Linkuri accesibilitate

Militari ucraineni din batalionul „Zakhid”, după eliberarea orașului Liman de sub ocupația armatei ruse, 2 octombrie 2022.
Militari ucraineni din batalionul „Zakhid”, după eliberarea orașului Liman de sub ocupația armatei ruse, 2 octombrie 2022.

Război în Ucraina | Zelenski anunță eliberarea completă a orașului Liman. România reafirmă sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO

Forțele ucrainene au cucerit orașul-cheie Liman, după o ofensivă de câteva săptămâni. Preluarea controlului a venit însă la o zi după ce Vladimir Putin a declarat că regiunea va fi „pentru totdeauna” a Rusiei.

Principalele evenimente ale zilei

18:36 1.10.2022

Ramzan Kadîrov cere folosirea armelor nucleare de mică dimensiune

Liderul cecen Raman Kadîrov a făcut apel la folosirea armelor nucleare de „mică putere” în Ucraina, criticând retragerea rușinoasă din orașul ucrainean Liman, potrivit Reuters.

Kadîrov i-a criticat pe comandanții de vârf pentru eșecurile lor și a scris pe Telegram: „În opinia mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament scăzut”.

„Toată situația ar fi minunată dacă nu ar fi atât de groaznică”, a mai spus el.

Declarația acestuia a venit în contextul în care, cu o zi înainte, la ceremonia prin care a anexat ilegal patru zone ocupate parțial de la Ucraina, Vladimir Putin a declarat că va apăra teritoriile pe care le-a cucerit „cu toată puterea și cu toate mijloacele noastre”.

Rusia are cel mai mare arsenal atomic din lume, inclusiv arme nucleare tactice cu randament redus, care sunt concepute pentru a fi desfășurate împotriva armatelor adverse.

17:39 1.10.2022

Forțele ruse spun că părăsesc orașul Liman din regiunea Donețk anexată ilegală cu o zi în urmă

Trupele rusești încearcă să părăsească satul Zarichne din Liman în direcția Torske, 30 septembrie 2022.
Trupele rusești încearcă să părăsească satul Zarichne din Liman în direcția Torske, 30 septembrie 2022.

„Din cauza riscului de a fi încercuite, forțele aliate (Rusia își numește trupele „aliate” cu luptătorii locali susținuți de Moscova) au fost retrase (din Liman) către frontiere mai avantajoase”, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, potrivit The Guardian.

Estimările privind forțele Rusiei la Liman totalizau între 5.000 și 5.500 de soldați.

Forțele ucrainene au încercuit forțele rusești din acest oraș în cursul zilei, după ce în cursul nopții au avut loc lupte grele la unul dintre punctele de intrare. Soldații ucraineni au fost văzuți ulterior ridicând steagul Ucrainei la intrarea în oraș.

Retragerea are loc la o zi după ce Vladimir Putin a semnat „tratatele de aderare” care oficializează anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ocupate din Ucraina, marcând cea mai mare preluare forțată de teritoriu din Europa de la cel de-al doilea război mondial încoace.

Un oficial ucrainean a publicat imagini pe Twitter, cu un convoi militar rus distrus, despre care a spus că „a încercat fără succes să iasă din încercuire, luând cu ei lucrurile jefuite”.

Ofensiva de la Liman este încă în curs de desfășurare, iar „unii se predau, au o mulțime de morți și răniți, operațiunea nu s-a încheiat încă”, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei, potrivit Reuters.

El a declarat anterior că „Liman este important pentru că este următorul pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna și Sievierodonețk și este foarte important din punct de vedere psihologic”.

16:56 1.10.2022

Oficial ucrainean: Ofensiva de la Liman este un „succes considerabil”

Câștigurile armatei ucrainene în jurul orașului Liman au fost salutate ca fiind un „succes considerabil” de către un consilier al ministrului ucrainean al apărării.

Încercarea în curs de recucerire a orașului strategic face parte dintr-o contraofensivă mai amplă de-a lungul liniei de front din est, a declarat Iurii Sak pentru BBC.

Sak spune că o grupare rusă de aproximativ 5.000 de soldați a primit șansa de a se preda, susținând că acei luptători vor fi „tratați mai bine” ca prizonieri de război decât vor fi tratați de conducerea militară a Rusiei.

El adaugă că vor fi luate „toate măsurile necesare” pentru a permite ca orice soldat care depune armele să fie condus în afara orașului aflat în conflict.

15:43 1.10.2022

SBU publică fotografii de la noul atac al Rusiei, în care au fost uciși peste 20 de oameni

Serviciul de securitate ucrainean SBU a declarat că civilii din convoiul de vehicule lovit de ruși în nord-estul Ucrainei au fost împușcați de la mică distanță în „zona gri”, dintre cele două armate.

SBU nu a precizat nici ziua exactă a atacului, nici direcția în care se deplasa convoiul când a fost atacat, potrivit BBC.

Ofițerii SBU investighează acum „crima de război comisă de trupele rusești”, iar șeful interimar al SBU, Vasil Maliuk, a promis că toți autorii vor fi pedepsiți pentru „atrocitățile” lor.

Potrivit Kyiv Independent, cele peste 20 de cadavre au fost găsite în convoiul civil distrus în apropiere de Kupiansk, în regiunea eliberată Harkov, iar 10 dintre victime sunt copii. Cele șase mașini din convoi au fost găsite ciuruite de gloanțe, iar unele arse.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG