă cu livrarea celor 942 de camioane până în 2024.
Ministerul Apărărării deja a amendat grupul italian cu 2,5 milioane de euro. În plus, așa cum ne-au precizat reprezentanții Armatei Române, nemții de la Rheinmetall au propus să livreze ei armatei camioanele pe care Iveco nu le-au putut livra.
Oferta a fost făcută în primăvară și până la acest moment Ministerul Apărării nu a dat un răspuns la această solicitare, așa cum ne-au precizat surse din cadrul Armatei Române.
Primăriile
Administrația locală din orașul Baia Sprie (județul Maramureș) acordă în urma unei licitații deschise un contract de 10 milioane de lei către firma MHS Truck&Bus. Firma în cauza se obligă să asigure nouă autobuze urbane hibrid, pentru transportul urban în cadrul proiectului „Asigurarea mobilității în orașul Baia Sprie prin modernizarea sistemul de transport public în comun”.
Sebastian Alin Bîrda este primarul din Baia Sprie și un important membru PNL din județul Maramureș.
În septembrie 2021, firma mai primește un contract de 4,8 milioane de lei de la primăria din orașul Tăuții Măgheruș pentru furnizare patru autobuze urbane hibrid pentru transportul urban. Localitatea este condusă de primarul Dumitru Marinescu, tot din partea PNL.
Acesta ne-a transmis că este foarte mulțumit de autobuze. „Nici nu știam că firma care a câștigat licitația la noi are legături cu BMW-urile de la Poliție. Vă dați seama că nu a contat cine a participat, ci oferta. Noi am primit autobuzele, sunt foarte bune, nu avem probleme. Au fost doi participanți la licitație, că a fost o sumă mai mare”, ne-a explicat primarul PNL.
MHS Truck&Bus mai primește în mai 2019 și un contract de 680.000 de lei de la Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, instituție aflată în subordinea Primăriei Brașov. Regia a cumpărat în leasing financiar o autoutilitară N3, motor Diesel, Euro 6, transmisie 6x4, 2 uși, 2 locuri, an fabricație 2018.
Dan Olteanu era (și este în continuare) director la Regia Locala a Pădurilor Kronstadt, el fiind considerat un apropiat al fostului primar al Brașovului, George Scripcaru, membru PNL.
Comuna Ghiroda din Timiș a achiziționat un autocar second hand de peste 50 de locuri în decembrie 2018 de la MHS Truck&Bus. Valoarea contractului a fost de 989.000 de lei. Primarul Ghirodei era la acel moment și este și acum Ionuț Stănușoiu, membru PNL.
Primarul liberal din comuna Păunești, județul Vrancea, a cumpărat prin procedură simplificată un camion multifuncțional 4x4 decuplabil, basculabil pe trei părți, dotat cu lama pentru deszăpezire. MHS Truck&Bus a primit în schimb suma de 504.000 de lei.
Gheorghe Popa este primarul comunei din 2016. El este membru PNL.
Primăria din orașul Dărăbani, județul Botoșani, a achiziționat în iulie 2021 o autobasculantă cu tracțiune 8 X 4 cu suma de 600.00 de lei. MHS Truck&Bus a primit contractul de la primarul Mihai Alin Gîrbici, membru PNL.
În prima lună a anului în curs, primăria din Onești, județul Bacău, a acordat către MHS Truck&Service un contract de 340.000 de lei pentru achiziția unei autobasculante prin procedură simplificată.
Orașul este condus de Victor Laurențiu Nechină. Presa locală a notat că acesta este un apropiat al lui Daniel Fenechiu, care l-a convins inițial pe Neghină să candideze în 2020 din partea PNL. Alianța încheiată de liberali cu USR, l-ar fi făcut pe Neghină să reprezinte totuși PMP la alegerile locale din urmă cu doi ani.
În luna decembrie 2019, orașul Cehu Silvaniei, județul Sălaj, achiziționează o autobasculantă de la MHS Truck&Bus pentru 306.000 de lei. Administrația locală era condusă la acel moment de Ioan Cheregi (UDMR), dar un important consilier local - cel care a asigurat majoritatea edilului - era actualul vice-primar Nelu Blidar. Acesta este considerat un apropiat al lui Lucian Bode, ministrul de Interne.
Și primarii PSD cumpără
Ministerul Mediului acordă în septembrie 2018 (ministru era Grațiela Gavrilescu, fostă membru PNL, la acel moment trecută la ALDE) un contract către Automobile Bavaria de 137.000 de lei pentru furnizarea a două autoturisme electrice.
Consiliul Județean Timiș a acordat în iulie 2020 un contract de achiziție de șapte motopompe transportabile cu tun independent către MHS Service. Suma plătită a fost de 571.428 de lei. CJ Timiș era condus la acel moment de Călin-Ionel Dobra, 2020, apropiat de Sorin Grindeanu.
Comuna Grumzăvești, județul Neamț, acordă în septembrie 2020 un contract de 1,12 milioane de lei către MHS Truck&Bus pentru furnizarea unui autocar. Constantin Matasa conduce primaria din Grumazești. El a trecut și pe la PNL, dar în 2020 reprezenta PSD.
Universitatea Politehnică din București încheie cu MHS Truck&Bus un contract pentru furnizare autocar transport persoane în valoare de 1,15 milioane de lei. Firma lui Michael Schmidt a fost desemnată câștigătoare în septembrie 2019. Mihnea Costoiu, fost senator PSD, este rectorul Politehnicii.
Comuna Trusești din Botoșani a acordat în mai 2020 un contract către MHS Truck&Bus în valoare de 573.000 de lei pentru achiziția unui camion basculabil nou. Primarului Petru Ailenei Grișa este membru PSD.
Și primăria Alexandria a cumpărat, în iunie 2021, o autobasculantă de la MHS Truck&Bus în schimbul a 542.000 de lei. Muncipalitatea este condusă de Victor Drăgușin, de la PSD.
Comuna Bistrița Bargăului, județul Bistrița Năsăud a achiziționat anul trecut o autobasculantă. 600.000 de lei a primit MHS Truck&Bus în cadrul acestei licitații. Edilul localității este Vasila Laba, de la PSD.
Comuna Gorbănești, județul Botoșani, a cumpărat în această vară o autobasculanta pentru comuna Gorbănești cu 630.000 de lei de la MHS Truck&Bus. Ionuț Lucian Melide este primarul localității, el este membru PSD.
Și Consiliul Județean Ialomița cumpără, pentru 1,15 milioane de lei, autoturisme de la MHS Trucks&Bus în martie 2020. Victor Moraru, de la PRO România, era șeful CJ Ialomița la acel moment.
Consiliul județean Hunedoara acordă un contract de achiziție a unui autocar și a unui microbuz în noiembrie 2019 către MHS Truck&Bus. CJ-ul era condus atunci de Laurențiu Nistor, important lider PSD. Valoarea contractului a fost de 1,2 milioane de lei.
„Nu se pot face legături între viața personală a domnului Schmidt și activitatea acestor companii”
Europa Liberă a contactat reprezentanții companiilor din grupul MHS și chiar apropiați ai lui Michael Schmidt pentru a ne oferi un punct de vedere al omului de afaceri legat de contractele cu statul și prietenia sa cu președintele României.
„Dacă domnul Michael Schmidt va dori să vă contacteze, vă va contacta, o să-i transmit solicitările dumneavoastră”, ne-a transmis un reprezentant al acestuia.
La câteva ore, Ciprian Bercea de la Automobile Bavaria ne-a precizat că „domnul Michael Schmidt, fondatorul companiilor Automobile Bavaria și MHS Truck&Bus, nu mai deține nicio funcție în cadrul companiilor din România și nu este implicat în activitatea operațională a acestora”.
Reprezentatul Automobile Bavaria a mai punctat și faptul că „la nivelul Holdingului MHS înregistrat în Austria, business-ul din România reprezintă o parte a activității, alături de companiile din Germania și Austria”.
Concluzia precizărilor trimise către Europa Liberă din partea Automobile Bavaria este că: „Având în vedere neimplicarea domniei sale în activitatea comercială sau în procesul decizional din cadrul companiilor înregistrate în Holding, nu se pot face legături între viața personală a domnului Schmidt și activitatea acestor companii”.
Cât despre participarea la licitații, companiile din grupul MHS au această obligație impusă chiar de producătorii auto pe care îi reprezintă.
„Participarea companiilor Automobile Bavaria SRL și MHS Truck & Bus la licitații a reprezentat o sarcină contractuală impusă de calitatea de importator BMW/Land Rover/BMW Motorrad/MAN/Neoplan și, respectiv, de Centru de competență pentru vânzări speciale al BMW. Astfel, compania a participat în calitatea de ofertant la toate licitațiile care aveau ca obiect produse care se puteau încadra în portofoliul nostru”, ne-au mai precizat reprezentanții grupului auto.
Companiile din holdingul MHS nu au început să participe la licitații în urmă cu 25 de ani fără a avea legătură cu mandatul lui Klaus Iohannis la Cotroceni.
„Participarea noastră la licitații publice în calitatea de ofertant depășește 25 de ani și nu poate fi legată de niciun fel de componentă politică. În funcție de cerințele caietelor de sarcini și de ofertele competitorilor, anumite licitații au fost câștigate, iar altele pierdute”, ne-a mai trasmis Ciprian Bercea.
„Datele din ultimii 15 ani sunt publice în online, dar având în vedere că sistemele SEAP/SICAP au fost introduse abia la mijlocul anilor 2000, anumite licitații nu apar documentate în aceste sisteme digitale”, a mai adăugat acesta.
„Contractele cu instituțiile statului nu au avut și nu au o pondere importantă din punct de vedere al cifrei de afaceri sau al profitului companiilor din România şi cu atât mai puțin la nivel de Holding, astfel că nu există o preocupare a Președintelui MHS Holding față de acest tip de activități. De asemenea, nu există nicio obligație de raportare specială a acestui tip de contracte la nivel de Holding”, a mai spus reprezentantul Automobile Bavaria.