SUA impun noi sancțiuni Rusiei
Joe Biden a condamnat ferm încercarea Rusiei de a anexa ilegal teritoriul ucrainean. „Statele Unite condamnă încercarea frauduloasă a Rusiei astăzi de a anexa teritoriul ucrainean suveran”, a spus vineri președintele SUA.
„Rusia încalcă dreptul internațional, calcă în picioare Carta Națiunilor Unite și își arată disprețul față de națiunile pașnice de pretutindeni”, a spus el, adăugând că Statele Unite vor continua să onoreze „granițele recunoscute internațional ale Ucrainei”.
„Nu vă înșelați: aceste acțiuni nu au legitimitate”, a subliniat Joe Biden.
În plus, el a promulgat un proiect de lege care oferă Ucrainei un nou ajutor economic și militar în valoare de 12,3 miliarde de dolari.
De asemenea, Statele Unite au impus noi sancțiuni oficialilor și companiilor rusești și au penalizat companiile străine care ajută armata rusă, iar Joe Biden a cerut lumii să pedepsească Rusia pentru tentativa de anexare a teritoriului ucrainean, potrivit NYT.
Președintele Biden a reamintit că Statele Unite vor apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO, în cazul unui eventual eventual atac.
Răspunsul SUA la cererea Ucrainei de aderare la NATO
Candidatura Ucrainei la NATO „ar trebui să fie reluată la un alt moment”, a declarat consilierul american pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan.
El a adăugat că Statele Unite susțin o „politică a ușilor deschise” în ceea ce privește aderarea la alianța militară, dar a adăugat că aderarea Ucrainei la NATO „ar trebui să fie luată în discuție la un alt moment”.
„În acest moment, opinia noastră este că cel mai bun mod în care putem sprijini Ucraina este prin sprijin practic, pe teren, în Ucraina”, a declarat Sullivan, citat de CNN.
Soldații ruși sunt încercuiți la Liman
Limanul controlat de ruși este „semi-încercuit” de forțele ucrainene, afirmă liderul autoproclamat din Donețk, potrivit The Guardian.
Declarația vine după ce analiștii occidentali au declarat că forțele rusești se confruntă cu o „înfrângere iminentă” în orașul-cheie din nord-estul țării, în timp ce soldații ucraineni își continuă contraofensiva în est.
Satele Iampil și Drobîșeve din apropierea orașului Liman „nu mai sunt controlate în totalitate” de forțele ruse, a declarat Denis Pușilin, liderul susținut de Rusia al autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD).
Armata ucraineană „încearcă din toate puterile sale să ne înnegrească acest eveniment istoric”, referindu-se la ceremonia de la Moscova de anexare.
De asemenea, forțele ucrainene le cere soldaților ruși să se predea.
Thinktank-ul american Institute for the Study of War a declarat că o posibilă prăbușire a „buzunarului” Liman ar permite trupelor ucrainene să „amenințe pozițiile rusești de-a lungul regiunii vestice a Luhansk”.
Liman, un nod feroviar cheie la aproximativ 160 km sud-est de Harkov, a fost capturat de Rusia în luna mai, după o bătălie prelungită.
SUA nu au văzut acte care să indice că Rusia are în vedere un atac nuclear
Statele Unite nu au văzut încă nicio acțiune a Rusiei care să sugereze că se gândește la utilizarea armelor nucleare, a declarat vineri secretarul de stat american Antony Blinken, în pofida a ceea ce el a numit „discuții libere” ale președintelui rus Vladimir Putin despre un astfel de atac, scrie Reuters.
„Ne uităm cu mare atenție pentru a vedea dacă Rusia face ceva care să sugereze că are în vedere utilizarea armelor nucleare. Până în prezent, nu i-am văzut să întreprindă astfel de acțiuni”, a declarat Blinken, într-o conferință de presă susținută la Washington.
„Acest tip de discuții libere despre arme nucleare este culmea iresponsabilității și este un lucru pe care îl luăm foarte în serios”, a spus Blinken.
Putin a proclamat vineri anexarea de către Rusia a unei porțiuni din Ucraina, cea mai mare anexare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Putin a promis, de asemenea, să continue ceea ce el numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, începută în februarie.
În ultimele săptămâni, președintele rus a avertizat în mod explicit Occidentul că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a apăra teritoriul rusesc și a acuzat Occidentul, fără a oferi dovezi, că a discutat un potențial atac nuclear asupra Rusiei.
Vineri, Putin a declarat că Statele Unite au creat un precedent atunci când au lansat două bombe atomice asupra Japoniei în 1945, dar nu a emis noi avertismente nucleare împotriva Ucrainei.